VIDEO: Afl─â ce spun unghiile despre s─ân─âtatea ta!

1 2 jpg jpeg

Îngălbenirea, semn al infecţiilor

Se ┼čtie c─â fumatul excesiv este unul dintre factorii care duc la ├«ng─âlbenirea v├órfurilor degetelor, respectiv a unghiilor. Dac─â nu te numeri printre persoanele care fumeaz─â, afl─â c─â ├«ng─âlbenirea unghiilor poate fi cauzat─â de o infec┼úie cu ciuperc─â.

Frecvent ├«nt├ólnit─â, problema poate ap─ârea la unghiile de la m├óini sau de la picioare, dar poate afecta ┼či pielea de sub unghie (patul unghial). Pe l├óng─â infec┼úia cu ciuperc─â, ├«ng─âlbenirea poate semnala ┼či prezen┼úa unor probleme cu tiroida, cu pl─âm├ónii, diabet sau psoriazis.

Lipsa nutrienţilor poate duce la albire

├Än timp ce petele albe de pe unghii sub form─â de semilun─â (lunul─â) sunt normale, liniile albe dese sau culoarea tot mai alb─â a unghiei poate indica probleme cardiace, cu rinichii (insuficien┼ú─â renal─â) sau cu ficatul (ciroz─â hepatic─â). ┼×i lipsa proteinelor ┼či a altor substan┼úe nutritive din organism poate cauza ├«n timp apari┼úia liniilor albe de pe unghii sau chiar la albirea lor. Pete maronii sau ro┼čii? Mergi la un control cardiologic!

Dungile ┼či liniile ro┼čii sau maronii care apar la nivelul unghiilor sunt semne ale afec┼úiunilor cardiace, a problemelor de coagulare a s├óngelui, dar apar ┼či ├«n urma intoxic─ârii cu monoxid de carbon. Indicat este ca persoana s─â mearg─â la un consult cardiologic, astfel ├«nc├ót posibilele afec┼úiuni ale inimii s─â fie tratate din timp.

Substanţele puternice le pot face mai fragile

Unghiile fragile, care se rup sau se exfoliaz─â frecvent, sunt asociate cu afec┼úiunile glandei tiroide. Ele devin din ce ├«n ce mai greu de ├«ntre┼úinut ┼či atunci c├ónd sunt expuse la substan┼úe puternice, cum sunt cele din produsele de ├«ngrijire nu tocmai s─ân─âtoase sau altele de la locul de munc─â.

Nuanţa albăstruie, semnal al lipsei de oxigen

Unghiile obi┼čnuiesc s─â capete o tent─â vine┼úie atunci c├ónd organismul nu este oxigenat suficient, iar acest lucru este des ├«nt├ólnit ├«n cazul afec┼úiunilor pulmonare sau a celor respiratorii grave. Culoarea alb─âstruie de la nivelul lor poate fi ┼či unul dintre semnele diabetului, a problemelor cardiace, fie a bolii Wilson (acumulare de cupru ├«n ┼úesuturi ┼či organe ├«n special ├«n ficat ┼či ├«n encefal).