Cum recunoşti endometrioza. Sfatul medicului
Considerată a doua mare cauză de infertilitate, endometrioza este una dintre afecţiunile ginecologice diagnosticate tot mai des în ultimul timp. Bine este să ştim care sunt semnele care indică prezenţa bolii, dar şi cum poate fi tratată.
„Endometrioza este o afecţiune ginecologică benignă a femeii în perioada de activitate hormonală ovariană (neîntâlnită înainte de pubertate şi foarte rară după menopauză). Boala constă în creşterea ţesutului care tapetează cavitatea uterină, în peretele uterului, pe colul uterin, la nivelul ovarului, pe trompele uterine, peritoneu, peretele abdominal, vezica urinară, rect, intestine şi vagin“, explică dr. Adrian Viorel Văduva, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în medicină la clinica Polisano din Bucureşti.
Durerile menstruale puternice, printre simptome
La multe femei cu endometrioză nu apar simptome specifice. La altele, boala se manifestă prin inflamaţie, durere puternică în zona abdomenului inferior, dar şi prin sângerări care apar între ciclurile menstruale. Printre semnele care mai pot indica prezenţa afecţiunii se numără durerile din perioada menstruală (cu iradiere spre zona lombară sau rectală, însoţite de balonare, vărsături şi care apar la sfârşitul menstruaţiei sau la 2-3 zile după oprirea ei), dar şi senzaţia de disconfort din timpul actului sexual. „Mai pot surveni sângerări anormale uterine (menstre abundente), dar şi care apar în timpul urinării şi a defecaţiei. Acestea pot fi cauzate atât de boală, cât şi de disfuncţia ovariană. Şi infertilitatea poate anunţa prezenţa acestei afecţiuni“, adaugă medicul Adrian Viorel Văduva.
Cum de diagnostichează
Medicul ginecolog poate recomanda pentru a putea pune diagnosticul de endometrioză investigaţii precum: ecografia transvaginală, histerosalpingografia (metodă radiologică de vizualizare a interiorului uterului şi a trompelor uterine), cistoscopia (test care îi permite medicului să se uite în interiorul vezicii urinare şi uretrei), colonoscopia şi examenul RMN. „Se mai pot recomanda investigaţia laparoscopică, dar şi examenul anatomopatologic (se recoltează ţesut endometriozic şi se analizează în laborator), care ne spune cu certitudine că afecţiunea este benignă“, afirmă doctorul obstetrician.
Se poate trata medicamentos sau chirurgical
În funcţie de vârsta femeii, de severitatea simptomelor, dar şi de dorinţa de a avea sau nu copii, medicul recomandă tratament medicamentos sau chirurgical. Totodată, femeilor aflate înainte de menopauză nu li se indică o terapie anume, ţinând cont de faptul că scăderea nivelului de hormoni ovarieni poate duce la vindecarea de la sine a afecţiunii. Tratamentul medicamentos se recomandă dacă simptomele sunt uşoare sau moderate, cel chirurgical fiind indicat în cazurile mai severe, când evoluţia bolii este una rapidă sau când afecţiunea cauzează infertilitate.
INFO: Nu se cunosc cu exactitate cauzele bolii, dar se ştie că poate fi agravată de hormonii feminini (estrogen).
Ştiai că…
… endometrioza poate reapărea în aproape 30% dintre cazuri după un an de tratament medicamentos şi la 40%-60% din paciente după 5 ani?
Caseta specialistului
Dr. Adrian Viorel Văduva, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în medicină la clinica Polisano, Bucureşti
Pentru a preveni afecţiunea, este recomandat controlul medical periodic. De asemenea, nu se indică efectuarea de investigaţii medicale în sfera genitală înaintea menstruaţiei (cu câteva zile) sau în timpul ei. Este bine să se folosească uzual aborbantul (pentru a asigura scurgerea sângelui menstrual în afara vaginului) şi nu tamponul intravaginal, dar şi să se evite contactul sexual în timpul menstruaţiei. Femeia tânără fără simptomatologie sau cu simptome reduse nu se tratează, dar îi indicăm controale periodice (la 6 luni) pentru a urmări evoluţia bolii şi, eventual, să rămână însărcinată. În cazul în care femeia doreşte să rămână gravidă, sarcina reprezintă terapia optimă.