Factorul reumatoid ajută la stabilirea diagnosticului de artrită reumatoidă

1 2 jpg jpeg

Factorii reumatoizi sunt proteine produse de sistemul imunitar, care pot ataca ţesuturile sănătoase din organism. Testul pentru factor reumatoid se face pentru a determina cantitatea acestuia în corp, în special pentru diagnosticarea artritei reumatoide.

Factorul reumatoid se numără printre testele de sânge care ajută la stabilirea diagnosticului de artrită reumatoidă, alături de alte analize, precum determinarea anticorpilor antinucleari, proteina C-reactivă sau viteza de sedimentare a eritrocitelor. Cantitatea de factor reumatoid depistată ajută medicul să aleagă cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient. Ca procedeu, o cantitate mică de sânge este extrasă din vena braţului, recoltarea durând nu mai mult de câteva minute, apoi mostra de sânge este trimisă către laborator. Analiza se face pe nemâncate.

Ce înseamnă rezultatele

Un rezultat pozitiv înseamnă că un nivel înalt de factor reumatoid a fost depistat în sânge, ceea ce se traduce prin suspiciune de boală autoimună, în special artrită reumatoidă. Alte afecţiuni care pot fi indicate de prezenţa în cantitate mare a factorului reumatoid sunt cancerul, infecţiile cronice (tuberculoză, endocardită etc.), boli ale ţesutului conjunctiv, sarcoidoza, sindromul Sjogren (boală a glandelor lacrimale şi salivare) şi lupusul eritematos sistemic. Valoarea normală a factorului reumatoid este mai mică de 14 IU/ml. Factorul reumatoid pozitiv poate indica faptul că o persoană care nu are în prezent artrită reumatoidă are un risc să dezvolte afecţiunea cu până la 40% mai mare decât al unei persoane al cărei rezultat a ieşit negativ.

Ştiai că... anumite persoane sănătoase, mai ales vârstnice, pot avea rezultate pozitive la testul de factor reumatoid, în timp ce altele, care suferă de artrită reumatoidă, au în sânge doar o cantitate mică de factor reumatoid?