Ce efecte au medicamentele pentru hipertensiune

1 2 jpg jpeg

Potrivit datelor Societăţii Române de Cardiologie, patru din zece persoane adulte suferă de această afecţiune. În unele cazuri, afecţiunea nu este însoţită de nici un simptom, însă netratată corespunzător poate duce la apariţia accidentelor vasculare sau a infarctului miocardic. Pacienţii diagnosticaţi de către medic cu hipertensiune arterială urmează tratamentul pentru toată viaţa, acesta fiind personalizat pentru fiecare pacient în parte.

Tusea

Ca orice alte medicamente, cele pentru hipertensiune au ┼či efecte adverse, ├«ns─â acestea nu sunt prezente la to┼úi pacien┼úii. Unul dintre aceste efecte este ┼či tusea. Unele studii de specialiatate au ar─âtat c─â aproximativ 10%-20% dintre pacien┼úii hipertensivi sufer─â ┼či de tuse. Starea de tuse dispare ├«n timp, ├«ns─â este indicat ca medicul care te are sub supraveghere s─â cunoasc─â acest lucru.

Edeme ale gleznelor

Un alt efect al medicamentelor pentru hipeetensiune arterial─â este ┼či umflarea gleznelor (edem). Ca ┼či ├«n cazul tusei, edemele nu apar la to┼úii pacien┼úii care urmeaz─â tratamentul. Edemele sunt ├«nt├ólnite ├«n cele mai multe dintre cazuri la pacien┼úii care iau un anumit tip de antihipertensive, ┼či anume blocan┼úii de calciu. Sfaturi pentru prevenirea hipertensiunii:

- renunţarea la fumat sau alcool (dacă este cazul);

- reducerea consumului de sare;

- schimbarea stilului alimentar (consumul mai mare de fructe ┼či legume);

- practicarea exerciţiilor fizice, a plimbărilor;

- reducerea greutăţii.