VIDEO: Nu neglija aluniţele suspecte
În fiecare an, aproximativ 132.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cele mai recente date din ţara noastră arată că 1.121 de persoane au primit acest diagnostic, în anul 2012.
Aluniţele pot fi din naştere (nevi congenitali, un procent de 1%), fie sunt dobândite pe timpul vieţii (din copilărie şi până în jurul vârstei de 40 de ani). În general, oamenii au între 10 şi 40 de aluniţe, de aceea, specialiştii spun că persoanele care depăşesc acest număr sunt predispuse la melanom.
Totodată, o aluniţă care are diametrul mai mare de 6 milimetri nu trebuie să fie neglijată. Este indicat ca şi persoanele care prezintă un nev congenital de dimensiuni mici să fie văzute anual de un dermatolog. Când să te îngrijorezi Dacă ai observat o aluniţă nouă, care are o formă neregulată sau nu are o culoare uniformă, poate fi un semnal de alarmă. De cele mai multe ori însă melanomul se dezvoltă pe o aluniţă „cu vechime”.
Semnele unei aluniţe suspecte au fost grupate de specialişti într-un ABCDE al melanomului. Astfel, persoanele ale căror aluniţe se regăsesc în unul sau mai multe din criteriile acestuia trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Normal: o linie trasată pe mijlocul aluniţei nu va genera jumătăţi simetrice
Melanom: o jumătate a aluniţei diferă de cealaltă jumătate
Normal: marginile aluniţei au contur regulat
Melanom: marginile sunt crestate, neregulate
Normal: aluniţele au o culoare uniformă, maro deschis sau închis
Melanom: pigmentarea este diferită, pe lângă maro pot apărea nuanţe de mov, roz, roşu, negru, chiar albastru
Normal: au dimensiuni mai mici de 6 mm
Melanom: sunt mai mari de 6 mm
Normal: aluniţele normale arată la fel în decursul anilor
Melanom: dacă o aluniţă se măreşte, într-un interval scurt de timp, dacă e dureroasă sau sângerează
Pentru depistarea aluniţelor periculoase, cu risc de melanom, medicii recomandă analiza cu dermatoscopul. Aparatul seamănă cu o lupă şi are o putere de mărire a suprafeţei acestora de până la 10 ori, de aceea medicii pot vedea modificări de structură şi culoare pe care nu le pot detecta cu ochiul liber. Investigaţia durează mai puţin de 10 minute şi nu este deloc dureroasă.
- evită expunerea la soare între orele 10.00 şi 16.00.
- dacă ai multe aluniţe pe corp, poartă eşarfe, cămăşi cu mânecă lungă, pantaloni, pălării cu boruri largi, mai ales vara.
- foloseşte creme de protecţie solară, pe care să le aplici cu jumătate de oră înainte să ieşi din casă. Dacă mergi la plajă, foloseşte crema cu fotoprotecţie din 2 în 2 ore.
Ştiai că…
…persoanele care au pielea şi ochii de culoare deschisă au un risc mai ridicat de a dezvolta melanom?
Controlul aluniţelor nu se face numai dacă se observă modificări vizibile cu ochiul liber, deoarece unele schimbări de formă şi de culoare pot scăpa vederii. De aceea, este recomandat ca medicul dermatolog să vadă pacienţii care prezintă nevi măcar o dată pe an. Controalele sunt recomandate mai ales înainte de sezonul estival, fiind nevoie de un consult mai amplu, cu dermatoscopul.
Totodată, copiii şi persoanele care au în familie rude care au suferit sau suferă de cancer de piele trebuie să meargă la controale periodice cel puţin de două ori pe an.