De ce avem nevoie de vitamine?
Se găsesc în legume, fructe şi unele produse alimentare, dar pot fi administrate şi sub formă de suplimente alimentare, recomandate de medic. Apar dezechilibre care pot afecta destul de serios starea de sănătate, când în organism se produc carenţe de vitamine. Vitamina A
O putem găsi atât în produsele vegetale sub formă de provitamine, numite caroteni, cât şi în produsele animale, sub formă de retinol.
Mai precis, ne putem asigura corpul cu vitamina A consumând ficat, ulei de peşte, ouă, legume cu frunze verzi precum spanac, fructe ca mango, papaya, curmale, fasole verde, lactate, fructe şi legume de culoare portocalie cum sunt caisele, piersicile, morcovii, roşiile şi ardeii.
Deficitul de vitamina A duce la tulburări de creştere, atrofieri şi probleme cu vederea.
Mai este denumită şi vitamina antirahitică şi reprezintă un grup de vitamine cu roluri asemănătoare pentru corp. Vitamina D este esenţială în procesul de osificare şi favorizează absorbţia intestinală a calciului şi a fosforului.
O putem găsi în alimentele grase: ou, peşte gras precum este somnul, macroul, ficatul de cod, untul.
Carenţa de vitamina D poate favoriza, la copii, apariţia rahitismului, iar la adult poate duce la distrugerea oaselor, respectiv apariţia osteoporozei.
Este un puternic antioxidant, care interacţionează pozitiv în procesul de fertilitate, având un rol important în spermatogeneză la barbat şi în gestaţie la femeie. Se poate găsi în uleiurile vegetale din floarea-soarelui, în porumb, în soia, nuci şi măsline.
Şi cerealele integrale, peştele gras şi uleiul de arahide sunt surse importante de vitamina E. Dacă este insuficientă în corp poate duce la accelerarea îmbătrânirii celulare.