Avantajele şi dezavantajele aspirinei

1 2 jpg jpeg

Întrebuinţată cel mai des pentru scăderea febrei în caz de răceală sau de gripă, aspirina are nenumărate avantaje, dar şi dezavantaje. Iată care sunt acestea!

Avantajele aspirinei - efecte benefice pentru sănătate

Aspirina este utilizată pentru efectul analgezic (calmează durerea), efectul antipiretic (scade febra) şi efectul antiinflamator (reduce inflamaţia).

Inhibă formarea trombilor. Trombii se formează că urmare a aglomerării şi agregării trombocitelor (celule care opresc hemoragiile) într-un vas de sânge. Formarea trombilor este foarte periculoasă pentru că poate conduce la infarcte de miocard şi accidente vasculare cerebrale. Aspirina reduce riscul de infarct şi reduce mortalitatea în rândul calor care au suferit un infarct.

Reduce riscul de moarte subită. Cercetătorii au descoperit că folosirea regulată a aspirinei reduce riscul de deces de orice cauza, mai ales la persoanele vârstnice, la cele cu boli cardiace sau la persoanele obeze.

Aspirina împiedică formarea cheagurilor de sânge, de aceea este prescrisă persoanelor care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral, dar şi celor care vor să prevină aceste afecţiuni.

Un studiu britanic arată că bărbaţii şi femeile de vârstă mijlocie, care iau câte o aspirină în fiecare zi, sunt mai puţin suspusi riscului de atac de cord decât persoanele de aceeaşi vârstă care nu urmează o terapie cu aspirina pe termen lung.

Reduce riscul de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, o mică doză de aspirina poate reduce riscul de boli cardiovasculare, o utilizare mai mare a acestui medicament conducând spre salvarea a mii de vieţi anual. Revista medicală ,,The Lancet" indică faptul că un consum zilnic de 75 de miligrame de aspirina timp de cinci ani reduce cu 25 % riscul de îmbolnăvire de cancer de colon şi cu o treime numărul de decese din această cauza.

Protejează împotriva cancerului de colon. Studiile prof. Peter Elwood, de la Universitatea Cardiff, precizează că aspirina administrată zilnic creşte şansele de supravieţuire prin reducerea riscului de a dezvoltă sau contacta boli grave.

Dezavantajele aspirinei - leziunile gastrointestinale, principala contraindicaţie

Din cauză că irită tubul digestiv, aspirina poate duce la arsuri gastrice, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, favorizând apariţia ulcerului gastric. De aceea, specialiştii recomandă aspirina tamponată, un amestec de acid acetilsalicilic şi de săruri de calciu. Indiferent de tipul de aspirină pe care îl alegi, nu lua medicamentul pe stomacul gol.

Dacă ai gastrită sau ulcer, nu lua aspirină, căci poate provoca hemoragie digestivă. De asemenea, aspirina nu este indicată în caz de astm, alergii, hipersensibilitate la analgezice şi antireumatice. Ea creşte riscul de astm sau iritaţii la nivelul pielii. De aceea, trebuie folosită doar la indicaţia medicului.

În plus, până la împlinirea vârstei de 16 ani, aspirina nu se administrează copiilor şi adolescenţilor pentru tratarea virozelor, deoarece poate cauza sindromul Reye (manifestat prin stări de ameţeală, de greaţă, vărsături, stare generală proastă).

Gravidele trebuie să evite aspirina, deoarece fluidifică sângele. Administrată mai ales în ultimul trimestru de sarcină, poate inhiba contracţiile uterine şi poate cauza hemoragii atât mamei, cât şi fătului. De asemenea, nu trebuie luată înaintea efectuării unei operaţii chirurgicale, în timpul menstruaţiei sau dacă ai răni profunde cu risc de hemoragie.