Iată de ce nu se gătește carne congelată în cuptorul cu microunde
Poate că ai uitat să scoți carnea din congelator și te grăbești să pui carnea congelată în cuptorul cu microunde pentru a o dezgheța rapid ? Dar este oare o idee bună?
Profesorul Costas Stathopoulos, un specialist în știința alimentelor de la Universitatea Abertay din Dundee, spune că nu este cea mai bună metodă. În emisiunea „Inside the Factory”, el i-a explicat gazdei Cherry Healey: „Nu este, într-adevăr, cea mai bună tehnică”, subliniind riscul ca bacteriile dăunătoare să se dezvolte în carnea care nu a fost dezghețată corect, așa cum scrie Daily Mail.

Carnea înghetată se prepară într-un timp dublu față de cea dezghețată. Foto: Shuttertock
Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) susține că gătitul cărnii crude în cuptorul cu microunde nu este neapărat periculos, atâta timp cât intenționezi să gătești imediat. Ei explică faptul că unele părți ale cărnii pot începe să se prepare termic în timpul procesului de dezghețare. Totuși, nu este sigur să păstrezi carnea parțial gătită, deoarece aceasta poate ajunge la temperaturi care încurajează creșterea bacteriilor. Gătirea imediată va distruge însă bacteriile dăunătoare.
De ce la microunde se schimbă gustul
Dincolo de problemele de siguranță, Jess Pryles, deținătoare a unui certificări în știința preparării și conservării cărnii, de la Universitatea de Stat din Iowa, menționează un alt motiv pentru care ar trebui să eviți să gătești carne congelată în cuptorul cu microunde: gustul „ciudat”.
Această modificare neplăcută a aromei, pe care ea o numește „gust de reîncălzire”, apare din cauza oxidării lipidelor. Cu alte cuvinte, grăsimea din carne devine râncedă în timpul procesului de gătire.
De asemenea, pot exista și modificari în textura cărnii. Dr. Jacob Tuell, profesor asistent la Northwest Missouri State University, explică faptul că, atunci când carnea este gătită la microunde, undele determină moleculele de apă din carne să vibreze și să producă căldură. „Din cauza conținutului ridicat de umiditate, microundele pot încălzi produsul foarte rapid”, spune Tuell. „Cu toate acestea, în acest proces, undele modifică structura proteinelor, ceea ce poate schimba textura cărnii.” Rezultatul? Carne tare și cauciucată.
Care este cea mai bună metodă de dezghețare a cărnii?
Pentru carnea sigură și cu gust bun se recomandă dezghețarea în frigider. Desigur, asta presupune să planifici din timp, deoarece acest proces poate dura și 24 de ore sau mai mult. Totuși, această metodă menține temperatura cărnii în afara „zonei de pericol” unde bacteriile se dezvoltă.
Pentru o dezghețare mai rapidă, specialiștii sugerează metoda apei reci. Pune carnea într-un ambalaj etanș și scufund-o în apă rece de la robinet. Schimbă apa la fiecare 30 de minute până când carnea este dezghețată.
Carnea dezghețată astfel trebuie gătită imediat și nu trebuie recongelată. Unii experți spun că există și opțiunea de a găti carnea fără a o dezgheța. Aceasta este o metodă complet sigură, dar timpul de gătire va fi cu aproximativ 50% mai mare decât în cazul cărnii dezghețate.
Sursă: Health Digest