Două cești de ceai pe zi ajută la protejarea unui organ vital

După un studiu de trei ani, oamenii de știință au descoperit că dacă bei două cești de ceai pe zi poți să-ți îmbunătățești puterea creierului și să-ți protejezi memoria pe măsură ce îmbătrânești.

Profesorul Gunter Kuhnle, de la Universitatea din Reading, a spus că băutul ceaiului este „cea mai simplă modalitate” de a-ți crește aportul de flavanol kimplicat în sănătatea cerebrală.

Bând două cești de ceai pe zi, îți poți proteja creierul pe măsură ce îmbătrânești, iar experții au dezvăluit că doar două cești de ceai pe zi te pot ajuta să-ți protejezi memoria.

Acest lucru se datorează faptului că substanțele chimice care apar în mod natural în ceai, numite flavanoli, îți îmbunătățesc puterea creierului, ajutând astfel la memorie și la capacitatea de a-ți aminti.

coacaze ceai jpg

Ceaiul îmbunătățește performanța creierului. Foto: Shutterstock

Și acest efect este același, indiferent dacă preferi ceaiul negru sau alb, sau alt tip de ceai.

Experții au ajuns la această concluzie după ce au studiat cum flavanolii antioxidanți găsiți în multe legume, fructe, cum ar fi merele și fructele de pădure, precum și în ceai și vin afectează memoria a peste 3.500 de persoane sănătoase de peste 60 de ani.

Un grup de studiu a luat 500 mg pe zi, ceea ce este echivalentul a două cești de ceai.

Între timp, un alt grup a primit un placebo.

Pe parcursul celor trei ani de studiu, participanții au primit sarcini de memorare a cuvintelor pentru a-și testa memoria.

La sfârșitul studiului, s-a constatat că cei care au consumat flavanolii au avut o performanță cu 10,5% mai bună în medie, ajungând până la 16% pentru cei care aveau un aport redus de flavanoli în dieta lor generală.

Profesorul Gunter Kuhnle, de la Universitatea din Reading, a spus că băutul ceaiului este „cea mai simplă modalitate” de a-ți crește aportul de flavanoli.

El a adăugat: „Două cești vor furniza suficient flavanol pentru majoritatea oamenilor. Dacă bei ceai, nu contează dacă vrei să adaugi lapte, nu afectează absorbția flavanolilor.”

Dr. Scott Small, de la Universitatea Columbia din SUA, a spus că pierderea de memorie legată de vârstă variază de la o persoană la alta.

El a spus: „Dacă acest lucru se datorează diferențelor în consumul de flavanoli, am vedea o îmbunătățire și mai dramatică la persoanele care își refac nivelul de flavanoli în anii 40 și 50.”

Plantele conțin peste 5.000 de compuși flavonoizi, care joacă roluri în creșterea celulelor, lupta împotriva stresului ambiental și sunt implicați în atragerea insectelor pentru polenizare.

Și, există și alte beneficii ale ceaiului pentru sănătate. Bând ceai verde, poți să previi artrita, spun oamenii de știință. Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield au descoperit în 2003 că două compuși găsiți în ceaiul verde pot ajuta la prevenirea osteoartritei prin blocarea enzimei care distruge cartilajul.

Și, bând ceai verde, poți și să previi cariile dentare.

Un studiu realizat la Universitatea din Illinois, SUA, a arătat că bacteriile prezente în placa dentară nu au mai crescut când oamenii și-au clătit gura cu ceai negru de cinci ori, timp de 30 de secunde, într-o perioadă de 15 minute. Componentele polifenolice din ceai sunt cele care luptă împotriva plăcii dentare.

Sursa: Mirror