Ce trebuie să ştii despre medicamente
De la substanţe la pastile Începând de la primele doftorii prescrise în secolul al XVIII-lea bolnavilor din spitale şi până la medicamentele inovatoare din zilele noastre, s-au făcut progrese remarcabile în industria farmaceutică. Medicamentele sunt, aşa cum ştim, substanţe sub diverse forme de prezentare (comprimate, siropuri, picături etc.), care sunt folosite pentru a trata sau ameliora o boală ori un simptom. În vreme ce primele doftorii aveau la bază plante medicinale sau compuşi de origine minerală sau animală, la sfârşitul secolului al XIX-lea a început să se dezvolte industria farmaceutică. Iniţial, existau în jur de 20 de molecule de sinteză, pentru ca numărul acestora să crească simţitor.
Procesul de fabricare a unui medicament este complex, dar şi costisitor pentru compania producătoare. Astfel, înainte de a fi puse pe piaţă, medicamentele sunt studiate atent de o echipă de specialişti, ale căror cercetări se concentrează pe găsirea celei mai bune formule. Pot trece şi 10-15 ani de la găsirea acestei formule şi până când un medicament este produs şi distribuit în farmacii.
Alte 2 etape importante în traseul unui medicament sunt obţinerea unui brevet care oferă dreptul de proprietate asupra invenţiei şi studiile clinice, prin care se verifică eficienţa unui produs farmaceutic, precum şi efectele sale secundare.
În componenţa oricărui medicament intră una sau mai multe substanţe active, care dau efectul terapeutic. La acestea se adaugă şi alţi compuşi, care le intensifică acţiunea sau le atenuează efectele adverse, precum şi excipienţi (completează gustul sau forma), conservanţi, stabilizanţi şi antiagreganţi.
Cu sau fără reţetă?
Pentru că pot avea efecte adverse grave dacă sunt administrate incorect, unele medicamente se iau doar pe bază de reţetă. Printre acestea, se numără antibioticele, somniferele şi tranchilizantele. Altele se pot cumpăra şi fără o prescripţie medicală.
Este vorba despre medicamentele OTC (Over the Counter), cele mai frecvente din această categorie fiind cele pentru tratarea simptomelor alergiilor sau ale răcelilor (care scad febra sau care combat tusea), antiacidele, antidiareicele, laxativele, suplimentele alimentare (vitamine, minerale), antiinflamatoarele şi analgezicele. De asemenea, se pot lua fără reţetă şi medicamente indicate pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi respirator. Cu toate că se eliberează fără reţetă, aceste medicamente pot avea reacţii adverse, pe care cel care le ia trebuie să le cunoască.
Un medicament generic este echivalentul terapeutic al celui original, al cărui brevet a expirat. Produsul generic are aceleaşi asemănări cu medicamentul de bază în ceea ce priveşte eficacitatea, modul de administrare, siguranţa şi substanţa activă. În plus, prezintă şi avantajul preţului, putând fi mai ieftin cu până la 90% faţă de produsul original.
Costul mai mic este justificat prin faptul că nu se mai investesc bani în cercetare, ci doar în studii de bioechivalenţă (produsul generic şi cel original au aceeaşi disponibilitate a substanţei active în organism în momentul în care medicamentul e administrat în aceeaşi doză).
Denumirea chimică internaţională (DCI) este numele ştiinţific al compuşilor medicamentoşi, iar cea comercială este numele înregistrat şi patentat de compania farmaceutică pentru un produs.