Dietele populare precum Keto sau postul intermitent ar putea lupta cu cancerul

Anumite diete ar putea exploata vulnerabilitatea celulelor tumorale, arată un nou studiu. Dietele populare, cum ar fi dieta Keto, ar putea curba progresia unei tumori, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua impactul acesteia asupra oamenilor, arată un nou studiu, scrie EuroNews

S-a descoperit că dietele care limitează caloriile totale, aportul de glucoză sau nutrienți specifici, cum ar fi dietele cetogenice, cu restricții de timp și de post intermitent, inhibă creșterea tumorilor canceroase.

image

Fastingul ar putea ajuta în lupta cu cancerul. Foto: Shutterstock

Deși nu există „o dietă universală” care să poată influența dezvoltarea cancerului, noi cercetări au evidențiat modul în care nutriția ar putea juca un rol în planurile de tratament pentru cancer.

Rezultatele au fost publicate într-un nou studiu al Universității Semmelweis din Ungaria, care a analizat o compilație de peste 300 de studii axate pe modul în care diferitele diete afectează metabolismul celulelor canceroase.

„Cancerele sunt foarte eterogene în ceea ce privește dependențele lor metabolice: nu există o soluție universală”, a declarat doctorul Otilia Menyhárt, profesor asistent la Universitatea Semmelweis și primul autor al studiului, într-un comunicat de presă.

„Ceea ce au în comun este o nevoie de energie extrem de mare pentru a le susține creșterea”, a adăugat ea.

Prin ajustarea dietei, ar putea fi posibilă îmbunătățirea răspunsului pacientului la tratament, de exemplu, precum și impactul asupra progresiei unei tumori, potrivit autorilor studiului.

Tumorile colorectale, cervicale și anumite tipuri de tumori mamare se bazează pe glucoză pentru a le alimenta.

Glutamina, un aminoacid care se găsește în mod obișnuit în corpul uman, este utilizat de cancerul pulmonar fără celule mici, cancerul pancreatic, mielomul și tumorile cerebrale, în timp ce fructoza poate îmbunătăți creșterea celulelor canceroase de prostată.

Exploatarea diferenţelor metabolice ale celulelor

„Când reducem sursele de energie ale corpului, privăm organismul de glucoză pentru o perioadă suficient de lungă, corpul intră într-o stare de post”, a spus dr. Menyhárt.

Acest lucru obligă corpul să găsească o sursă alternativă de combustibil. Corpul începe să producă cetone, molecule care servesc ca sursă alternativă de energie, în ficat, proces care a dat numele popularei diete Keto.

Cei care urmează o dietă bogată în grăsimi și sărace în carbohidrați mănâncă pește și fructe de mare, carne și carne de pasăre, legume fără amidon, ouă, nuci și așa mai departe.

Celulele sănătoase pot folosi eficient cetonele ca sursă de energie. În schimb, celulele canceroase cu inflexibilitate metabolică se luptă să se adapteze la această schimbare, rezultând o capacitate limitată de a extrage energie din cetone.

Când este stresat, de exemplu prin chimioterapie sau radioterapie, postul induce o tranziție în celulele sănătoase de la o fază de creștere la o stare de întreținere și reparare, în timp ce celulele canceroase nu o fac.

În plus, celulele tumorale înfometate generează niveluri ridicate de specii reactive de oxigen, sporind vulnerabilitatea lor la deteriorarea ADN-ului cauzată de tratament.

Aceasta explică eficacitatea sporită a chimioterapiei atunci când este precedată și urmată de post, însoțită de o reducere semnificativă a efectelor secundare asociate.

Cu toate acestea, acest lucru a fost observat doar în anumite tipuri de cancere.

„[O] dieta ketogenă în terapia anticancer poate duce la creșterea supraviețuirii și la scăderea creșterii tumorii, dar în anumite tipuri de cancer, accelerează progresia bolii”, a spus Menyhárt.

Conformitatea scăzută la studiile clinic, din cauza efectelor secundare sau a aderenței slabe, înseamnă că nu există recomandări clinice pentru nevoile alimentare în timpul tratamentului în această etapă.

„Pentru a schimba acest lucru, ar trebui create și testate clinic protocoale pe care pacienții sunt capabili și dispuși să le urmeze”, a adăugat ea.

Sursa: EuroNews