Antibioticele se vând fără reţetă, ca bomboanele

1 2 jpg jpeg

În perioada 15 martie - 15 aprilie 2016, Asociaţia Pro Consumatori a realizat o cercetare de piaţă prin care s-a urmărit respectarea legislaţiei specifice din domeniul comercializării medicamentelor. Cercetarea face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: Fii un Pacient ACTIV!, campanie de informare despre drepturile şi obligaţiile pacienţilor.

Ce farmacii au eliberat fără reţetă antibiotice şi algocalmin

În urma acestei cercetări, APC a constatat o practică potenţial periculoasă pentru sănătatea consumatorilor, şi anume vânzarea antibioticelor şi a algocalminului fără reţetă! Astfel, personalul de specialitate din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din lanţuri de mare amploare, au eliberat, fără reţetă, între 10 şi 20 de comprimate de oxacilină, amoxicilină şi algocalmin. Membrii Asociaţiei Pro Consumatori au vizitat în cadrul acţiunii de „mystery shopping” următoarele farmacii: Catena, Sensiblu, Richter, Belladona, Punkt, HelpNet, Polisano, Cleofarm, Lavira Transport, Dona, Extra Farm ACD, Farma Business Class şi General Next Pharm.

Următoarele farmacii au eliberat fără reţetă antibiotice si algocalmin, astfel: Catena (10 capsule oxacilină), Polisano (10 capsule oxacilină) Dona (20 comprimate algocalmin), Cleofarm (10 capsule oxacilină), Lavira Transport/Catena (20 comprimate algocalmin si 10 capsule amoxicilină), Sensiblu (10 capsule oxacilină), Extra Farm ACD (20 comprimate algocalmin), Extra Farm (10 capsule amoxicilină), BellaDona (10 capsule amoxicilină) şi Richter (10 capsule amoxicilină si 20 comprimate algocalmin).

Oamenii se îmbolnăvesc pentru că au o perspectivă eronată asupra vieţii

„Oamenii se îmbolnăvesc pentru că au o perspectivă eronată asupra vieţii. Trăim la întâmplare, privim sănătatea doar din perspectiva bolii şi aşteptăm parcă să vină cineva să ne dea sau să ne aducă sănătate. Ne mişcăm doar când apare durerea şi atunci în niciun caz nu apelăm la medic, fugim ori la vecina de la 2 şi-i copiem reţeta, ori căutăm pe internet ce au făcut alţii care au aceleaşi ''dureri''. Alegem aproape întotdeauna calea uşoară, adică o bulină de la farmaciile răsărite precum ciupercile după ploaie în calea noastră. Ne opunem oricăror metode care ne scot din confortul obiceiurilor apucate de ani de zile. Şi nu contează că sunt sănătoase sau nu, sunt obiceiurile noastre şi ţinem cu dinţii de ele.” Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Nutriţie şi Sănătate, Fondator „Şcoala Pentru Sănătate şi Longevitate”.

“Există o practică în România mai răspândită decât în alte ţări: tendinţa de a lua "trei pe zi" toata viaţa. Acest obicei face să apară aşa numita inducţie patogenezică adică nişte manifestări simptomatice care derutează precizarea diagnosticului cu toate consecinţele ulterioare. Căci există o axiomă veche în şcoala antică de medicină chineză care spune că "nimic nu este mai periculos decât a lua o substanţă farmacologic activă timp îndelungat în mod regulat". Dacă este absolut necesar un tratament cronic atunci moleculele trebuie schimbate cu altele identice ca efect dar diferite ca structură.” Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Membru fondator Clinica Nera – Centru de Recuperare Oncologică.

Automedicaţia este un fenomen îngrijorător, 3 din 4 români se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 părinţi îşi tratează singuri copiii. Totodată, datorită stimulentelor financiare oferite de reprezentanţii de vânzări ai producătorilor de medicamente din ce în ce mai mulţi medici devin agenţi de vânzări, fapt care duce la scăderea calităţii actului medical şi la creşterea consumului de medicamente. Alfabetizarea pacienţilor cu privire la drepturile lor este esenţială, iar sănătatea nu trebuie să depindă de puterea de cumpărare a acestora. Informarea consumatorilor cu privire la medicamente trebuie realizată prin intermediul prospectului, iar consumatorii trebuie obişnuiţi prin campanii de informare şi educare, să citească prospectul şi să acorde atenţie reacţiilor adverse ale medicamentelor!

“Consumatorii trebuie ajutaţi sa dobândească capacitatea de a obţine, procesa şi înţelege informaţii de bază cu privire la sănătate şi la serviciile de sănătate, dar şi capacitatea de a lua decizii adecvate cu privire la propria sănătate. Reclama la medicamente trebuie permisă numai în farmacii, instituţii medicale, în publicaţii de specialitate şi la conferinţele ştiinţifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane! Solicităm farmaciilor să ţină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piaţă în care consumatorii nu au foarte multe informaţii şi să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente.” a precizat Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Fondurile publice alocate sistemului naţional de sănătate pentru anul 2016 sunt în cuantum de 34.130.624.000 lei. Dacă s-ar aloca doar 0,1%, adică 34130624 lei din acest buget pentru informarea şi educarea consumatorilor în domeniul igienei şi nutriţiei, ar scădea semnificativ incidenţa unor afecţiuni medicale cronice.

Din păcate, cercetarea realizată de Asociaţia Pro Consumatori a scos în evidentă faptul că în marile lanţuri de farmacii primează profitul, adică vânzarea în orice condiţii a unei cantităţi cât mai mari de medicamente, iar aspectele legale şi deontologice sunt încălcate frecvent. Excepţiile ţin mai mult de seriozitatea unor farmacişti, iar acestea nu sunt prioritare în cadrul politicilor de preţ ale marilor lanţuri farmaceutice. Totodată retrimiterea în Parlament a legii privind publicitatea la medicamente arată că decidenţii la nivel de politică naţională de sănătate nu sunt preocupaţi de starea de sănătate a românilor, atâta timp cât Ministerul Sănătăţii nu verifică modul în care sunt respectate actele normative, încurajând astfel automedicaţia.