Cum te fereşti de tigrul platanului. Înţepătura insectei, periculoasă sau nu?
În afară de ţânţari şi căpuşe, oamenii de la oraşe au de înfruntat şi un alt „agresor”: tigrul platanului. Insecta, care are o dimensiune foarte mică, de cel mult 3 mm, s-a înmulţit după ce parcurile şi bulevardele au fost îmbogăţite cu platani.
Specie invazivă, originară din America de Nord, tigrul platanului a fost semnalat în Europa din 1956, în Italia. De acolo, s-a răspândit cu mare uşurinţă în restul continentului. În ţara noastră a fost semnalat prima dată în 1990, în zona Craiovei, şi apoi abia în 2011, în Sibiu.
Cu toate că este o specie erbivoră (se hrăneşte cu conţinutul de celuloză al frunzelor de platan), tigrul platanului atacă şi oamenii, fără ca specialiştii să îşi poată explica de ce.
Tigrul platanului a dezvolat rezistenţă la substanţele utilizate pentru combaterea lui. Problema este că exemplarele se înmulţesc în număr mare, neavând un inamic natural care să ţină sub control numărul acestora.
Ce faci dacă eşti pişcat de tigrul platanului
Cu toate că nu s-a dovedit că poate transmite vreo boală, muşcătura tigrului platanului poate provoca iritaţii. Este indicat să nu ne scărpinăm, pentru că poate să apară o umflătură. Dacă suntem înţepaţi, este bine să spălăm locul cu apă şi săpun, mai ales dacă avem fond alergic. Există în farmacii soluţii care calmează erupţia sau mâncărimea.
O metodă de a ne proteja de această insectă este să purtăm haine lungi, care să acopere umerii, braţele şi picioarele. Fiind o insectă foarte mică, este bine ca în momentul în care intrăm în casă să ne scuturăm îmbrăcămintea.
FOTO: Asociatia peisagistilor din România
Citeste si: Cum scapi de ploşniţele de pat