Chistul pilonidal apare la persoanele care stau mult timp aşezate
Săculeţ plin cu piele, păr şi, uneori, puroi, chistul pilonidal are aspectul unui coş şi apare de obicei deasupra feselor, în zona despărţiturii acestora.
Chistul pilonidal apare în general la persoanele care stau mult timp aşezate (şoferii de profesie, persoanele cu muncă de birou etc.), precum şi la cele care au părul de pe corp aspru şi tare. Un fir de păr crescut sub piele poate fi cauza acestei formaţiuni.
Deşi poate avea aspectul unui coş obişnuit, chistul pilonidal este diferit. Prin urmare, nu poate fi stors. Indicat este ca, dacă ai constatat apariţia unui astfel de chist, să mergi la medicul de familie. Dacă încerci să-l îndepărtezi singur, nu doar că nu vei reuşi, dar eşti în pericol de a genera o nouă infecţie. Până ajungi la medic, poţi pune o compresă fierbinte peste chist, câteva zile la rând, iar dacă durerea este mare, poţi lua un antiinflamator nesteroidian.
În ceea ce priveşte tratamentul, medicul va aplica un anestezic local şi apoi va face o mică incizie pentru a curăţa chistul. E important să urmezi recomandările acestuia pentru perioada de după intervenţie. E posibil ca un nou chist să apară exact în aceeaşi zonă şi, în acest caz, medicul poate recomanda îndepărtarea completă a chistului, nu doar drenarea lui.
Cum se previne chistul pilonidal
Dacă ai avut deja un chist sau dacă vrei să te fereşti de apariţia unuia, e indicat să nu stai aşezat mai multe ore la rând. Dacă lucrezi la birou, e bine să te ridici la fiecare 1-2 ore şi să faci câţiva paşi, ceea ce te va ajuta nu doar să previi apariţia unui chist pilonidal, ci şi a durerilor de gât, de spate şi a celor oculare. Dacă eşti nevoit să stai aşezat mult timp, schimbă-ţi frecvent poziţia, pentru a nu presa zona în care ar putea să apară chistul. Dacă eşti supraponderal sau suferi de obezitate, e bine să ştii că eşti mai predispus la apariţia acestor formaţiuni, aşa că e bine să iei măsuri pentru reglarea greutăţii corporale. Acest lucru îţi va aduce şi alte beneficii pentru sănătate, precum reducerea riscului de diabet de tip 2 şi de boli cardiovasculare. Nu în ultimul rând, zona de deasupra feselor tinde să adune transpiraţie, aşa că ai grijă să o păstrezi curată şi uscată pentru a preveni apariţia unui chist pilonidal.