Cum nasul tău îți poate prezice sănătatea?

Simțurile sunt legătura ta cu lumea exterioară. Simțul tactil îți permite să experimentezi intimitatea cu un partener sau să îți iei rapid degetul de pe o sobă încinsă.

Ochii îți permit să savurezi apusul perfect și te protejează de pericolele pe care le poți observa la timp, că vin înspre tine.

Urechile se răsfață cu muzică, dar te avertizează și când este timpul să te trezești dimineața.

Simțul gustului te încurajează să mănânci și să te hidratezi pentru a te menține hrănit corespunzător.

Simțul mirosului îți poate stimula apetitul pentru a te face să mănânci sau te poate avertiza despre un potențial pericol. Anumite mirosuri îți pot aminti de casă sau de o anumită persoană iubită.

Pentru ca simțul mirosului să își facă treaba, celulele au nevoie de reînnoire continuă în mucoasa nasului,  în zona simțului olfactiv din creier, cavitatea nazală și hipocamp. Procesul de reînnoire celulară poate degenera odată cu vârsta. Când îți pierzi simțul mirosului, pe măsură ce îmbătrânești, poate fi un semn al bolii neurodegenerative sau al declinului cognitiv. Nu înseamnă că pierderea simțului mirosului te face să mori mai devreme, dar ar putea indica faptul că organismul își încetinește procesele de regenerare celulară.

1 miros jpg jpeg

Pierderea simțului mirosului poate prezice riscul de deces precoce Foto: Shutterstock

Într-un articol din PLOS ONE, au fost prezentate concluziile studierii a peste 3.000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 57 și 85 de ani cărora li s-a evaluat funcția lor olfactivă (simțul mirosului).

Li s-a cerut să identifice corect mirosurile de trandafir, piele, portocală, pește și mentă. Cei care au putut identifica unul sau niciunul dintre mirosuri au fost considerați a fi anosmici, ceea ce înseamnă că simțul mirosului și-a pierdut funcția normală. Dacă au putut identifica toate mirosurile, erau considerati normosmici. Cercetătorii i-au urmărit cinci ani mai târziu pentru a-i verifica starea de sănătate, sau dacă au decedat.

Dintre cei normosmici, doar 10% au murit după cinci ani, comparativ cu 39% dintre anosmici care au murit. Cei care și-au pierdut simțul mirosului au avut de cinci ori mai multe riscuri de a muri în intervalul de timp de cinci ani,  decât cei cu funcție olfactivă normală.

După controlul pentru sănătatea generală, nivelul de fragilitate și demografie, cei care și-au pierdut simțul mirosului au avut un risc de moarte de trei ori mai mare decât cei cu un simț al mirosului normal. Acest risc de mortalitate a fost mai mare decât bolile de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral.

Cu toate acestea, poți pierde simțul mirosului din alte motive. Receptorii tăi de miros sunt adânc în interiorul nasului și ar putea fi deteriorați de o lovitură în cap, intervenții chirurgicale nazale sau poluanți extinși din mediu. Diabetul, fumatul și obezitatea ar putea, de asemenea, să îți afecteze receptorii de miros. Chiar și medicamentele îți pot altera simțul mirosului. Este posibil să observi că îți pierzi simțul mirosului atunci când ai o răceală, o infecție a sinusurilor sau alergii (conform Școlii de Medicină Harvard).

În primele luni ale COVID-19, oamenii știau că au virusul pentru că iși pierdeau simțul mirosului.

Pierderea simțului mirosului poate fi periculoasă, deoarece s-ar putea să mănânci accidental alimente stricate sau să inhalezi substanțe chimice toxice din aer. Medicul tău poate efectua mai multe teste, inclusiv examinarea interiorului cavității nazale, iar operația nazală poate fi necesară dacă există tumori sau polipi în nas. De asemenea, medicul tău ar putea recomanda o scanare imagistică a creierului pentru a exclude posibilitatea unei boli neurodegenerative.

Sursa: Health Digest