De ce este importanta ecografia de sold la nou-nascuti si sugari
Cum recunosti luxatia de sold congenitala? Ecografia de sold are un rol foarte important in depistarea din timp a luxatiei congenitale de sold si a displaziei de sold la bebelusi si la sugari, pentru ca acestea sa se poata corecta din timp si pentru a elimina riscul ca aceste malformatii sa se transforme intr-un handicap cu care un copil se poate confrunta toata viata. Netratarea la timp a acesteia poate duce la un mers schiopatat, leganat ori pe varfuri, cat si dezvoltarea unor membre inegale sau deformarea coloanei vertebrale.
Astfel, ecografia de sold va ajuta la diagnosticarea si tratarea acestor afectiuni, care de obicei se dezvolta inca din viata intrauterina, fiind sesizabila dupa nastere. Cu un minim de efort si resurse ce nu genereaza disconfort pentru copil, este imperios necesar sa actionam cat se poate de rapid, inca din primele saptamani de viata ale acestuia.
Displazia de dezvoltare a soldului presupune, in contextul modificarilor de la nivelul articulatiei coxofemurale faptul ca femurul iese din cotil si se instaleaza astfel luxatia de sold. In cele ce urmeaza vom discuta pe larg despre importanta efectuarii ecografiei de sold la bebelusi si sugari si cum putem trata luxatia congenitala de sold dupa ce am depistat-o.
Din pacate, luxatia congenitala de sold este foarte usor de recunoscut atunci cand este prea tarziu si foarte greu de recuperat - atunci cand copilul incepe sa mearga, observandu-se lesne un mers anormal. Daca ea va fi diagnosticata abia in acest stadiu, va fi necesara interventia chirurgicala pentru repararea acestui defect.
Cu toate ca aceasta afectiune nu poate fi usor de observat de catre parinti la bebelusii lor de cateva zile, exista cazuri in care, chiar din maternitate, neonatologul care face consultul de rutina poate sesiza o miscare nefireasca a piciorului, adica iesirea din articulatia cu bazinul a capului femural, motiv pentru care va recomanda parintilor sa efectueze un examen clinic si o ecografie de sold. Aceasta luxatie congenitala se poate distinge uneori prin intermediul unei pozitii mai ridicate a unuia dintre picioare la orizontala, caz in care picioarele pot avea lungimi diferite, pliuri inegale ale pielii in zona coapselor, cat si un sunet diferit, atunci cand doctorul manipuleaza soldul in incheietura, ca si cum ar trosni. Desi pare un lucru de speriat, e bine de stiut pentru proaspetii parinti ca aceasta afectiune nu ii provoaca bebelusului durere si nu va plange din aceasta pricina.
In Romania, majoritatea medicilor neonatologi vor recomanda efectuarea unei ecografii de sold pana la implinirea a 4-6 saptamani de viata, chiar daca nu exista suspiciuni legate de o potentiala displazie de sold.
Ecografia de sold la bebelusi si sugari – de ce este necesara?
Pentru ca nu este o afectiune usor de identificat, ecografia de sold are o rolul de a diagnostica din timp o potentiala malformatie care afecteaza dezvoltarea normala a articulatiei soldului. Daca prin intermediul ei se va depista o luxatie de sold, aceasta va putea fi tratata cu usurinta, rapid, fara nicio interventie chirurgicala, fiind garantata o vindecare completa pana ce bebelusul va implini 3 luni. Trebuie sa retinem faptul ca ecografia de sold va fi de folos doar daca se efectueaza in intervalul recomandat de medic, intrucat ultrasunetele specifice examenului ecografic nu vor putea patrunde in zona examinata, in cazul in care capul femurului se va osifica. In acest caz, daca varsta bebelusului va depasi 6 luni, diagnosticul nu va mai putea fi pus prin intermediul ecografiei de sold, ci se va face o radiografie de bazin.
Pe de alta parte, acest examen imagistic are foarte multe avantaje, in principal datorita faptului ca este singura investigatie care poate inregistra articulatia soldului si zonele cu cartilaje de la o varsta frageda, putand fi efectuata chiar si imediat dupa nastere. Nefiind daunatoare pentru bebelusi, aceasta se poate repeta ori de cate ori va fi cazul si poate da un diagnostic rapid, stabilind astfel stadiul afectiunii si modul de tratament potrivit in acest caz.
Optiuni de tratament pentru luxatia de sold congenitala
Daca displazia de sold va fi depistata curand dupa nasterea copilului, aceasta va putea fi corectata cu ajutorul unui dispozitiv de pozitionare moale, precum un ham Pavlik, bretel sau orteza care va mentine corect femurul in articulatie vreme de 1-2 luni, dand totusi voie piciorului sa se miste liber, scutecul putand fi schimbat usor. Daca parintii vor urma sfaturile medicului privind modul in care trebuie sa opereze cu acest dispozitiv, cu siguranta vor avea rezultate rapide in tratarea displaziei de sold.
In cazul in care afectiunea este depistata intre varsta de 1-6 luni, tratamentul este similar celui de mai sus, doar ca se va impune purtarea dispozitivului recomandat o mai lunga perioada de timp, de pana la cel putin 2 luni, cel putin 8 ore pe zi in aceasta perioada.
Dupa varsta de 6 luni si pana la 2 ani, va fi necesara aplicarea unui gips, care va fixa femurul in pozitia corecta, stabilizand articulatia. Hamul nu este practic in aceasta situatie, deoarece copilul devine foarte activ, singurul mod de a tine articulatia in pozitia propice vindecarii este gipsul.
Daca gipsul nu va reusi sa aseze in pozitia corecta oasele, va fi necesara o interventie chirugicala pentru ca soldul sa fie aliniat.
Orteza de abductie pentru luxatia de sold la bebelusi si sugari
In cazul in care displazia de sold a fost identificata in timp util, la scurt timp de la nasterea bebelusului, in urma consultului medical si a recomandarii medicului, parintii pot opta pentru un dispozitiv care va mentine soldul in pozitia corecta si va determina vindecarea rapida a acestei afectiuni. Este vorba despre o orteza de abductie pentru luxatia de sold care este prevazuta cu 2 benzi de fixare pe umar si una pentru fixare in jurul taliei. Materialul termoformabil din care este creat, dar si conformatia acestuia (prevazuta cu sistem de inchidere cu scai in partea laterala) sunt confortabile pentru activitatile de zi cu zi pentru ingrijirea bebelusului. Aceasta orteza luxatie de sold va preveni osificarea intr-o pozitie defectuoasa a capului femural in cazul displaziei si va ajuta la o vindecare in timp util, fara ca bebelusul sa sufere in vreun fel purtand acest dispozitiv.