Alimentul care ar putea fi cheia către o îmbătrânire mai lentă
Dacă îți dorești să încetinești procesul de îmbătrânire, află că o simplă schimbare în alimentația ta poate face minuni. Cercetătorii de la Penn State au descoperit că ciupercile sunt cheia unei vieți mai sănătoase și mai lungi.
Conform unui studiu publicat în revista Food Chemistry, ciupercile conțin niveluri extrem de ridicate de doi antioxidanți esențiali: ergothioneina (ERGO) și glutationul (GSH). Acești compuși sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a combate stresul oxidativ – un proces care afectează celulele corpului, ducând la deteriorarea lor și la apariția bolilor legate de îmbătrânire.
Ciupercile sunt alimente care pot pune frână îmbătrânirii. Foto: Shutterstock.
De ce este important acest lucru? Stresul oxidativ nu doar că îți accelerează îmbătrânirea, dar contribuie și la apariția unor afecțiuni grave, precum Alzheimer, cancerul sau bolile de inimă. Practic, atunci când consumi ciuperci, ajuți organismul să lupte împotriva acestui tip de deteriorare celulară.
Robert Beelman, doctor și autor principal al studiului, explică: „Ciupercile sunt un adevărat ‘bal al fungilor’, având cel mai ridicat conținut de ERGO și GSH din lanțul alimentar uman. Alte alimente conțin doar cantități mici de ERGO, deoarece acesta ajunge în plante prin ciupercile din sol.”
Câte ciuperci ar trebui să mănânci?
Vestea bună este că nu trebuie să te îndopi cu ciuperci pentru a profita de beneficiile lor. Doza zilnică recomandată de ERGO este de aproximativ 3 miligrame, ceea ce înseamnă că doar cinci ciuperci champignon sunt suficiente.
Poți să le adaugi în salate, omlete sau supe, sau să le servești ca garnitură alături de felurile tale preferate. Indiferent cum alegi să le consumi, corpul tău va fi satisfăcut.
Sursa: The Healthy