COVID-19: ce boli cardiovasculare pot să apară după infecţie

1 covid jpg jpeg

Persoanele care au trecut prin COVID-19 au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu o afecţiune cardiovasculară, se arată într-un studiu amplu al specialiştilor americani.

Ricul de a suferi de o boală cardiovasculară este cu 55% mai mare chiar şi la persoanele sănătoase, care au avut o formă uşoară de COVID-19, se arată într-un studiu efectuat de specialiştii de la Washington University School of Medicine din St. Louis şi de cei de la Veterans Affairs St. Louis Health Care System. În cadrul studiului publicat în Nature Medicine au fost monitorizate 153.760 de persoane care au fost testate pozitiv între 1 martie 2020 şi 15 ianuarie 2021, adică înainte de amploarea vaccinării şi înainte ca variantele Delta şi Omicron să se extindă.

Citeşte şi: Omicron: 5 simptome care ar putea anunţa o formă gravă

Iată ce boli cardiovasculare pot să apară

Infarctul. Între a doua şi a 12-a lună după infecţia COVID-19, riscul de a face un infarct este cu 72% mai mare, se arată în studiul specialiştilor americani.

Accidentul vascular cerebral. Persoanele care au avut COVID-19 au un risc de 52% de a face un AVC în următoarele 12 luni.

Tulburările de ritm cardiac. Riscul de fibrilaţie atrială este cu 71% mai mare în rândul celor care au avut COVID-19.

Miocardita. Vaccinul nu este singurul care creşte riscul de inflamare a muşchiului inimii. Şi COVID-19 în sine favorizează miocardita.

Pericardita. Infecţia cu noul coronavirus expune şi riscului de pericardită, inflamaţie a pericardului (sac fibro-seros care înveleşte inima).

Insuficienţa cardiacă. Persoanele care au avut COVID-19 au cu 72% mai multe riscuri de a suferi de insuficienţă cardiacă în anul următor.

Tromboza venoasă. Riscul de a face tromboză venoasă este, de asemenea, crescut în primul an după  COVID-19.

Embolia pulmonară. Probabilitatea de a face embolie pulmonară este de 193% de ori mai mare între a doua şi a 12-a lună post-COVID-19.

Citeşte şi: COVID-19: care sunt comorbidităţile care cresc riscul de complicaţii