COVID-19: ce boli cardiovasculare pot să apară după infecţie

1 covid jpg jpeg

Persoanele care au trecut prin COVID-19 au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu o afec┼úiune cardiovascular─â, se arat─â ├«ntr-un studiu amplu al speciali┼čtilor americani.

Ricul de a suferi de o boal─â cardiovascular─â este cu 55% mai mare chiar ┼či la persoanele s─ân─âtoase, care au avut o form─â u┼čoar─â de COVID-19, se arat─â ├«ntr-un studiu efectuat de speciali┼čtii de la Washington University School of Medicine din St. Louis ┼či de cei de la Veterans Affairs St. Louis Health Care System. ├Än cadrul studiului publicat ├«n Nature Medicine au fost monitorizate 153.760 de persoane care au fost testate pozitiv ├«ntre 1 martie 2020 ┼či 15 ianuarie 2021, adic─â ├«nainte de amploarea vaccin─ârii ┼či ├«nainte ca variantele Delta ┼či Omicron s─â se extind─â.

Cite┼čte ┼či: Omicron: 5 simptome care ar putea anun┼úa o form─â grav─â

Iat─â ce boli cardiovasculare pot s─â apar─â

Infarctul. ├Äntre a doua ┼či a 12-a lun─â dup─â infec┼úia COVID-19, riscul de a face un infarct este cu 72% mai mare, se arat─â ├«n studiul speciali┼čtilor americani.

Accidentul vascular cerebral. Persoanele care au avut COVID-19 au un risc de 52% de a face un AVC ├«n urm─âtoarele 12 luni.

Tulburările de ritm cardiac. Riscul de fibrilaţie atrială este cu 71% mai mare în rândul celor care au avut COVID-19.

Miocardita. Vaccinul nu este singurul care cre┼čte riscul de inflamare a mu┼čchiului inimii. ┼×i COVID-19 ├«n sine favorizeaz─â miocardita.

Pericardita. Infec┼úia cu noul coronavirus expune ┼či riscului de pericardit─â, inflama┼úie a pericardului (sac fibro-seros care ├«nvele┼čte inima).

Insuficienţa cardiacă. Persoanele care au avut COVID-19 au cu 72% mai multe riscuri de a suferi de insuficienţă cardiacă în anul următor.

Tromboza venoas─â. Riscul de a face tromboz─â venoas─â este, de asemenea, crescut ├«n primul an dup─â  COVID-19.

Embolia pulmonar─â. Probabilitatea de a face embolie pulmonar─â este de 193% de ori mai mare ├«ntre a doua ┼či a 12-a lun─â post-COVID-19.

Cite┼čte ┼či: COVID-19: care sunt comorbidit─â┼úile care cresc riscul de complica┼úii