Cum depistezi timpuriu cancerul pulmonar

1 tuse cronica jpg jpeg

Medicii radiologi avertizeaz─â: 75% din pacien┼úii cu cancer pulmonar ajung t├órziu la medic. Cancerul pulmonar este una din cele mai r─âsp├óndite ┼či agresive forme de cancer, av├ónd drept cauz─â principal─â fumatul. Anual, circa 12.000 de rom├óni sunt diagnostica┼úi cu aceast─â afec┼úiune, iar trei sferturi dintre pacien┼úi ajung la medic ├«n stadii prea avansate pentru a putea fi salva┼úi.

Cancerul pulmonar este cea mai letal─â afec┼úiune oncologic─â la nivel european, provoc├ónd mai multe decese anual dec├ót cancerul de colon, de s├ón ┼či de prostat─â combinate. Gradul s─âu ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea t├órzie a simptomelor (tuse persistent─â, infec┼úii toracice etc.), c├ónd afec┼úiunea deja a progresat semnficativ. Rata de supravie┼úuire la 5 ani a pacien┼úilor ├«n stadiu avansat de boal─â este de doar 4%. ├Än compara┼úie, atunci c├ónd este diagnosticat ├«n stadiu incipient, cancerul pulmonar este curabil, rata de supravie┼úuire la 5 ani a pacien┼úilor ajung├ónd la 75%. Screeningul reprezint─â investigarea preventiv─â a s─ân─ât─â┼úii pl─âm├ónilor, cu scopul de a depista cancerul ├«n faza precoce, c├ónd tratamentele pot avea rezultate mai bune ┼či pot chiar vindeca boala, ├«mbun─ât─â┼úind calitatea vie┼úii pacientului ┼či reduc├ónd costurile medicale. Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu v├órste de peste 50 de ani, fum─âtori activi sau celor care au renun┼úat la fumat ├«n ultimii 15 ani. ÔÇ×Cancerul pulmonar r─âm├óne afec┼úiunea malign─â cu cea mai ridicat─â rat─â de mortalitate, ca urmare a diagnostic─ârii tardive. Investigarea imagistic─â preventiv─â a persoanelor cu risc ├«n combina┼úie cu renun┼úarea la fumat ar putea salva multe vie┼úi, reduc├ónd inciden┼úa acestei boli. Este important ca pacien┼úii s─â fie informa┼úi despre beneficiile screeningului pulmonar ┼či, ├«n urma consultului cu un medic specialist, s─â efectueze o investiga┼úie dde computer tomograf (CT)ÔÇŁ, afirm─â Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.  

În ce constă screeningul pulmonar?

Investigaţia cu eficienţă demonstrată prin studii pentru screeningul cancerului pulmonar este CT-ul cu doză redusăss de radiaţii. Aceasta are precizie de 4 ori mai ridicată decât o radiografie toracică în depistarea precoce a cancerului.

Examinarea CT furnizeaz─â imagini detaliate ale ┼úesutului pulmonar, pe care un radiolog le va analiza pentru a descoperi eventuale anomalii. O ÔÇ×pat─âÔÇŁ pe pl─âm├óni eviden┼úiat─â imagistic indic─â prezen┼úa unui nodul pulmonar, care necesit─â monitorizare. ├Än func┼úie de dimensiune ┼či de evolu┼úia ulterioar─â, acesta poate fi un semn al unei leziuni oncologice sau al altor afec┼úiuni (forma┼úiuni benigne, ┼úesut cicatrizat ├«n urma unei infec┼úii etc.)

Screeningul pulmonar implic─â riscuri?

CT-ul este o investigaţie care utilizează radiaţii X pentru a obţine imagini de înaltă rezoluţie ale organelor interne. În cazul screeningului pulmonar, doza de radiaţii folosită este cu 90% mai mică (<1,5 mSv) faţă de o examinare CT cu doză completă, riscul de a cauza apariţia unui cancer fiind unul extrem de scăzut.

Pentru a veni ├«n sprijinul pacien┼úilor predispu┼či riscului de a dezvolta cancer pulmonar, re┼úeaua de excelen┼ú─â ├«n imagistic─â medical─â ┼či radiologie Medima Health realizeaz─â investiga┼úii de screening pulmonar ├«n cele 6 clinici din Bucure┼čti ┼či din ┼úar─â. Pacien┼úii pot beneficia de o evaluare corect─â a s─ân─ât─â┼úii pulmonare, realizat─â cu echipamente CT de ultim─â genera┼úie, de c─âtre medici radiologi cu experien┼ú─â.