VIDEO: Cum îţi dai seama că bei prea multă apă?

Hidratearea este esențială și ești îndemnat în mod constant să bei opt pahare de apă pe zi, dar probabil te-ai întrebat și ce s-ar putea întâmpla dacă bei prea multa apă. Iată ce trebuie să știi despre consumul de mult mai multă apă decât ai nevoie, sau despre suprahidratare, inclusiv despre semnele, riscurile și tratamentele disponibile.

image

Hidrtatrea este esențială dar excesul de apă trebuie evitat. Foto: Shuterstock

Specialiștii explică pentru revista RealSimple cum stau lucrurile. „Rinichii pot excreta până la 28 de litri de lichid într-o zi, dar numai un litru pe oră”, spune Christina Lang, medic specialist medicină internă și medic pediatru din Fort Collins, citată de RealSimple. Specialista adaugă și faptul că, a bea mai mult decât atât poate duce la intoxicație cu apă și dezechilibre electrolitice.

Potrivit medicului Natasha Trentacosta, specialist în medicina sportivă și chirurg ortoped la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles, suprahidratarea este adesea observată la sportive, dacă beau o cantitate excesivă de apă. Acest lucru poate dilua sodiul din corp, rezultând o afecțiune numită hiponatremie.

În plus, persoanele cu anumite boli de rinichi pot deveni suprahidratate fără a bea cantități mari de apă, deoarece organismul lor nu este capabil să regleze excreția apei în urină, explică dr. Trentacosta. „În mod normal, consumul de cantități mari de apă (peste 20 de litri) poate fi gestionat de capacitatea naturală a corpului nostru de a regla excreția de apă prin eforturile combinate ale glandei pituitare, rinichilor, ficatului și inimii, dar dacă oricare dintre aceste organe este disfuncțional, acea limită superioară poate fi coborâtă”.

Câtă apă ar trebui să bei, de fapt?

Potrivit dr. Trentacosta, a rămâne hidratat corespunzător înseamnă a bea în jur de un litru și jumătate de apă alături de alte lichide. „Hidratarea include apa din băuturi, dar și din gustările bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele”, explică ea, menționând că persoanele hidratate adecvat au urina palidă și limpede.

Semne de avertizare că bei prea multă apă

Cele mai frecvente semne de suprahidratare sunt confuzia, dezorientarea, greața și vărsăturile. În cazuri mai severe, simptomele suplimentare pot include crampe musculare, slăbiciune, creșterea tensiunii arteriale, vedere dublă și dificultăți de respirație.

 „Semnele și simptomele suprahidratării sunt rezultatul diluării electroliților noștri”, explică dr. Trentacosta. „Hiponatremia se poate prezenta cu letargie sau stare mentală alterată, deoarece creierul este sensibil la nivelurile de sodiu din sânge”.

Care sunt cele mai mari riscuri?

Este rar, dar adevărul este că poți muri din cauza consumului de prea multă apă. După cum a menționat Dr. Trentacosta mai devreme, consumul de prea multă apă poate duce la scăderea nivelului de sodiu din sânge, ceea ce duce la hiponatremie. „Acest lucru poate duce la schimbări periculoase de lichid în celulele corpului, în special în creier”, explică dr. Lang. „În cazul consumului excesiv de apă, peste ceea ce rinichiul poate excreta și/sau fără înlocuirea electroliților (sodiu, potasiu), o persoană poate suferi edem cerebral care-i poate fi fatal”.

Cum se tratează?

Dacă ai de-a face cu hiponatremie severă, ți se poate administra o soluție de sodiu. Dar, pentru că este important și ca nivelul de sodiu să nu crească prea mult sau prea repede, probabil că vei rămâne internat pentru monitorizare și controlul simptomelor precum durerile de cap, greața și convulsii.  

Citește și Un supliment alimentar foarte popular ar putea provoca pietre la rinichi