VIDEO: 90% din pacienţii cu cancer la colon pot fi salvaţi
Luna martie este considerată în lumea medicală drept Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului de Intestin Gros.
Cu acest prilej, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi Liga Română de Cancer au planificat numeroase activităţi menite să atragă atenţia asupra acestui tip de cancer, a simptomelor sale, precum şi asupra modalităţilor de prevenire şi de diagnosticare precoce.
Toate acestea sunt de o importanţă vitală în condiţiile în care datele studiului Globocan din 2012 au arătat că această formă de cancer se situează pe locul II la nivel naţional, atât în rândul femeilor cât şi la bărbaţi. Anual, sunt diagnosticaţi cu cancer de colon peste 10.000 de români Cum apare tumoarea canceroasă de la nivelul intestinului gros? Trebuie spus de la bun început că intestinul gros este format din colon şi rect. La scurt timp după digerare, alimentele ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de 1,5 metri.
Aici sunt absorbite apa şi substanţele minerale, şi sunt eliminate resturile prin materiile fecale.
Din cei 1,5 metri, 200 de centimetri reprezintă rectul. Iar celulele canceroase se pot întinde pe toată lungimea peretelui intestinului gros.
Din păcate, datele privind incidenţa acestei boli în România arată că 10.256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5.675 de persoane pierd anual lupta cu boala.
Mai poţi citi pe aceeaşi temă:
- Află ce medicament poate preveni cancerul de colon
- Riscul de cancer la colon s-a dublat de la o generaţie la alta
- Aşa previi bolile colonului!
Cele mai întâlnite simptome
Fiecare pacient este unic şi simptomele pot fi variate de la o persoană la alta. Însă există unele simptome comune, cum sunt prezenţa sângelui în scaun sau modificarea tranzitului intestinal. Mai jos am enumerat câteva semne frecvente care pot anunţa prezenţa unei tumori la nivelul intestinului:
-Sângerare rectală (scaun cu sânge);
-Modificarea tranzitului intestinal;
-Dureri sau crampe abdominale;
-Anemie fără o explicaţie;
-Pierdere inexplicabilă în greutate.
Deseori, diagnosticul de cancer la intestinul gros este pus mai des la persoanele trecute de 50 de ani. În cazul în care se întâmplă să aveţi o vârstă apropiată şi experimentaţi cel puţin unul din simptomele mai sus amintite, mergeţi de urgenţă la medic pentru un control amănunţit.
Ce spune specialistul:
Cezar Irimia,
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România
„Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, ruşinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic“.
INFO: Bucureştenii şi nu doar locuitorii Capitalei pot afla, la finele lunii, pe 30 martie, informaţii preţioase despre acest tip de cancer direct de la medicii specialişti. FABC şi Liga Română de Cancer organizează un eveniment în parcul Tineretului, unde vor avea loc acţiuni menite să atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă cancerul intestinului gros.
)