Cum poate fi redată fertilitatea femeilor cu endometrioză
Deşi ni se pare o afecţiune rară şi nu prea auzim vorbindu-se despre acest diagnostic, endometrioza afectează aproximativ 180 de milioane de femei din întreaga lume. Paciente cu renume precum Susan Sarandon, Whoopi Goldberg, Cyndi Lauper şi, mai recent, Lena Duham au încercat să facă boala cunoscută şi să îşi povestească experienţele traumatice, ca să poată ajuta şi alte femei.
Afecţiunea debutează, de obicei, în intervalul de vârstă 30-40 de ani şi apare când mucoasa uterină, adică endometrul, începe să crească spre alte zone din apropriere, cum este zona ovariană, a trompelor uterine, a peretelui abdominal, chiar şi în intestine. Nu este uşor de diagnosticat şi este cunoscută pentru durerile atroce pe care le provoacă. De asemenea, endometrioza este asociată des cu infertilitatea. Diagnosticul vine târziu în majoritatea cazurilor, timp în care ţesutul endometrului produce aderenţe, înfundă trompele uterine.
“Statistic, o femeie cu endometrioză este diagnosticată la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situându-se între 5 ani şi jumătate şi 10 ani. Chiar dacă femeile se plâng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afecţiuni precum sindromul de colon iritabil. Există o mulţime de afecţiuni care debutează la nivel abdominal şi care produc durere. Dar cea mai frecventă cauză pentru acest simptom este endometrioza. În ceea ce priveşte infertilitatea, endometrioza este responsabilă pentru 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină”, este de părere Conf. Prof. Dr. Taner Usta, specialist în obstetrică-ginecologie şi expert în endometrioză la Spitalul ACIBADEM Altunizade.
Aşadar, diagnosticul este greu de pus, iar lucrurile nu devin mai simple după ce în sfârşit este depistată boala. Operaţiile făcute de medici nefamiliarizaţi cu această afecţiune pot afecta şi ele capacitatea pacientelor de a mai avea copii şi pot duce, deseori, la recidivă.
“Dacă boala nu este tratată de un specialist, rata de recidivă este foarte mare pentru că de multe ori, medicii se feresc să intervină în anumite zone, cum sunt cele pelvine profunde. De asemenea, un medic fără experienţă poate îndepărta ţesutul endometrial de pe ovare, dar poate afecta sever rezerva ovariană. Endometrioza poate afecta chiar ambele ovare, situaţie care periclitează serios rezerva ovariană. Majoritatea complicaţiilor postoperatorii şi recurente (de exemplu, sângerări, leziuni vasculare şi fistule) sunt cauzate de o intervenţie chirurgicală insuficientă. Tratamentul endometriozei prin intervenţie chirurgicală minim invazivă creşte şi posibilitatea pacientei de a putea rămâne gravidă după operaţie”, explică Dr. Usta.
Chirurgia robotică oferă speranţe
Intervenţie chirurgicală minim invazivă pentru endometrioză înseamnă, în 2020, o operaţie făcută cu ajutorul roboţilor. Chirurgia robotică este o ramură a chirurgiei minim invazive, iar caracterul distinctiv al acestui tip de chirurgie stă în tehnica de operare cu incizii de mai puţin de 1 cm, prin instrumente speciale. Un dispozitiv de înaltă tehnologie evită posibilitatea deteriorării ţesuturilor periferice, iar utilizarea roboţilor este o tehnologie extrem de utilă chirurgului, deoarece măreşte ţesutul operaţional în imagistica 3D. Spitalul ACIBADEM Altunizade îşi păstrează poziţia de pionier în tratamentul chirurgical al endometriozei prin utilizarea tehnologiilor de chirurgie robotică EBUS, 3 Tesla MR şi „da Vinci”. Dar medicii nu se grăbesc să opereze cazurile de endometrioză, din contră.
“Prima noastră intenţie este să aplicăm tratamentul medicamentos şi apoi, în anumite cazuri, recomandăm intervenţia chirurgicală. Depinde de la caz la caz. Dacă vrem să păstrăm rezerva ovariană, iar endometrioza afectează ovarele, nu ne grăbim să operăm pacienta pentru că intervenţia chirurgicală poate afecta rezerva de ovule. Însă la anumite paciente, facem intervenţia şi aplicăm laparoscopia care ne oferă o bună vizualizare a zonei tratate. În anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva după operaţie. Viitorul îl reprezintă aici chirurgia robotică, tehnicile din ce în ce mai sofisticate făcând intervenţiile din ce în mai uşoare şi mai precise”, descrie tabloul terapeutic al endometriozei Profesorul Usta.
Cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, iar medicii care studiază şi tratează boala suspectează ca fiind vinovate anumite modificări genetice, probleme imunologice şi dezechilibre hormonale. În plus, ereditatea are şi ea un rol.
“Persoanele care au rude de gradul 1 cu endometrioză au risc de 7 ori mai mare de a face afecţiunea faţă de cele care nu au astfel de situaţii în familie. Însă nu putem menţiona cu precizie care este cauza endometriozei. Putem spune că aceasta este o întrebare de un milion de dolari…”, crede Profesorul Taner Usta, expert în endometrioză, dureri pelviene şi chirurgie robotică, cu stagii de pregătire în Franţa, Germania şi Turcia.