VIDEO: Află ce spun unghiile despre sănătatea ta!

1 2 jpg jpeg

Îngălbenirea, semn al infecţiilor

Se ştie că fumatul excesiv este unul dintre factorii care duc la îngălbenirea vârfurilor degetelor, respectiv a unghiilor. Dacă nu te numeri printre persoanele care fumează, află că îngălbenirea unghiilor poate fi cauzată de o infecţie cu ciupercă.

Frecvent întâlnită, problema poate apărea la unghiile de la mâini sau de la picioare, dar poate afecta şi pielea de sub unghie (patul unghial). Pe lângă infecţia cu ciupercă, îngălbenirea poate semnala şi prezenţa unor probleme cu tiroida, cu plămânii, diabet sau psoriazis.

Lipsa nutrienţilor poate duce la albire

În timp ce petele albe de pe unghii sub formă de semilună (lunulă) sunt normale, liniile albe dese sau culoarea tot mai albă a unghiei poate indica probleme cardiace, cu rinichii (insuficienţă renală) sau cu ficatul (ciroză hepatică). Şi lipsa proteinelor şi a altor substanţe nutritive din organism poate cauza în timp apariţia liniilor albe de pe unghii sau chiar la albirea lor. Pete maronii sau roşii? Mergi la un control cardiologic!

Dungile şi liniile roşii sau maronii care apar la nivelul unghiilor sunt semne ale afecţiunilor cardiace, a problemelor de coagulare a sângelui, dar apar şi în urma intoxicării cu monoxid de carbon. Indicat este ca persoana să meargă la un consult cardiologic, astfel încât posibilele afecţiuni ale inimii să fie tratate din timp.

Substanţele puternice le pot face mai fragile

Unghiile fragile, care se rup sau se exfoliază frecvent, sunt asociate cu afecţiunile glandei tiroide. Ele devin din ce în ce mai greu de întreţinut şi atunci când sunt expuse la substanţe puternice, cum sunt cele din produsele de îngrijire nu tocmai sănătoase sau altele de la locul de muncă.

Nuanţa albăstruie, semnal al lipsei de oxigen

Unghiile obişnuiesc să capete o tentă vineţie atunci când organismul nu este oxigenat suficient, iar acest lucru este des întâlnit în cazul afecţiunilor pulmonare sau a celor respiratorii grave. Culoarea albăstruie de la nivelul lor poate fi şi unul dintre semnele diabetului, a problemelor cardiace, fie a bolii Wilson (acumulare de cupru în ţesuturi şi organe în special în ficat şi în encefal).