Avantajele ┼či dezavantajele aspirinei

1 2 jpg jpeg

├Äntrebuin┼úat─â cel mai des pentru sc─âderea febrei ├«n caz de r─âceal─â sau de grip─â, aspirina are nenum─ârate avantaje, dar ┼či dezavantaje. Iat─â care sunt acestea!

Avantajele aspirinei - efecte benefice pentru s─ân─âtate

Aspirina este utilizat─â pentru efectul analgezic (calmeaz─â durerea), efectul antipiretic (scade febra) ┼či efectul antiinflamator (reduce inflama┼úia).

Inhib─â formarea trombilor. Trombii se formeaz─â c─â urmare a aglomer─ârii ┼či agreg─ârii trombocitelor (celule care opresc hemoragiile) ├«ntr-un vas de s├ónge. Formarea trombilor este foarte periculoas─â pentru c─â poate conduce la infarcte de miocard ┼či accidente vasculare cerebrale. Aspirina reduce riscul de infarct ┼či reduce mortalitatea ├«n r├óndul calor care au suferit un infarct.

Reduce riscul de moarte subită. Cercetătorii au descoperit că folosirea regulată a aspirinei reduce riscul de deces de orice cauza, mai ales la persoanele vârstnice, la cele cu boli cardiace sau la persoanele obeze.

Aspirina ├«mpiedic─â formarea cheagurilor de s├ónge, de aceea este prescris─â persoanelor care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral, dar ┼či celor care vor s─â previn─â aceste afec┼úiuni.

Un studiu britanic arat─â c─â b─ârba┼úii ┼či femeile de v├órst─â mijlocie, care iau c├óte o aspirin─â ├«n fiecare zi, sunt mai pu┼úin suspusi riscului de atac de cord dec├ót persoanele de aceea┼či v├órst─â care nu urmeaz─â o terapie cu aspirina pe termen lung.

Reduce riscul de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, o mic─â doz─â de aspirina poate reduce riscul de boli cardiovasculare, o utilizare mai mare a acestui medicament conduc├ónd spre salvarea a mii de vie┼úi anual. Revista medical─â ,,The Lancet" indic─â faptul c─â un consum zilnic de 75 de miligrame de aspirina timp de cinci ani reduce cu 25 % riscul de ├«mboln─âvire de cancer de colon ┼či cu o treime num─ârul de decese din aceast─â cauza.

Protejeaz─â ├«mpotriva cancerului de colon. Studiile prof. Peter Elwood, de la Universitatea Cardiff, precizeaz─â c─â aspirina administrat─â zilnic cre┼čte ┼čansele de supravie┼úuire prin reducerea riscului de a dezvolt─â sau contacta boli grave.

Dezavantajele aspirinei - leziunile gastrointestinale, principala contraindicaţie

Din cauz─â c─â irit─â tubul digestiv, aspirina poate duce la arsuri gastrice, dureri abdominale, grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi, favoriz├ónd apari┼úia ulcerului gastric. De aceea, speciali┼čtii recomand─â aspirina tamponat─â, un amestec de acid acetilsalicilic ┼či de s─âruri de calciu. Indiferent de tipul de aspirin─â pe care ├«l alegi, nu lua medicamentul pe stomacul gol.

Dac─â ai gastrit─â sau ulcer, nu lua aspirin─â, c─âci poate provoca hemoragie digestiv─â. De asemenea, aspirina nu este indicat─â ├«n caz de astm, alergii, hipersensibilitate la analgezice ┼či antireumatice. Ea cre┼čte riscul de astm sau irita┼úii la nivelul pielii. De aceea, trebuie folosit─â doar la indica┼úia medicului.

├Än plus, p├ón─â la ├«mplinirea v├órstei de 16 ani, aspirina nu se administreaz─â copiilor ┼či adolescen┼úilor pentru tratarea virozelor, deoarece poate cauza sindromul Reye (manifestat prin st─âri de ame┼úeal─â, de grea┼ú─â, v─ârs─âturi, stare general─â proast─â).

Gravidele trebuie s─â evite aspirina, deoarece fluidific─â s├óngele. Administrat─â mai ales ├«n ultimul trimestru de sarcin─â, poate inhiba contrac┼úiile uterine ┼či poate cauza hemoragii at├ót mamei, c├ót ┼či f─âtului. De asemenea, nu trebuie luat─â ├«naintea efectu─ârii unei opera┼úii chirurgicale, ├«n timpul menstrua┼úiei sau dac─â ai r─âni profunde cu risc de hemoragie.