Cum reacționează corpul când îți reiei activitatea sexuală după abstinenţă?

Abstinența este o alegere foarte personală. Uneori, motivele sunt religioase sau culturale; alteori, așa stau lucrurile; și încă alteori, o întâlnire sexuală deosebit de tulburătoare ar fi putut să te îndepărteze complet de sex.

sex cuplu shutterstock 503194276 jpeg

Viața sexuală activă este asociată cu multiple beneficii pentru sănătate. Foto: Shutterstock

Indiferent de motiv, ceea ce se întâmplă cu corpul tău atunci când încetezi să faci sex este un domeniu de interes pentru oamenii de știință. De fapt, totul, de la sănătatea cardiovasculară, somnul și imunitatea la sănătatea mentală și memoria, poate fi influențat de activitatea sexuală și inactivitate. Dar ce se întâmplă atunci iei decizia să apeși „play” pentru activitatea sexuală?

Femeile și sexul după abstinență

Pentru femei, inactivitatea sexuală pentru perioade lungi de timp poate cauza probleme de lubrifiere și constricție musculară vaginală, mai ales când menopauza este, de asemenea, în imagine.

Potrivit Dr. Salena Zanotti, menopauza înseamnă o producție mai mică de estrogen și acest lucru poate duce la uscăciune vaginală și vaginuri mai strâmte. De fapt, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă adesea activități sexuale regulate în timpul menopauzei pentru a atenua acest lucru. Atrofia vaginală, subțierea, uscarea și inflamația pereților vaginali după menopauză poate provoca dureri și în timpul actului sexual. Pentru femeile aflate în premenopauză, totuși, acest lucru nu este o îngrijorare. Cel mult, s-ar putea să existe un anumit disconfort de la faptul că nu ați folosit acești mușchi de mult timp, dar acest lucru este temporar. Poți pierde sensibilitatea și în clitoris din cauza lipsei de flux de sânge în regiune. Se recuperează când recepi sexul.

O scădere a libidoului este posibilă și atunci când nu faci sex. Acest lucru are de-a face cu ceea ce se întâmplă cu creierul tău atunci când faci sex, și anume că eliberează substanțe chimice care te fac să te simți bine. Abstinența poate avea efectul opus. În timp ce pentru unii, acest lucru ar putea însemna câteva încercări de a stimula lucrurile din punct de vedere sexual,  pentru alții, ar putea fi simplu.

Consecințele psihologice ale abstinenței, cum ar fi întrebarea dacă lubrifierea va fi o problemă, sau gândul că  vor apărea probleme, și chiar traumele atașate ultimei tale întâlniri sexuale pot juca un rol și atunci când vine vorba de cât de plăcut (sau nu) este actualul sexual.

În timp ce comunicarea deschisă și încercările și erorile pot ajuta când vine vorba de anumite lucruri, în alte cazuri, cum ar fi reluarea sexului după abuz sau viol, ar putea necesita terapie și sprijin profesional.

Vaginismul, o reacție corporală involuntară în care vaginul se contractă la gândul de penetrare, este un exemplu.

Tratamentul implică o combinație de sănătate mintală și exerciții fizice pentru a vă ajuta să vă scăpați de teama de sex cu penetrare. Vaginismul poate să nu aiba legătură cu trauma sexuală. „Recomand să mergi la un ginecolog pentru a obține un diagnostic și o recomandare pentru un kinetoterapeut pentru podeaua pelvină”, a spus terapeuta sexuală Holly Richmond.

Bărbații și sexul după abstinență

Ce se întâmplă cu bărbații când își reiau intimitatea după ce au renunțat la sex pentru o perioada, este puțin nuanțat. În timp ce unele studii indică o legătură între disfuncția erectilă și lipsa sexului, dr. Irwin Goldstein, consideră că această afirmație nu este adevărată. „A face sex este bine, a te masturba este bine, dar conceptul că bărbații trebuie să iasă și să facă sex pentru a-și păstra funcția erectilă este fals”, a spus expertul.

Acestea fiind spuse, cum abordezi sexul după o lungă perioadă de abstinență? Experții recomandă să iei lucrurile încet, dacă este necesar, și să comunici mult cu partenerul.

 Scăderea șachetei din punct de vedere al așteptărilor ar putea ajuta și ea. În ceea ce privește simptomele menopauzei de uscăciune vaginală și strângerea țesutului vaginal, există întotdeauna lubrifiere, masturbare regulată și activitate sexuală și, din nou, încercări și erori ale pacientului.

Ar putea dura ceva timp pentru a anula ceea ce se întâmplă cu mușchii din regiunea pelviană atunci când încetezi să faci sex, dar cu ajutorul preludiilor, instrumentelor sexuale precum vibratoarele și timpului, te poți bucura din nou de sex.

Sursa: Health Digest