VIDEO: Ce trebuie să ştii despre artroză
În cele mai multe cazuri, localizarea artrozei se face la nivelul articulaţiilor cu o mare mobilitate, cartilajul având un rol important în activitatea încheieturilor: genunchi, şold, mâini.
Riscul de apariţie a bolii bolii creşte odată cu vârsta şi diferă de la bărbaţi la femei:
-până la 50 de ani suferă mai frecvent bărbaţii;
-după 50 de ani femeile suferă mai frecvent de artroză a mâinii şi de genunchi;
-coxartroza (artroza localizată la nivelul şoldului) este mai frecventă la bărbaţi, indiferent de vârstă;
-între 30-65 de ani prevalenţa bolii creşte de 2-10 ori;
-incidenţa este de 70% la populaţia de peste 65 de ani;
-a doua cauză de invaliditate la persoanele peste 50 ani;
-reprezintă a doua cauză de suferinţă cronică după bolile cardiovasculare;
Nu lua medicamente după ureche!
Cea mai mică durere de articulaţii trece cu calmante sau cu cine ştie ce unguente recomandate de farmacistul dornic să-şi vândă marfa.
Acest fenomen, atenţionează specialiştii, este din ce în ce mai frecvent în cazul bolilor reumatice. Pacientul consideră că ştie ce medicamente trebuie să ia şi fără să consulte un medic.
Pe langă faptul că tratamentul poate să nu fie eficient, pentru că pacientul nu are cum să ştie să aleagă medicaţia corectă, în doze potrivite şi într-o schemă adecvată formei de boală, se expune şi riscului unor reacţii adverse.
Frecvent, spun medicii reumatologi, folosind antiinflamatoare non‐steroidiene (AINS), des utilizate pentru durerile reumatice, fără protecţie adecvată, pacienţii se expun riscului unor complicaţii gastro-intestinale frecvente şi severe.
Mai poţi citi pe aceeaşi temă:
Kinetoterapie în caz de artroză a şoldului
Artroza poate fi prevenită prin alimentaţie
Tratează artroza cu propriul sânge!
De ce apare artroza
Incidenţa bolii creşte cu
. Unii consideră acest lucru un proces fiziologic de îmbătrânire al cartilajului, aşa cum se întâmplă cu orice ţesut al organismului, lansând chiar termenul de „insuficienţă cartilaginoasă“. Totuşi, artroza este mai mult decât atât, lucru susţinut şi de observaţia că modificările articulare datorate exclusiv vârstei diferă de cele din artroză.
După menopauză, femeile sunt expuse unui risc de două ori mai mare să facă artroză, deci o cauză de apariţie a bolii ar fi influenţată de
.
Specialiştii susţin că pe suprafaţa osteoblastelor există receptori pentru estrogen, iar studiile in vitro au evidenţiat că estrogenii modifică culturile de condrocite şi favorizează declanşarea bolii.
De-a lungul timpului s-a pus problema dacă artroza, prin hipomobilitatea şi sedentarismul pe care le induce, favorizează obezitatea, sau daca lucrurile stau invers:
favorizează apariţia artrozei.
Studiile par a inclina balanţa în favoarea celei din urmă ipoteze, arătând că reducerea greutăţii corporale încetineşte procesul artrozic.
Asocierea dintre artroză şi obezitate este mai evidentă la femei şi este legată mai ales de localizarea de la nivelul genunchiului, mai puţin de cea de la şold.
În ceea ce priveşte densitatea osoasă, există o asociere negativă între osteoporoză şi artroză. S-a emis ipoteza că o densitate osoasă scăzută la nivelul osului subcondral suportă mai bine suprasolicitările decât osul normal.
De asemenea, hipermobilitatea poate fi o cauză de apariţie a bolii. Articulaţiile foarte mobile sunt cele mai afectate de procesul artrozic.
Frecvenţa crescută a artrozei este influenţată şi de alte boli, precum sunt diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială.
Info: îmbătrânirea populaţiei duce la creşterea frecvenţei bolilor reumatice. Principalele locuri unde se poate instala boala sunt la mâini, genunchi, şolduri, dar şi la nivelul coloanei vertebrale.
Poate fi ţinută sub control
Chiar dacă nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi ţinute sub control. O primă condiţie este ca boala să fie diagnosticată din timp. Prin urmare, toţi specialiştii recomandă ca pacienţii să se prezinte la reumatolog în cazul unor durerile articulare persistente.
Simptomele care trebuie să îl trimită pe pacient la medic sunt durerea şi reducerea mobilităţii articulare, dificultatea de a merge sau de a îndeplini activităţi profesionale sau casnice uzuale.