Când e nevoie de anticoagulante şi diuretice

1 2 jpg jpeg

Anticoagulantele scad capacitatea corpului de a forma cheaguri de sânge. Sunt recomandate în tromboza venoasă profundă (formarea cheagurilor de sânge la nivelul venelor), în fibrilaţia atrială, embolia pulmonară (migrarea unui cheag la nivelul plămânilor), trombofilii, accidente vasculare cerebrale şi pentru a preveni complicaţiile după un infarct.

Pentru prevenirea trombozelor arteriale se preferă adesea medicamentele antiagregante plachetare, mai puţin riscante decât anticoagulantele orale. La acestea din urmă se apelează doar când medicamentele antiagregante plachetare nu sunt suficiente.

În schimb, pentru profilaxia trombozelor venoase se recomandă anticoagulante orale sau injectabile.

De reţinut!

Unele antidiabetice se administrează oral, iar altele injectabil.

Tratamentul se face cu supraveghere medicală

Pentru că sunt periculoase în caz de supradozaj, aceste medicamente trebuie prescris şi monitorizat de medic. Tratamentul este dozat ţinându-se cont de valorile testelor de coagulare. În funcţie de boala pentru care sunt recomandate, tratamentul durează de la câteva luni până la întreaga viaţă.

În timpul terapiei, trebuie evitate traumatismele (chiar şi cele minore) care prezintă risc de sângerare. De asemenea, în cazul în care este nevoie de manevre stomatologice sau chirurgicale, persoana care ia anticoagulante trebuie să informeze medicul.

Citeşte şi: Ce medicamente nu trebuie luate împreună

Diureticele, utile nu doar în hipertensiune Medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată, diureticele sunt recomandate nu numai pentru scăderea tensiunii arteriale, ci şi în insuficienţa cardiacă. Termenul diuretic face referire la orice substanţă care favorizează eliminarea apei şi a sodiului din organism, prin creşterea cantităţii de urină excretate. De pildă, şi alcoolul şi cafeaua au acest efect, dar fără a acţiona direct asupra rinichilor, aşa cum fac medicamentele diuretice, care au indicaţii precise. Fiecare tip de diuretice acţionează la un anumit nivel al nefronului, unitatea funcţională elementară a rinichilor. Unele diuretice elimină, pe lângă sodiu şi apă, şi potasiul. Există mai multe tipuri de diuretice, în funcţie de modul de acţiune. Tratează edemele Diureticele sunt printre cele mai folosite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale. De asemenea, sunt recomandate în combaterea edemelor (retenţia de apă în ţesuturi) de cauză cardiacă, renală sau hepatică, în insuficienţă cardiacă. Pentru că afectează echilibrul electrolitic, medicamentele diuretice nu se iau decât la recomandarea medicului. Ce precauţii se impun Este indicat ca diureticele să fie luate în prima parte a zilei (din cauză că nevoia de a merge frecvent la toaletă poate perturba somnul).

În cazul în care se pierde o cantitate prea mare de potasiu, pot apărea simptome precum crampele, uscarea gurii şi palpitaţiile.

Medicamentele diuretice nu trebuie luate cu scopul de a slăbi.