Iată de ce avem unghii la picioare!

Funcția principală a unghiilor de la picioare este cea de protecție, împreună cu îmbunătățirea aderenței sau cu funcțiile motorii fine, scrie Healthline.

Vârful degetelor de la picioare este vulnerabil la răni dar având unghii, oferim protecție deasupra degetelor de la picioare, astfel, ele devin mai  mai puțin vulnerabile la răni și infecții.

Unele mici diferențe de scop se reflectă în ratele de creștere a unghiilor de la mâni comparative cu cele de la picoare. Unghiile de la mâini cresc de două ori mai repede decât unghiile de la picioare, conform unui mic studiu din 2010.

Acest studiu pe 22 de adulți tineri americani sănătoși a constatat că unghiile cresc în medie cu 3,47 milimetri (mm) pe lună, în timp ce unghiile de la picioare cresc în medie cu 1,62 mm pe lună.

Ce s ar intampla daca nu ti ai mai taia unghiile de la picioare  Sursa foto shutterstock 1846941127 jpg

Unghia mare de la picioare crește cel mai repede, în timp ce unghia de la mijloc are cea mai lentă creștere. Foto: Shuttesrstock 

Unghiile au nevoie de un flux sanguim bun, în parte pentru că sunt mai departe  de inimă. Picioarele sunt, de asemenea, afectate de probleme cu fluxul sanguin, precum tromboza venoasă profundă sau alte boli vasculare periferice. Acest lucru poate afecta creșterea unghiilor de la picioare și funcția lor.

nghia de la picior face parte dintr-un sistem complex de protecție și susținere a degetelor și este importantă pentru a proteja degetele de răniri și traume. Unghia de la picior este o structură dură, formată dintr-un strat gros de cheratină, care acoperă vârful degetului și îl protejează împotriva uzurii excesive și a deteriorării.

Un alt rol important al unghiilor de la picioare este acela de a ajuta la menținerea stabilității și echilibrului în timpul mersului și alergării. De exemplu, unghiile de la degetul mare al piciorului acționează ca o contraforță pentru a preveni alunecarea în față a piciorului în timpul mersului.

În plus, unghiile de la picioare pot fi folosite și pentru a atinge obiecte mici sau pentru a agăța și trage, ajutând astfel la îndeplinirea unor activități cotidiene, cum ar fi încălțarea sau dezincălțarea.

În concluzie, unghiile de la picioare au o funcție importantă în protejarea și menținerea sănătății picioarelor și sunt o parte esențială a anatomiei umane.

Ce boli afectează unghiile de la picioare?

xistă mai multe afecțiuni ale unghiilor de la picioare, iar unele dintre cele mai comune includ:

Infecții fungice ale unghiilor (onicomicozele) - Acestea sunt cauzate de ciuperci care se dezvoltă sub unghii și pot duce la schimbări de culoare și textură, precum și la îngroșarea și deformarea unghiilor.

Unghii încarnate - Această afecțiune apare atunci când marginile unghiilor se încolăcesc și pătrund în piele, provocând durere, inflamație și, uneori, infecții.

Psoriazis unghial - Acesta este un tip de psoriazis care afectează unghiile, determinând modificări ale culorii și texturii și, uneori, poate duce la distrugerea unghiei.

Leziuni ale unghiilor - Unghia poate fi deteriorată prin zgârieturi, fisuri sau fracturi, ceea ce poate duce la dureri și infecții.

Onicogrifoza - Aceasta este o afecțiune rară, caracterizată prin creșterea excesivă a unghiei, ducând la îngroșarea și curbarea acesteia.

Onicomicroza - O infecție fungică ce afectează unghia, în cazuri severe, poate duce la pierderea acesteia.

Este important să consultați un medic sau un specialist dermatolog dacă aveți orice tip de problemă cu unghiile de la picioare, pentru a primi un diagnostic adecvat și pentru a primi tratamentul corespunzător.