VIDEO De ce transpiri noaptea

2 jpg jpeg

Nu e nimic anormal s─â transpiri atunci c├ónd este foarte cald ori e┼čti ├«mbr─âcat extrem de gros sau ai f─âcut sport. Problemele apar atunci c├ónd elimini factorii normali de apari┼úie a transpira┼úiei.

Hiperhidroza

Transpira┼úiile excesive sunt denumite de medici hiperhidroz─â. Aceasta poate afecta tot organismul, ├«ns─â apare de regul─â ├«n zona palmelor, t─âlpilor, axilelor ┼či ├«n zona inghinal─â. Aproximativ 3% din popula┼úie este afectat─â de aceast─â tulburare ┼či poate reprezenta un semn de afec┼úiune grav─â.

Pentru a putea fi diagnosticat corect, medicul va face o serie de investiga┼úii pentru a ┼čti exact care este factorul declan┼čator. Analizele care se fac de obicei pentru a afla cauzele transpira┼úiei ├«n exces sunt:

- hemoleucograma complet─â;

- dozări ale hormonilor tiroidieni (care pot semnala prezenţa hipertiroidismului);

- controlul glicemiei (pentru a afla dac─â ai diabet zaharat sau hipoglicemie);

- analiza acidului uric seric.

Alt test medical pe care ţi-l poate cere medicul este efectuarea unei radiografii pulmonare, pentru a exclude tuberculoza.

Cauze

Hipotalamusul este acea parte a creierului care regleaz─â temperatura corpului. Pe m─âsur─â ce corpul transpir─â, elibereaz─â energie termic─â, iar aceasta va r─âci corpul.

O cauz─â ar putea fi TBC-ul. Alte cauze pot fi de natur─â febril─â (e┼čti r─âcit). Medicii nu exclud nici tulbur─ârile endocrine: menopauza, diabetul, probleme ale glandei tiroide. De asemenea, s-ar putea datora ┼či sarcinii sau pubert─â┼úii.

Transpira┼úia nocturn─â poate ap─ârea ┼či atunci c├ónd un bolnav sufer─â de boala de reflux gastroesofagian.

Alte cauze sunt obezitatea, anxietatea, limfomul, leucemia, apneea, boala Parkinson, consumul de medicamente antidepresive, hipoglicemia, tratamentul pentru diabet sau pentru combaterea durerilor.

De evitat

Nu consuma gr─âsimi ┼či zaharuri ├«n exces!

Evit─â consumul de alcool, cafein─â, alimentele condimentate ┼či m─ân├ónc─â doar la 3 ore ├«nainte de a merge la culcare.

Aerise┼čte camera ├«nainte de somn ┼či scoate toate aparatele electice ┼či electronice din priz─â.

Ţi-ar fi utile câteva exerciţii de relaxare înainte de a te odihni.

P─âstreaz─â o greutate normal─â pentru v├órsta ┼či ├«n─âl┼úimea ta.

Nu uita s─â te hidratezi corespunz─âtor!