Ce trebuie să ştii despre antibiotice
Antibioticele sunt produşi chimici care au ca rol distrugerea bacteriilor. După modul în care acţionează ele sunt de 2 feluri: bactericide (care ucid germenii) sau bacteriostatice (ce opresc înmulţirea lor).
Mai mult, acestea pot fi cu spectru larg (când distrug mai multe tipuri de bacterii, cum este Penicilina) sau cu spectru îngust (când ucid doar un tip de microbi) şi pot fi administrare fie pe cale orală, fie injectabil.
Pentru că tratamentul cu antibiotice este individualizat (dozele pentru copii şi adulţi variază în funcţie de vârstă, greutate corporală etc.), este important să nu se administreze antibiotice care au fost prescrise unui al membru al familiei, ci doar la recomandarea medicului.
Ce infecţii se tratează cu antibiotice
În cazul în care te confrunţi cu simptome ale răcelii sau gripei (dureri de gât, de cap, frisoane, febră), este foarte important să nu iei antibiotice. Întrucât acestea sunt cauzate de virusuri şi nu de bacterii, ciuperici sau anumiţi paraziţi, vor fi ineficiente. Totuşi, poate fi nevoie de antibiotice dacă apar suprainfecţii bacteriene.
Trebuie luate la aceeaşi oră, în fiecare zi
Este foarte important să iei antibiotice la aceeaşi oră în fiecare zi, urmând indicaţiile medicului. În caz contrar, există riscul ca medicamentele să nu-şi facă efectul, iar boala de care suferi să nu treacă.
Totodată, şi dacă le iei mai devreme sau mai târziu cu câteva ore, sunt şanse foarte mari ca tratamentul să fie eficient. Totodată, ia toate pastilele recomandate de medic, chiar dacă te simţi mai bine după câteva zile.
Protecţie gastrică, doar pentru cei sensibili
Dacă ţi s-a întâmplat să cumperi antibiotice şi farmacistul să-ţi ofere şi protectoare gastrice, este bine să ştii că ele se iau doar de persoanele sensibile, cu afecţiuni preexistente. Antibioticele distrug atât bacteriile bune, cât şi pe cele rele.
Pentru refacerea echilibrului florei intestinale, trebuie să faci ceva în acest sens. Prin urmare, consumă cât mai multe iaurturi naturale sau ia suplimente cu probiotice.
Ai grijă ce consumi pe durata tratamentului!
Când iei antibiotice, limitează consumul de grepfrut, ca atare sau sub formă de suc. Şi asta pentru că fructul interacţionează cu medicamentele şi poate duce la apariţia unor efecte adverse, precum hemoragii stomacale, bătăi neregulate ale inimii şi probleme renale.
Pentru ca antibioticele să-şi facă efectul, stai departe de băuturile alcoolice. De exemplu, cele din clasa penicilinelor nu vor ucide bacteriile dacă bei alcool. Mai mult, evită combinarea tetraciclinelor cu lapte sau iaurt dacă vrei ca tratamentul să fie eficient.
INFO: Dacă în timpul tratamentului te confrunţi cu greaţă, vărsături, este bine să iei antibioticele după masă.
Ce trebuie să ştii înainte de a lua atibiotice
• Printre efectele secundare ale tratamentului cu astfel de pilule se numără diareea şi candidoza (infecţie cu ciuperci Candida, care apare la nivel genital sau bucal).
• Antibioticele pot reduce eficacitatea pilulelor contraceptive.
• Ca şi în cazul altor medicamente, unele antibiotice pot ajunge la făt, iar altele îi pot provoca probleme grave de sănătate. Prin urmare, nu trebuie să le iei fără ştirea medicului dacă eşti gravidă sau alăptezi. Antibiograma, obligatorie
Pentru că există foarte multe antibiotice pe piaţă, înainte de a urma un tratament cu astfel de medicamente, este bine să faci o antibiogramă. Aceasta arată tipul de antibiotic cu care poate fi tratată infecţia.
Pentru realizarea ei, sunt necesare probe de urină dacă suferi de o infecţie urinară, secreţii vaginale în cazul celor genitale sau de exsudat faringian dacă eşti suspectă de amigdalită. Analiza constă în expunerea bacteriilor la un număr foarte mare de antibiotice, identificându-se exact tipul de microb vinovat de infecţie.
Rezistenţa la antibiotice
Folosirea abuzivă sau neadecvată a acestor medicamente poate duce la bacterii rezistente la antibiotice. Printre acestea se numără: stafilococii (ce pot determina septicemii), pneumococul (vinovat de pneumonii, otite, meningite), Salmonella şi Campylobacter (ce produc infecţii gastro-intestinale).
Călin Ciubotaru, medic de familie
Antibioticele trebuie luate riguros la anumite intervale de timp, conform prescripţiei, respectând doza şi calea de administrare. Nu există reguli universal valabile pentru toate antibioticele: unele trebuie luate pe stomacul gol, altele în timpul mesei sau după masă.
Anumite alimente sau medicamente pot influenţa absorbţia, metabolizarea şi eliminarea unor antibiotice. De aceea, este important ca înainte de administrarea antibioticelor, să citim cu atenţie instrucţiunile din prospect şi să urmăm riguros indicaţiile medicului.