VIDEO De ce transpiri noaptea

2 jpg jpeg

Nu e nimic anormal să transpiri atunci când este foarte cald ori eşti îmbrăcat extrem de gros sau ai făcut sport. Problemele apar atunci când elimini factorii normali de apariţie a transpiraţiei.

Hiperhidroza

Transpiraţiile excesive sunt denumite de medici hiperhidroză. Aceasta poate afecta tot organismul, însă apare de regulă în zona palmelor, tălpilor, axilelor şi în zona inghinală. Aproximativ 3% din populaţie este afectată de această tulburare şi poate reprezenta un semn de afecţiune gravă.

Pentru a putea fi diagnosticat corect, medicul va face o serie de investigaţii pentru a şti exact care este factorul declanşator. Analizele care se fac de obicei pentru a afla cauzele transpiraţiei în exces sunt:

- hemoleucograma completă;

- dozări ale hormonilor tiroidieni (care pot semnala prezenţa hipertiroidismului);

- controlul glicemiei (pentru a afla dacă ai diabet zaharat sau hipoglicemie);

- analiza acidului uric seric.

Alt test medical pe care ţi-l poate cere medicul este efectuarea unei radiografii pulmonare, pentru a exclude tuberculoza.

Cauze

Hipotalamusul este acea parte a creierului care reglează temperatura corpului. Pe măsură ce corpul transpiră, eliberează energie termică, iar aceasta va răci corpul.

O cauză ar putea fi TBC-ul. Alte cauze pot fi de natură febrilă (eşti răcit). Medicii nu exclud nici tulburările endocrine: menopauza, diabetul, probleme ale glandei tiroide. De asemenea, s-ar putea datora şi sarcinii sau pubertăţii.

Transpiraţia nocturnă poate apărea şi atunci când un bolnav suferă de boala de reflux gastroesofagian.

Alte cauze sunt obezitatea, anxietatea, limfomul, leucemia, apneea, boala Parkinson, consumul de medicamente antidepresive, hipoglicemia, tratamentul pentru diabet sau pentru combaterea durerilor.

De evitat

Nu consuma grăsimi şi zaharuri în exces!

Evită consumul de alcool, cafeină, alimentele condimentate şi mănâncă doar la 3 ore înainte de a merge la culcare.

Aeriseşte camera înainte de somn şi scoate toate aparatele electice şi electronice din priză.

Ţi-ar fi utile câteva exerciţii de relaxare înainte de a te odihni.

Păstrează o greutate normală pentru vârsta şi înălţimea ta.

Nu uita să te hidratezi corespunzător!