Creştere a cazurilor de varicelă. Adulţii pot face forme mai agresive decât copiii

1 varicela jpg jpeg

La Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara s-a observat recent o creştere a numărului de cazuri de varicelă după ce, în ultimii doi ani, nu a fost evaluat niciun pacient cu această boală foarte contagioasă. În multe cazuri, varicela sau vărsatul de vânt, cum mai este cunoscută în popor, are forme uşoare, dar pot apărea complicaţii precum encefalita. Deşi este o boală a copilăriei, poate să apară şi la adulţi.

Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice, implicat atât în apariţia vărsatului de vânt, cât şi a zonei zoster. Virusul se transmite foarte uşor, prin intermediul picăturilor de tuse, strănut şi salivă, prin obiectele contaminate şi prin contactul direct cu veziculele pline cu lichid specifice bolii. Cei care nu au avut varicelă au un risc de 90% să se îmbolnăvească dacă vin în contact cu o persoană infectată. Bebeluşii au protecţie faţă de boală în primele 6 luni de viaţă, prin anticorpii primiţi de la mamă. Până la vârsta de 10 ani, copiii sunt vulnerabili în faţa acestei boli, primăvara înregistrându-se adevărate epidemii.

Cum se manifestă varicela

În primul stadiu, varicela are simptome asemănătoare cu cele ale unei viroze: febră, secreţii nazale, lipsa poftei de mâncare şi dureri uşoare de gât. După 14 ore începe să apară erupţia specifică, primele semne fiind mici puncte, care iau apoi forma unor băşicuţe umplute cu lichid. Erupţia apare mai înâi pe abdomen, spate şi faţă, după care se extinde pe tot corpul, chiar şi pe mucoase şi pe pielea capului. După ce se sparg, veziculele lasă în urmă o crustă care se va desprinde în cel mult 2 săptămâni. Bubiţele nu trebuie sparte, pentru că pot rămâne cicatrici.

„Un bolnav este contagios cu aproximativ 2-3 zile înaintea apariţiei primelor semne de boală şi pe toată perioada eruptivă, plus încă 7 zile din momentul în care apare ultimul val eruptiv, când elementele cu aspect de veziculă se transformă în crustă şi aceasta se desprinde singură”, explică medicul primar pediatru Corina Cîlcic.

Cum se tratează

“Fiind declanşată de un virus, nu se administrează antibiotic, acestea fiind rezervate doar situaţiilor de suprainfecţie, altfel tratamentul este simptomatic. În primul rând, este recomandată izolarea, apoi o hidratare corespunzătoare, iar febra va fi tratată cu antitermice. Mâncarimea ce însoţeşte boala este tratată cu antihistaminice. Afecţiunea are un prognostic bun dacă sunt respectate regulile de izolare şi evitarea contactului cu alte persoane bolnave”, explică medicul primar pediatru Corina Cîlcic.

Encefalita, complicaţie posibilă

În general, pacienţii cu varicelă rămân în evidenţa medicilor de familie. În unele cazuri, este nevoie însă de internare în spital dacă apar complicaţii. Copiii cu sistemul imunitar slăbit, sugarii şi adolescenţii şi cei cu boli cronice pot face forma gravă a varicelei. Trebuie anunţat medicul dacă febra nu cedează, în ciuda administrării paracetamolului sau ibuprofenului, dacă leziunile se infectează (se formează puroi) sau dacă apar dureri de cap. Posibilele complicaţii ale varicelei sunt: meningita, pneumonia şi encefalita.

„Encefalita se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers şi dureri de cap, cefalee”, a declarat asist univ. dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara citată de news.ro.

Adulţii pot face forme severe

În cele mai multe cazuri, copiii fac forme mai uşoare decât adulţii, care pot avea manifestări precum febra, durerea de cap şi starea generală alterată. Persoanele cu afecţiuni precum cancerul, HIV/SIDA şi cele care au avut un transplant au o probabilitate mai mare de a face complicaţii.

La adulţi, varicela complicată se manifestă printr-o suprainfecţie la nivelul pielii, care, dacă nu este tratată cu antibiotic poate duce inclusiv la septicemie. Pneumonia, infecţia sau inflamaţia creierului (encefalita, ataxia cerebeloasă), hemoragia şi deshidratarea sunt alte forme complicate ale varicelei.

Vărsatul de vânt este periculos şi în cazul gravidelor, pentru că poate duce la apariţia malformaţiilor la făt.

Din fericire, numărul cazurilor de varicelă complicată este destul de mic.

Varicela se previne prin vaccinare

Cea mai bună metodă de prevenire a varicelei este vaccinarea, care este recomandată copiilor, adolescenţilor şi adulţilor. Este bine de ştiut că vaccinarea previne majoritatea formelor severe ale varicelei.

Citeşte şi: 5 cele mai frecvente boli ale copilăriei care nu ar trebui să te îngrijoreze