Medicamente care pot cauza somnolenţă sau oboseală

1 medicamente jpg jpeg

Câţi dintre noi citim prospectele din cutiile medicamentelor pentru a vedea care sunt efectele lor secundare? În cazul multora, somnolenţa poate fi un efect care să ne dea peste cap activitatea întreaga zi.

Ne dorim să ne vindecăm cât mai repede şi de multe ori uităm să luăm în calcul efectele adverse ale medicamentelor, mai ales atunci când sunt prescrise de specialişti. Anumite substanţe din componenţa lor interacţionează şi diminuează funcţia neurotransmiţătorilor din creier, care au rolul de a transmite mesajele unul de la altul şi ne menţin concentraţi. Astfel apare senzaţia de somnolenţă sau de oboseală inexplicabilă.

Antihistaminicele

Nu îţi imaginezi cum ai reuşi să treci fără histaminice peste alergiile din primăvară sau peste cele cauzate de părul de animale? Ele au rolul de a bloca histaminele, acele substanţe care cauzează strănutul şi senzaţia de mâncărime de la nivelul pielii. Ceea ce nu ştiai este că histaminele au şi rol neurotransmiţător, îţi oferă energie şi ajută la buna funcţionare a creierului. Atunci când iei antihistaminice, blochezi atât reacţiile alergice, cât şi efectul histaminelor. Astfel, apare senzaţia de oboseală de pe parcursul zilei în perioadele în care iei antihistaminice.

Medicamentele antihipertensive

Hipertensiunea arterială este una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni în rândul populaţiei adulte. Medicamentele cu rol betablocant sunt prescrise pentru a menţine în limite normale tensiunea arterială, însă şi în cazul lor somnolenţa se numără printre efectele adverse. Betablocantele inhibă producţia de adrenalină, hormonul care determină bătăile rapide ale inimii. Pe măsură ce ritmul cardiac încetineşte, scade şi forţa cu care sângele este pompat prin artere, adică tensiunea arterială, ceea ce duce la stabilizarea ei. Mai puţină adrenalină înseamnă automat şi un nivel mai scăzut de energie, ceea ce determină somnolenţa de pe parcursul zilei.

Antidepresivele

Femeile sunt de două mai predispuse decât bărbaţii să ia medicamente antidepresive. Aceste medicamente acţionează asupra nivelul de serotonină, o substanţă cu rol esenţial în reglarea somnului. În primele 8-10 ore de la administrare, medicamentele antidepresive au cel mai puternic efect, din acest motiv medicii recomandă ca ele să fie luate seara. Însă chiar şi astfel, oboseala se poate resimţi şi pe parcursul zilei următoare, mai ales atunci când antidepresivele sunt administrare pentru o perioadă lungă.

Citeşte şi: Cât contează ora la care luăm medicamentele?

Tratamentul oncologic

Rolul lor este de a elimina celulele canceroase din organism, însă acţionează şi asupra celor sănătoase. Din acest motiv, organismul trebuie să îşi folosească rezervele de energie pentru a produce celule noi, sănătoase. Astfel se instalează somnolenţa, acesta fiind modul prin care organismul îşi reface rezervele de energie. Totodată, medicamentele oncologice modifică nivelul de proteine şi de hormoni din organism, ceea ce poate provoca senzaţie de oboseală.

Citeşte şi: Ce reguli trebuie să respecţi dacă iei medicamente

Trucuri pentru a combate oboseala

Deoarece renunţarea la medicamente nu este o soluţie, poţi combate starea de somnolenţă şi obţine energia de care ai nevoie prin:

  • câteva exerciţii uşoare: fie faci o plimbare de 10-15 minute, fie exerciţii menite să-ţi pună sângele în mişcare;
  • insipiră şi expiră adânc timp de 4-5 minute, pentru a oxigena mai bine organismul;
  • bea o ceaşcă de cafea sau una de ceai verde, ambele rol stimulent.

INFO

Betablocantele pot avea şi efecte adverse asemănătoare simptomelor de răceală.

Citeşte şi: Care este doza maximă de paracetamol pe care o poţi lua