De unde iei vitamina C
Vitamina C este implicată în formarea şi menţinerea colagenului, ceea ce te ajută să ai o piele fără riduri, la menţinerea a numeroase funcţii din organism şi este esenţială în formarea oaselor şi dinţilor. Iar în sezonul rece este vitamina care pune microbii pe fugă. Pătrunjelul, zeci de beneficii
Dacă răceşti uşor, ai o digestie cu probleme, eşti stresat sau nu consumi prea multe vegetale, e timpul să faci o cură de pătrunjel.
Adaugă la o salată o legătură de pătrunjel şi te vei bucura de beneficiile acestuia. Cu un conţinut de vitamina C de patru ori mai mare decât portocala, pătrunjelul este o armă bună împotriva virusurilor de răceală şi de gripă.
Ardeiul gras ţine cancerul departe
Ştiai că 100 de grame de ardei roşu gras asigură de trei ori necesarul zilnic de vitamina C? Alături de salatele verzi, folosiţi la prepararea ciorbelor sau sub formă de ardei umpluţi, cu orez sau cu carne, aceştia ajută la întărirea sistemului imunitar şi luptă împotriva bolilor de inimă şi a cancerului.
Ardeiul verde conţine vitaminele A, C, K, B6, potasiu, magneziu, tiamină, niacină şi acid folic. Cel galben şi cel roşu conţin mult betacaroten şi o cantitate dublă de vitamina C.
Băutura care întăreşte imunitatea
Un pahar cu apă caldă în care ai stors sucul de la o lămâie, consumat dimineaţa înainte de masă, uşurează digestia şi te ajută să slăbeşti. Dacă doreşti să scapi de kilogramele în plus, include în alimentaţia ta lămâia.
Poţi adăuga suc de lămâie la ceaiuri, poţi să bei mai multe limonade şi poţi înlocui oţetul cu suc de lămâie. Vitamina C din lămâie ajută la eliminarea celulitei pentru că grăbeşte arderea grăsimilor şi este un puternic antioxidant. Un alt beneficiu este efectul antiîmbătrânire, datorat unei alte substanţe (acidul citric).
Infuzia de măceşe combate hipertensiunea
Un ceai bogat în vitamina C este cel de măceşe. Consumată zilnic, această infuzie ajută la tratarea arteritei, aterosclerozei şi hipertensiunii. Se prepară din două linguri de fructe la jumătate de litru de apă clocotită. Cantitatea se bea pe parcursul unei zile.
Ce se întâmplă dacă nu luăm suficientă vitamina C?
O deficienţă de vitamina C cauzează scorbut, care se manifestă prin pierderea dinţilor şi sângerarea gingiilor, vânătăi, incapacitatea de a lupta împotriva infecţiilor şi anemie.
Ce se întâmplă dacă facem abuz de vitamina C?
Excesul de vitamina C apare foarte rar, acest lucru întâmplându-se dacă iei suplimente alimentare în exces . Surplusul de vitamina C creşte riscul de a face pietre la rinichi şi se manifestă prin crampe, diaree şi greaţă.