Ce trebuie s─â ┼čtii despre medicamente

1 2 jpg jpeg

De la substan┼úe la pastile ├Äncep├ónd de la primele doftorii prescrise ├«n secolul al XVIII-lea bolnavilor din spitale ┼či p├ón─â la medicamentele inovatoare din zilele noastre, s-au f─âcut progrese remarcabile ├«n industria farmaceutic─â. Medicamentele sunt, a┼ča cum ┼čtim, substan┼úe sub diverse forme de prezentare (comprimate, siropuri, pic─âturi etc.), care sunt folosite pentru a trata sau ameliora o boal─â ori un simptom. ├Än vreme ce primele doftorii aveau la baz─â plante medicinale sau compu┼či de origine mineral─â sau animal─â, la sf├ór┼čitul secolului al XIX-lea a ├«nceput s─â se dezvolte industria farmaceutic─â. Ini┼úial, existau ├«n jur de 20 de molecule de sintez─â, pentru ca num─ârul acestora s─â creasc─â sim┼úitor.

Procesul de fabricare a unui medicament este complex, dar ┼či costisitor pentru compania produc─âtoare. Astfel, ├«nainte de a fi puse pe pia┼ú─â, medicamentele sunt studiate atent de o echip─â de speciali┼čti, ale c─âror cercet─âri se concentreaz─â pe g─âsirea celei mai bune formule. Pot trece ┼či 10-15 ani de la g─âsirea acestei formule ┼či p├ón─â c├ónd un medicament este produs ┼či distribuit ├«n farmacii.

Alte 2 etape importante ├«n traseul unui medicament sunt ob┼úinerea unui brevet care ofer─â dreptul de proprietate asupra inven┼úiei ┼či studiile clinice, prin care se verific─â eficien┼úa unui produs farmaceutic, precum ┼či efectele sale secundare.

├Än componen┼úa oric─ârui medicament intr─â una sau mai multe substan┼úe active, care dau efectul terapeutic. La acestea se adaug─â ┼či al┼úi compu┼či, care le intensific─â ac┼úiunea sau le atenueaz─â efectele adverse, precum ┼či excipien┼úi (completeaz─â gustul sau forma), conservan┼úi, stabilizan┼úi ┼či antiagregan┼úi.

2 jpg jpeg

Cu sau fără reţetă?

Pentru c─â pot avea efecte adverse grave dac─â sunt administrate incorect, unele medicamente se iau doar pe baz─â de re┼úet─â. Printre acestea, se num─âr─â antibioticele, somniferele ┼či tranchilizantele. Altele se pot cump─âra ┼či f─âr─â o prescrip┼úie medical─â.

Este vorba despre medicamentele OTC (Over the Counter), cele mai frecvente din aceast─â categorie fiind cele pentru tratarea simptomelor alergiilor sau ale r─âcelilor (care scad febra sau care combat tusea), antiacidele, antidiareicele, laxativele, suplimentele alimentare (vitamine, minerale), antiinflamatoarele ┼či analgezicele. De asemenea, se pot lua f─âr─â re┼úet─â ┼či medicamente indicate pentru buna func┼úionare a sistemului cardiovascular ┼či respirator. Cu toate c─â se elibereaz─â f─âr─â re┼úet─â, aceste medicamente pot avea reac┼úii adverse, pe care cel care le ia trebuie s─â le cunoasc─â.

Un medicament generic este echivalentul terapeutic al celui original, al c─ârui brevet a expirat. Produsul generic are acelea┼či asem─ân─âri cu medicamentul de baz─â ├«n ceea ce prive┼čte eficacitatea, modul de administrare, siguran┼úa ┼či substan┼úa activ─â. ├Än plus, prezint─â ┼či avantajul pre┼úului, put├ónd fi mai ieftin cu p├ón─â la 90% fa┼ú─â de produsul original.

Costul mai mic este justificat prin faptul c─â nu se mai investesc bani ├«n cercetare, ci doar ├«n studii de bioechivalen┼ú─â (produsul generic ┼či cel original au aceea┼či disponibilitate a substan┼úei active ├«n organism ├«n momentul ├«n care medicamentul e administrat ├«n aceea┼či doz─â).

Denumirea chimic─â interna┼úional─â (DCI) este numele ┼čtiin┼úific al compu┼čilor medicamento┼či, iar cea comercial─â este numele ├«nregistrat ┼či patentat de compania farmaceutic─â pentru un produs.