Ce efecte au medicamentele pentru hipertensiune
Potrivit datelor Societăţii Române de Cardiologie, patru din zece persoane adulte suferă de această afecţiune. În unele cazuri, afecţiunea nu este însoţită de nici un simptom, însă netratată corespunzător poate duce la apariţia accidentelor vasculare sau a infarctului miocardic. Pacienţii diagnosticaţi de către medic cu hipertensiune arterială urmează tratamentul pentru toată viaţa, acesta fiind personalizat pentru fiecare pacient în parte.
Tusea
Ca orice alte medicamente, cele pentru hipertensiune au şi efecte adverse, însă acestea nu sunt prezente la toţi pacienţii. Unul dintre aceste efecte este şi tusea. Unele studii de specialiatate au arătat că aproximativ 10%-20% dintre pacienţii hipertensivi suferă şi de tuse. Starea de tuse dispare în timp, însă este indicat ca medicul care te are sub supraveghere să cunoască acest lucru.
Edeme ale gleznelor
Un alt efect al medicamentelor pentru hipeetensiune arterială este şi umflarea gleznelor (edem). Ca şi în cazul tusei, edemele nu apar la toţii pacienţii care urmează tratamentul. Edemele sunt întâlnite în cele mai multe dintre cazuri la pacienţii care iau un anumit tip de antihipertensive, şi anume blocanţii de calciu. Sfaturi pentru prevenirea hipertensiunii:
- renunţarea la fumat sau alcool (dacă este cazul);
- reducerea consumului de sare;
- schimbarea stilului alimentar (consumul mai mare de fructe şi legume);
- practicarea exerciţiilor fizice, a plimbărilor;
- reducerea greutăţii.