Cum recuno┼čti endometrioza. Sfatul medicului

1 endometrioza jpg jpeg

Considerat─â a doua mare cauz─â de infertilitate, endometrioza este una dintre afec┼úiunile ginecologice diagnosticate tot mai des ├«n ultimul timp. Bine este s─â ┼čtim care sunt semnele care indic─â prezen┼úa bolii, dar ┼či cum poate fi tratat─â.

ÔÇ×Endometrioza este o afec┼úiune ginecologic─â benign─â a femeii ├«n perioada de activitate hormonal─â ovarian─â (ne├«nt├ólnit─â ├«nainte de pubertate ┼či foarte rar─â dup─â menopauz─â). Boala const─â ├«n cre┼čterea ┼úesutului care tapeteaz─â cavitatea uterin─â, ├«n peretele uterului, pe colul uterin, la nivelul ovarului, pe trompele uterine, peritoneu, peretele abdominal, vezica urinar─â, rect, intestine ┼či vaginÔÇť, explic─â dr. Adrian Viorel V─âduva, medic primar obstetric─â-ginecologie, doctor ├«n medicin─â la clinica Polisano din Bucure┼čti.

Durerile menstruale puternice, printre simptome

La multe femei cu endometrioz─â nu apar simptome specifice. La altele, boala se manifest─â prin inflama┼úie, durere puternic─â ├«n zona abdomenului inferior, dar ┼či prin s├ónger─âri care apar ├«ntre ciclurile menstruale. Printre semnele care mai pot indica prezen┼úa afec┼úiunii se num─âr─â durerile din perioada menstrual─â (cu iradiere spre zona lombar─â sau rectal─â, ├«nso┼úite de balonare, v─ârs─âturi ┼či care apar la sf├ór┼čitul menstrua┼úiei sau la 2-3 zile dup─â oprirea ei), dar ┼či senza┼úia de disconfort din timpul actului sexual. ÔÇ×Mai pot surveni s├ónger─âri anormale uterine (menstre abundente), dar ┼či care apar ├«n timpul urin─ârii ┼či a defeca┼úiei. Acestea pot fi cauzate at├ót de boal─â, c├ót ┼či de disfunc┼úia ovarian─â. ┼×i infertilitatea poate anun┼úa prezen┼úa acestei afec┼úiuniÔÇť, adaug─â medicul Adrian Viorel V─âduva. 

Cum de diagnosticheaz─â

Medicul ginecolog poate recomanda pentru a putea pune diagnosticul de endometrioz─â investiga┼úii precum: ecografia transvaginal─â, histerosalpingografia (metod─â radiologic─â de vizualizare a interiorului uterului ┼či a trompelor uterine), cistoscopia (test care ├«i permite medicului s─â se uite ├«n interiorul vezicii urinare ┼či uretrei), colonoscopia ┼či examenul RMN. ÔÇ×Se mai pot recomanda investiga┼úia laparoscopic─â, dar ┼či examenul anatomopatologic (se recolteaz─â ┼úesut endometriozic ┼či se analizeaz─â ├«n laborator), care ne spune cu certitudine c─â afec┼úiunea este benign─âÔÇť, afirm─â doctorul obstetrician.

Se poate trata medicamentos sau chirurgical

├Än func┼úie de v├órsta femeii, de severitatea simptomelor, dar ┼či de dorin┼úa de a avea sau nu copii, medicul recomand─â tratament medicamentos sau chirurgical. Totodat─â, femeilor aflate ├«nainte de menopauz─â nu li se indic─â o terapie anume, ┼úin├ónd cont de faptul c─â sc─âderea nivelului de hormoni ovarieni poate duce la vindecarea de la sine a afec┼úiunii. Tratamentul medicamentos se recomand─â dac─â simptomele sunt u┼čoare sau moderate, cel chirurgical fiind indicat ├«n cazurile mai severe, c├ónd evolu┼úia bolii este una rapid─â sau c├ónd afec┼úiunea cauzeaz─â infertilitate.   

INFO: Nu se cunosc cu exactitate cauzele bolii, dar se ┼čtie c─â poate fi agravat─â de hormonii feminini (estrogen).

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽ endometrioza poate reap─ârea ├«n aproape 30% dintre cazuri dup─â un an de tratament medicamentos ┼či la 40%-60% din paciente dup─â 5 ani?

Caseta specialistului

Dr. Adrian Viorel V─âduva, medic primar obstetric─â-ginecologie, doctor ├«n medicin─â la clinica Polisano, Bucure┼čti

Pentru a preveni afec┼úiunea, este recomandat controlul medical periodic. De asemenea, nu se indic─â efectuarea de investiga┼úii medicale ├«n sfera genital─â ├«naintea menstrua┼úiei (cu c├óteva zile) sau ├«n timpul ei. Este bine s─â se foloseasc─â uzual aborbantul (pentru a asigura scurgerea s├óngelui menstrual ├«n afara vaginului) ┼či nu tamponul intravaginal, dar ┼či s─â se evite contactul sexual ├«n timpul menstrua┼úiei. Femeia t├ón─âr─â f─âr─â simptomatologie sau cu simptome reduse nu se trateaz─â, dar ├«i indic─âm controale periodice (la 6 luni) pentru a urm─âri evolu┼úia bolii ┼či, eventual, s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinat─â. ├Än cazul ├«n care femeia dore┼čte s─â r─âm├ón─â gravid─â, sarcina reprezint─â terapia optim─â.