VIDEO: Primul ajutor în neplăcerile verii
INSOLAŢIA Statul în soare, cu capul descoperit şi fără hidratare corespunzătoare, poate duce la apariţia insolaţiei, ale cărei simptome se instalează treptat: moleşeală, febră, ameţeli, sensibilitate la lumină, precum şi starea de confuzie şi pierderea cunoştinţei.
PRIM AJUTOR. Victima trebuie dusă într-un loc răcoros, i se dă să bea apă, iar pe cap i se va aplica o compresă rece. Înfăşurarea într-un cearşaf înmuiat în apă ajută, de asemenea, la scăderea temperaturii corpului.
În cazul durerilor de cap cauzate de insolaţie este indicată infuzia de afine, care se prepară din 2 linguriţe de fructe uscate la 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat un sfert de oră, după care se consumă la temperatura camerei. Se beau zilnic 3 căni, până când starea se îmbunătăţeşte.
Din dorinţa de a „afişa” o piele bronzată, exagerăm cu statul la plajă şi din această cauză ne alegem uşor cu arsuri solare. Persoanele blonde sau roşcate, cu pielea albă, sunt cele mai vulnerabile la acţiunea razelor soarelui. Arsurile uşoare se manifestă prin piele înroşită, iar cele de gradul II au, pe lângă roşeaţa pielii, şi băşicuţe pline cu lichid.
„În cazul arsurilor solare (apar după cel puţin 30 minute, la un interval de 2-3 ore), este recomandat să nu vă mai expuneţi la soare cel puţin 3-4 zile, aplicaţi comprese umede şi reci, luaţi aspirină , paracetamol sau un alt antiinflamator , rehidrataţi-vă şi aplicaţi local creme cu corticoseroizi şi creme calmante. Dacă simptomatologia este mai gravă – febră, frison, hipotensiune arterială, edem al feţei, fenomene nervoase, apariţia de bule şi băşicuţe pe zona roşie, este bine să vă adresaţi de urgenţă medicului”, atrage atenţia medicul dermatolog Oana Clătici.
. Cea mai indicată soluţie în arsurile solare sunt spălăturile locale cu apă rece.
Mai poţi încerca: Doar în cazul arsurilor solare uşoare, poţi încerca următoarele remedii:
• Laptele – conţine fermenţi lactici cu proprietăţi antiinflamatoare, cu efect benefic asupra pielii. Amestecă lapte şi apă rece în cantităţi egale şi aplică pe piele sub formă de comprese, de două ori pe zi.
• Castravetele – se aplică direct pe piele rondele de castraveţi reci, ţinuţi în prelabil la frigider.
• Cartoful – amidonul conţinut de cartof are efect răcoritor asupra pielii arse de soare. De asemenea, leguma are proprietăţi antibacteriene şi ajută la regenerarea pielii. Se aplică pe zona afectată rondele reci de cartofi, până se observă îmbunătăţiri.
• Oţetul – are efect calmant asupra pielii. Se amestecă oţet cu apă, în cantităţi egale, şi se aplică prin pulverizare.
O altă neplăcere specifică verii este conjunctivita de piscină, afecţiune contagioasă, care poate declanşa epidemii. Boala se poate lua mai ales de la ştranduri, însă germenii care o cauzează se întâlnesc şi în mediul înconjurător, care se înmulţesc cu uşurinţă vara.
Principalele simptome sunt: înroşirea ochilor, inflamarea pleoapelor, secreţii şi mâncărime oculară. Pentru a limita riscul de îmbolnăvire, este bine să nu ne ştergem la ochi cu mâinile murdare şi să mergem numai la ştrandurile special amenajate, care au autorizaţie.
Conjunctivita de piscină se tratează numai după indicaţiile medicului, remedii precum ceaiul de muşeţel fiind neindicate. În general, tratamentul constă în picături cu antibiotic. Durata bolii este de 7-10 zile, cu sau fără tratament.
Frecvente vara sunt şi otitele externe micotice. Mediul umed din urechi, favorizat de băile în piscină sau în mare, este favorabil dezvoltării micozelor. Un obicei greşit este să ne scoatem apa din urechi cu beţişoarele igienice, din această cauză putând apărea fisuri care uşurează pătrunderea microbilor.
Otita se manifestă prin durere locală uşoară, senzaţia de arsură, mâncărime, secreţii purulente. Tratamentul, care trebuie recomandat de medic, include soluţii antibiotice şi antiinflamatoare, care se aplică în urechea bolnavă. Dacă apare febra, este nevoie şi de antibiotice administrate oral.