Cum poate fi redat─â fertilitatea femeilor cu endometrioz─â

1 shutterstock 1086328334 jpg jpeg

De┼či ni se pare o afec┼úiune rar─â ┼či nu prea auzim vorbindu-se despre acest diagnostic, endometrioza afecteaz─â aproximativ 180 de milioane de femei din ├«ntreaga lume. Paciente cu renume precum Susan Sarandon, Whoopi Goldberg, Cyndi Lauper ┼či, mai recent, Lena Duham au ├«ncercat s─â fac─â boala cunoscut─â ┼či s─â ├«┼či povesteasc─â experien┼úele traumatice, ca s─â poat─â ajuta ┼či alte femei.

Afec┼úiunea debuteaz─â, de obicei, ├«n intervalul de v├órst─â 30-40 de ani ┼či apare c├ónd mucoasa uterin─â, adic─â endometrul, ├«ncepe s─â creasc─â spre alte zone din apropriere, cum este zona ovarian─â, a trompelor uterine, a peretelui abdominal, chiar ┼či ├«n intestine. Nu este u┼čor de diagnosticat ┼či este cunoscut─â pentru durerile atroce pe care le provoac─â. De asemenea, endometrioza este asociat─â des cu infertilitatea. Diagnosticul vine t├órziu ├«n majoritatea cazurilor, timp ├«n care ┼úesutul endometrului produce aderen┼úe, ├«nfund─â trompele uterine.

ÔÇťStatistic, o femeie cu endometrioz─â este diagnosticat─â la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situ├óndu-se ├«ntre 5 ani ┼či jum─âtate ┼či 10 ani. Chiar dac─â femeile se pl├óng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afec┼úiuni precum sindromul de colon iritabil. Exist─â o mul┼úime de afec┼úiuni care debuteaz─â la nivel abdominal ┼či care produc durere. Dar cea mai frecvent─â cauz─â pentru acest simptom este endometrioza. ├Än ceea ce prive┼čte infertilitatea, endometrioza este responsabil─â pentru 40 la sut─â din cazurile de infertilitate de cauz─â feminin─âÔÇŁ, este de p─ârere Conf. Prof. Dr. Taner Usta, specialist ├«n obstetric─â-ginecologie ┼či expert ├«n endometrioz─â la Spitalul ACIBADEM Altunizade.

A┼čadar, diagnosticul este greu de pus, iar lucrurile nu devin mai simple dup─â ce ├«n sf├ór┼čit este depistat─â boala. Opera┼úiile f─âcute de medici nefamiliariza┼úi cu aceast─â afec┼úiune pot afecta ┼či ele capacitatea pacientelor de a mai avea copii ┼či pot duce, deseori, la recidiv─â.

ÔÇťDac─â boala nu este tratat─â de un specialist, rata de recidiv─â este foarte mare pentru c─â de multe ori, medicii se feresc s─â intervin─â ├«n anumite zone, cum sunt cele pelvine profunde. De asemenea, un medic f─âr─â experien┼ú─â poate ├«ndep─ârta ┼úesutul endometrial de pe ovare, dar poate afecta sever rezerva ovarian─â. Endometrioza poate afecta chiar ambele ovare, situa┼úie care pericliteaz─â serios rezerva ovarian─â. Majoritatea complica┼úiilor postoperatorii ┼či recurente (de exemplu, s├ónger─âri, leziuni vasculare ┼či fistule) sunt cauzate de o interven┼úie chirurgical─â insuficient─â. Tratamentul endometriozei prin interven┼úie chirurgical─â minim invaziv─â cre┼čte ┼či posibilitatea pacientei de a putea r─âm├óne gravid─â dup─â opera┼úieÔÇŁ, explic─â Dr. Usta.

Chirurgia robotică oferă speranţe

Interven┼úie chirurgical─â minim invaziv─â pentru endometrioz─â ├«nseamn─â, ├«n 2020, o opera┼úie f─âcut─â cu ajutorul robo┼úilor. Chirurgia robotic─â este o ramur─â a chirurgiei minim invazive, iar caracterul distinctiv al acestui tip de chirurgie st─â ├«n tehnica de operare cu incizii de mai pu┼úin de 1 cm, prin instrumente speciale. Un dispozitiv de ├«nalt─â tehnologie evit─â posibilitatea deterior─ârii ┼úesuturilor periferice, iar utilizarea robo┼úilor este o tehnologie extrem de util─â chirurgului, deoarece m─âre┼čte ┼úesutul opera┼úional ├«n imagistica 3D. Spitalul ACIBADEM Altunizade ├«┼či p─âstreaz─â pozi┼úia de pionier ├«n tratamentul chirurgical al endometriozei prin utilizarea tehnologiilor de chirurgie robotic─â EBUS, 3 Tesla MR ┼či ÔÇ×da VinciÔÇŁ. Dar medicii nu se gr─âbesc s─â opereze cazurile de endometrioz─â, din contr─â.

ÔÇťPrima noastr─â inten┼úie este s─â aplic─âm tratamentul medicamentos ┼či apoi, ├«n anumite cazuri, recomand─âm interven┼úia chirurgical─â. Depinde de la caz la caz. Dac─â vrem s─â p─âstr─âm rezerva ovarian─â, iar endometrioza afecteaz─â ovarele, nu ne gr─âbim s─â oper─âm pacienta pentru c─â interven┼úia chirurgical─â poate afecta rezerva de ovule. ├Äns─â la anumite paciente, facem interven┼úia ┼či aplic─âm laparoscopia care ne ofer─â o bun─â vizualizare a zonei tratate. ├Än anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva dup─â opera┼úie. Viitorul ├«l reprezint─â aici chirurgia robotic─â, tehnicile din ce ├«n ce mai sofisticate f─âc├ónd interven┼úiile din ce ├«n mai u┼čoare ┼či mai preciseÔÇŁ, descrie tabloul terapeutic al endometriozei Profesorul Usta.

Cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, iar medicii care studiaz─â ┼či trateaz─â boala suspecteaz─â ca fiind vinovate anumite modific─âri genetice, probleme imunologice ┼či dezechilibre hormonale. ├Än plus, ereditatea are ┼či ea un rol. 

ÔÇťPersoanele care au rude de gradul 1 cu endometrioz─â au risc de 7 ori mai mare de a face afec┼úiunea fa┼ú─â de cele care nu au astfel de situa┼úii ├«n familie. ├Äns─â nu putem men┼úiona cu precizie care este cauza endometriozei. Putem spune c─â aceasta este o ├«ntrebare de un milion de dolariÔÇŽÔÇŁ, crede Profesorul Taner Usta, expert ├«n endometrioz─â, dureri pelviene ┼či chirurgie robotic─â, cu stagii de preg─âtire ├«n Fran┼úa, Germania ┼či Turcia.