Medicamente care pot cauza somnolenţă sau oboseală

1 medicamente jpg jpeg

Câţi dintre noi citim prospectele din cutiile medicamentelor pentru a vedea care sunt efectele lor secundare? În cazul multora, somnolenţa poate fi un efect care să ne dea peste cap activitatea întreaga zi.

Ne dorim s─â ne vindec─âm c├ót mai repede ┼či de multe ori uit─âm s─â lu─âm ├«n calcul efectele adverse ale medicamentelor, mai ales atunci c├ónd sunt prescrise de speciali┼čti. Anumite substan┼úe din componen┼úa lor interac┼úioneaz─â ┼či diminueaz─â func┼úia neurotransmi┼ú─âtorilor din creier, care au rolul de a transmite mesajele unul de la altul ┼či ne men┼úin concentra┼úi. Astfel apare senza┼úia de somnolen┼ú─â sau de oboseal─â inexplicabil─â.

Antihistaminicele

Nu ├«┼úi imaginezi cum ai reu┼či s─â treci f─âr─â histaminice peste alergiile din prim─âvar─â sau peste cele cauzate de p─ârul de animale? Ele au rolul de a bloca histaminele, acele substan┼úe care cauzeaz─â str─ânutul ┼či senza┼úia de m├ónc─ârime de la nivelul pielii. Ceea ce nu ┼čtiai este c─â histaminele au ┼či rol neurotransmi┼ú─âtor, ├«┼úi ofer─â energie ┼či ajut─â la buna func┼úionare a creierului. Atunci c├ónd iei antihistaminice, blochezi at├ót reac┼úiile alergice, c├ót ┼či efectul histaminelor. Astfel, apare senza┼úia de oboseal─â de pe parcursul zilei ├«n perioadele ├«n care iei antihistaminice.

Medicamentele antihipertensive

Hipertensiunea arterial─â este una dintre cel mai des ├«nt├ólnite afec┼úiuni ├«n r├óndul popula┼úiei adulte. Medicamentele cu rol betablocant sunt prescrise pentru a men┼úine ├«n limite normale tensiunea arterial─â, ├«ns─â ┼či ├«n cazul lor somnolen┼úa se num─âr─â printre efectele adverse. Betablocantele inhib─â produc┼úia de adrenalin─â, hormonul care determin─â b─ât─âile rapide ale inimii. Pe m─âsur─â ce ritmul cardiac ├«ncetine┼čte, scade ┼či for┼úa cu care s├óngele este pompat prin artere, adic─â tensiunea arterial─â, ceea ce duce la stabilizarea ei. Mai pu┼úin─â adrenalin─â ├«nseamn─â automat ┼či un nivel mai sc─âzut de energie, ceea ce determin─â somnolen┼úa de pe parcursul zilei.

Antidepresivele

Femeile sunt de dou─â mai predispuse dec├ót b─ârba┼úii s─â ia medicamente antidepresive. Aceste medicamente ac┼úioneaz─â asupra nivelul de serotonin─â, o substan┼ú─â cu rol esen┼úial ├«n reglarea somnului. ├Än primele 8-10 ore de la administrare, medicamentele antidepresive au cel mai puternic efect, din acest motiv medicii recomand─â ca ele s─â fie luate seara. ├Äns─â chiar ┼či astfel, oboseala se poate resim┼úi ┼či pe parcursul zilei urm─âtoare, mai ales atunci c├ónd antidepresivele sunt administrare pentru o perioad─â lung─â.

Cite┼čte ┼či: C├ót conteaz─â ora la care lu─âm medicamentele?

Tratamentul oncologic

Rolul lor este de a elimina celulele canceroase din organism, ├«ns─â ac┼úioneaz─â ┼či asupra celor s─ân─âtoase. Din acest motiv, organismul trebuie s─â ├«┼či foloseasc─â rezervele de energie pentru a produce celule noi, s─ân─âtoase. Astfel se instaleaz─â somnolen┼úa, acesta fiind modul prin care organismul ├«┼či reface rezervele de energie. Totodat─â, medicamentele oncologice modific─â nivelul de proteine ┼či de hormoni din organism, ceea ce poate provoca senza┼úie de oboseal─â.

Cite┼čte ┼či: Ce reguli trebuie s─â respec┼úi dac─â iei medicamente

Trucuri pentru a combate oboseala

Deoarece renun┼úarea la medicamente nu este o solu┼úie, po┼úi combate starea de somnolen┼ú─â ┼či ob┼úine energia de care ai nevoie prin:

  • c├óteva exerci┼úii u┼čoare: fie faci o plimbare de 10-15 minute, fie exerci┼úii menite s─â-┼úi pun─â s├óngele ├«n mi┼čcare;
  • insipir─â ┼či expir─â ad├ónc timp de 4-5 minute, pentru a oxigena mai bine organismul;
  • bea o cea┼čc─â de cafea sau una de ceai verde, ambele rol stimulent.

INFO

Betablocantele pot avea ┼či efecte adverse asem─ân─âtoare simptomelor de r─âceal─â.

Cite┼čte ┼či: Care este doza maxim─â de paracetamol pe care o po┼úi lua