Cum depistezi timpuriu cancerul pulmonar

1 tuse cronica jpg jpeg

Medicii radiologi avertizează: 75% din pacienţii cu cancer pulmonar ajung târziu la medic. Cancerul pulmonar este una din cele mai răspândite şi agresive forme de cancer, având drept cauză principală fumatul. Anual, circa 12.000 de români sunt diagnosticaţi cu această afecţiune, iar trei sferturi dintre pacienţi ajung la medic în stadii prea avansate pentru a putea fi salvaţi.

Cancerul pulmonar este cea mai letală afecţiune oncologică la nivel european, provocând mai multe decese anual decât cancerul de colon, de sân şi de prostată combinate. Gradul său ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea târzie a simptomelor (tuse persistentă, infecţii toracice etc.), când afecţiunea deja a progresat semnficativ. Rata de supravieţuire la 5 ani a pacienţilor în stadiu avansat de boală este de doar 4%. În comparaţie, atunci când este diagnosticat în stadiu incipient, cancerul pulmonar este curabil, rata de supravieţuire la 5 ani a pacienţilor ajungând la 75%. Screeningul reprezintă investigarea preventivă a sănătăţii plămânilor, cu scopul de a depista cancerul în faza precoce, când tratamentele pot avea rezultate mai bune şi pot chiar vindeca boala, îmbunătăţind calitatea vieţii pacientului şi reducând costurile medicale. Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, fumători activi sau celor care au renunţat la fumat în ultimii 15 ani. „Cancerul pulmonar rămâne afecţiunea malignă cu cea mai ridicată rată de mortalitate, ca urmare a diagnosticării tardive. Investigarea imagistică preventivă a persoanelor cu risc în combinaţie cu renunţarea la fumat ar putea salva multe vieţi, reducând incidenţa acestei boli. Este important ca pacienţii să fie informaţi despre beneficiile screeningului pulmonar şi, în urma consultului cu un medic specialist, să efectueze o investigaţie dde computer tomograf (CT)”, afirmă Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.  

În ce constă screeningul pulmonar?

Investigaţia cu eficienţă demonstrată prin studii pentru screeningul cancerului pulmonar este CT-ul cu doză redusăss de radiaţii. Aceasta are precizie de 4 ori mai ridicată decât o radiografie toracică în depistarea precoce a cancerului.

Examinarea CT furnizează imagini detaliate ale ţesutului pulmonar, pe care un radiolog le va analiza pentru a descoperi eventuale anomalii. O „pată” pe plămâni evidenţiată imagistic indică prezenţa unui nodul pulmonar, care necesită monitorizare. În funcţie de dimensiune şi de evoluţia ulterioară, acesta poate fi un semn al unei leziuni oncologice sau al altor afecţiuni (formaţiuni benigne, ţesut cicatrizat în urma unei infecţii etc.)

Screeningul pulmonar implică riscuri?

CT-ul este o investigaţie care utilizează radiaţii X pentru a obţine imagini de înaltă rezoluţie ale organelor interne. În cazul screeningului pulmonar, doza de radiaţii folosită este cu 90% mai mică (<1,5 mSv) faţă de o examinare CT cu doză completă, riscul de a cauza apariţia unui cancer fiind unul extrem de scăzut.

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor predispuşi riscului de a dezvolta cancer pulmonar, reţeaua de excelenţă în imagistică medicală şi radiologie Medima Health realizează investigaţii de screening pulmonar în cele 6 clinici din Bucureşti şi din ţară. Pacienţii pot beneficia de o evaluare corectă a sănătăţii pulmonare, realizată cu echipamente CT de ultimă generaţie, de către medici radiologi cu experienţă.