VIDEO: Vara, ceai cald şi apă minerală
Din cauza căldurii excesive, organismul pierde din lichide şi din minerale (sodiu, potasiu etc.). Efectele imediate le-am trăit cu toţii: o moleşeală inexplicabilă, stare de somn şi senzaţie de sufocare. De aceea, pe parcursul verii, hidratarea este prioritară.
Cantitatea de apă poate varia în funcţie de sex, vârstă, greutate şi de efort fizic. Dacă în mod normal medicii ne recomandă consumul a doi litri de apă pe zi, pe timpul verii avem nevoie de o cantitate aproape dublă. Ce fel de apă e mai bună?
Pe lângă apa plată, este indicată şi cea carbogazoasă, care conţine mai multe minerale, dar şi sucurile naturale, preparate în casă. Paradoxal, ceaiurile calde răcoresc foarte bine, asta pentru că dilată vasele de sânge, lucru ce duce la scăderea temperaturii corpului.
În schimb, cafeaua, alcoolul sau sucurile acidulate trebuie evitate. Cafeaua, indiferent dacă este servită rece sau caldă, are efect diuretic asupra organismului, de aceea, dacă o consumi, bea apoi şi un pahar cu apă.
Sucurile acidulate, chiar şi cele reci, nu potolesc setea, ba dimpotrivă! Conţin zahăr, coloranţi şi conservanţi mai mult sau mai puţin indicaţi şi, după două minute, vei simţi nevoia să-ţi potoleşti din nou setea.
Legumele şi fructele ţin de sete!
Şi legumele, şi fructele zemoase te hidratează. Pepenele verde şi mărul sunt două dintre fructele ce ajută la completarea necesarului zilnic de apă.
Pe de altă parte, castravetele are un efect hidratant de două ori mai puternic decât aceeaşi cantitate de apă consumată.
Apa trebuie să fie consumată pe tot parcursul zilei, însă în cantităţi mici şi dese. Atenţie! Nou-născuţii şi bătrânii se deshidratează mai repede decât tinerii.