Află la ce riscuri te expui dacă întrerupi tratamentul cu aspirină
Preparat cu acţiune analgezică şi antiinflamatoare, aspirina are numeroase efecte benefice pentru bolile cardiovasculare. Este un medicament ce poate creşte fluiditatea sângelui, reduce agregarea plachetelor şi scade riscul de apariţie a trombilor în interiorul vaselor.
De asemenea, aspirina ajută pielea să arate mai tânără, mai suplă şi mai fermă. În plus, prezintă multiple beneficii asupra tenului, ameliorând acneea, dacă este aplicată direct pe locurile cu probleme estetice.
Ingredientul activ din aspirină, acidul acetilsalicilic, este un compus sintetic care are la bază salicilina, substanţa care se găseşte în anumite plante, cum ar fi scoarţa de salcie albă.
Un studiu publicat recent arată că oprirea tratamentului pe termen lung cu aspirină în doze mici creşte riscul producerii unor evenimente cardiovasculare, în cazul pacienţilor care au probleme cu inima. Astfel, potrivit datelor, una din 74 persoane care au oprit tratamentul a avut un eveniment cardiovascular în plus pe an. Rata evenimentelor cardiovasculare a fost cu 37% mai mare în cazul persoanelor care au renunţat la dozele zilnice de aspirină.
Totodată, datele mai arată că între 10 şi 20% dintre persoanele care au supravieţuit unui infarct renunţă să mai ia aspirina în primii trei ani de la producerea acestuia.
Află AICI Ce influenţă are aspirina asupra tumorilor
Studiul a fost publicat de în jurnalul „Circulation", al Asociaţiei Americane de Cardiologie. Pentru realizarea acestuia au fost studiate datele a 601,527 de persoane, care timp de 4 ani au luat zilnic, doze mici de aspirină pentru a preveni producerea de noi infarcte şi atacuri cerebrale.