Cum să nu-ți distrugi sănătatea de Crăciun

Este ziua de Crăciun și vrei să te distrezi, asta este firesc. Iată câteva sfaturi rapide care îți vor permite să te distrezi fără să-ți riști sănătatea.

Perioada de vacanță este, de obicei, o perioadă de exagerare. Cu exces de mâncare la îndemână, poate fi dificil să nu întrecem limitele. De aceea și statisticile relevă faptul că majoritatea oamenilor iau câteva kilograme în greutate, în perioada sărbătorilor.

image

Ia o pauză de la masă și ieși la aer pentru puțonă distracție și mișcare. Foto: Shutterstock

Această constatare nu este o surpriză, dar cercetările au arătat, de asemenea, că oamenii de obicei nu slăbesc până la următorul sezon de vacanță. De aceea, unii oameni de știință cred că această creștere în greutate sezonieră ar putea fi unul dintre motivele pentru care oamenii tind să devină mai grei pe măsură ce îmbătrânesc.

„Deoarece acest câștig în greuitate nu se pierde în timpul lunilor de primăvară sau de vară, creșterea netă în greutate de 0,48 kilograme în toamna și iarna contribuie probabil la creșterea greutății corporale care apare frecvent la vârsta adultă.”, scrie Medical News Today.

Moderație în privința alocoolului

În perioada Crăciunului, în casă este adesea mai mult alcool decât de obicei, ceea ce poate crește tentația de a bea. În această perioadă a anului, oamenii au tendința de a socializa mai mult, iar acest lucru înseamnă o creștere a numărului de oportunități de a bea alcool.

Moderația  va face ziua de Crăciun mult mai plăcută. Iată câteva sfaturi rapide legate de alcool: la petreceri, intercalează băuturile alcoolice cu băuturile răcoritoare, mâncă înainte de a bea și evită gustările sărate, deoarece îți fac sete, abține-te să bei devreme în timpul zilei. Amintește-ți că nu ai nicio obligație de a accepta toate invitațiile la petrecere, reține că nu trebuie să rămâni până la finalul evenimentelor și că nu este necesar să accepți fiecare băutură. Dar cel mai bine este să rămâi șoferul tuturor și să nu consume deloc alcool.

Nu renunța la mișcare

În ziua de Crăciun, poate fi tentant să stai pe canapea sau la masa cu familia, în cea mai mare parte a timpului tău. Multe familii se adună pentru a viziona maratoane de filme sezoniere și, desigur, nu este nimic în neregulă în a te răsfăța stand pe canapea. Dar, îți va aduce beneficii sentimentul general de bunăstare dacă, de asemenea, te ridici și te miști din când în când. O plimbare rapidă în parc sau chiar și gimnastica în interiorul casei, pot fi suficiente.

Evită supraalimentarea

Ziua de Crăciun este, pentru mulți dintre noi, o zi de lăcomie. Cina este vastă și gustări din care să alegi pe tot parcursul zilei. Dacă te tentează a doua porție dintr-un anumti fe de mâncare, forțează-te să aștepți măcar 20 de minute între porții. S-ar putea ca pofta să treacă și să constați că esti deja plin fiindcă durează puțion până când mesajul de sațietate ajunge la creier.

Ține minte că nicio calorie supliemtnară nu este în interesul tău.

Mănâncă sănătos

Poate încercați să înlocuiți câteva gustări pline de calorii cu fructe. Pe lângă beneficiile evidente ale consumului de mai multe vitamine și minerale, s-ar putea să descoperi că veți fi mai sătul și, prin urmare, este mai puțin probabil să utilizezi opțiunile mai puțin sănătoase de pe masa.

Ai grijă de psihic

Pregătește cadouri și oferă din toată inima, ia-ți timp pentru odihnă. Nu toată lumea se bucură de sezonul sărbătorilor, și nici nu este obligatoriu să o facă, dar bunătatea face minuni.

Citește și Când tusea indică o problemă mai gravă