Ce boli putem preveni prin vaccinare

1 2 jpg jpeg

Difterie Ce este ┼či cum se manifest─â Este o boal─â infec┼úioas─â cauzat─â de o toxin─â produs─â de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Specific─â bolii este formarea de false membrane la nivelul nasului, amigdalelor sau faringelui, care pot duce la sufocare. Mai apar febr─â, tuse ┼či indispozi┼úie. Complica┼úii Difteria este o infec┼úie grav─â, cu complica┼úii mai ales ├«n r├óndul copiilor. Pot ap─ârea miocardita, manifestat─â prin tulbur─âri cardiace, sau nevrit─â, care reprezint─â afectarea nervilor periferici, ce poate avea ca efect insuficien┼úinsuficien┼úa respiratorie. Rata de moralitate la copiii sub 5 ani este de 20%. Vaccin ├Än ┼úara noastr─â, copiii sunt vaccina┼úi gratuit contra difteriei. Introducerea vaccin─ârii (1960) a dus la sc─âderea semnificativ─â a cazurilor de difterie.

Boal─â infec┼úioas─â produs─â de bacilul tetanic, care se transmite prin zg├órieturi, pl─âgi sau mu┼čc─âturi. Tetanosul se manifest─â prin spasme musculare, febr─â, dificult─â┼úi de ├«nghi┼úire ┼či transpira┼úie excesiv─â.

Tetanosul se poate complica prin tulburări de circulaţie, tahicardie, deformarea coloanei, tasări sau fracturi.

Netratat─â, boala poate duce la deces, cei mai expu┼či fiind nou-n─âscu┼úii ┼či v├órstnicii.

Boala se poate preveni prin imunizare cu anatoxina tetanică.Persoanele care fac tetanos nu obţin imunitate faţă de această boală.

Cunoscut─â ┼či ca tuse m─âg─âreasc─â, aceast─â afec┼úiune este cauzat─â de bacteria Bortdella pertussis. Simptomul caracteristic este tusea accentuat─â, mai ales noaptea, care este ├«nso┼úit─â de un sunet strident (de unde ┼či numele de tuse m─âg─âresc─â), fiind foarte chinuitoare pentru bolnav. Infec┼úia se transmite u┼čor prin secre┼úiile respiratorii.

Cele mai grave complica┼úii ale tusei convulsive sunt pneumonia, convulsia ┼či encefalopatia (stare alterat─â a creierului).

Prevenirea tusei convulsive se face prin imunizarea cu ajutorul trivaccinului diftero-tetano-pertussis (DTP). Acesta se administrează în cadrul unei scheme, începând de la 2 luni.

Afecţiune foarte contagioasă, boala este produsă de virusurile poliomielitice, care se transmit prin aer sau pe cale fecal-orală. Poliomielita îi afectează mai ales pe copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În 95% din cazuri, boala nu produce complicaţii. Dacă însă virusurile poliomielitice atacă sistemul nervos central, poate surveni paralizia. În 1 din 200 de cazuri, poliomielita produce paralizie definitivă. Alte complicaţii ale bolii: diformităţi, atrofii musculare.

Copiii din ţara noastră sunt vaccinaţi gratuit contra poliomielitei în cadrul Programului Naţional de Imunizare. Vaccinul antipolio injectabil conţine virus mort, spre deosebire de cel oral, care are în componenţă virus viu atenuat.

Este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Semnul distinctiv este erupţia generalizată, însoţită de stare generală alterată, însoţită de lipsa poftei de mâncare.

Complica┼úiile sunt prezente mai ales la adul┼úi. Aproape 70% din femeile cu aceast─â infec┼úie fac artrit─â rubeolic─â, ce afecteaz─â ├«n special articula┼úiile mici (degete, glezn─â). ├Än primul trimestru de sarcin─â, infec┼úia poate cauza avort spontan sau complica┼úii la copil (surditate, tulbur─âri de cre┼čtere, afectarea vederii, retard mental).

Boala se previne prin vaccinul ROR (rujeol─â, oreion, rubeol─â). Ca posibile reac┼úii, se num─âr─â durerea, ro┼čea┼úa la locul infec┼úiei ┼či posibil febra.

Aceast─â infec┼úie contagioas─â este cauzat─â de virusul urlian, care afecteaz─â pancreasul, tiroida, testiculele, ovarele, meningele, glandele salivare ┼či lacrimale. Oreionul apare mai ales la copii. Se manifest─â prin dureri de cap, oboseal─â, ame┼úeli, tumefac┼úie ├«n zona mandibular─â, care devine dureroas─â la atingere.

Oreionul are ca posibile complicaţii: meningita, encefalita, inflamaţia testiculului (care poate da infertilitate) sau a ovarelor, miocardită, pancreatită sau surditate.

Boala poate fi prevenită cu ajutorul trivaccinului ROR, care se administrează în două doze.

Boal─â acut─â a ficatului, hepatita viral─â A are ca simptome starea de r─âu, febra, grea┼úa, icterul ┼či urina ├«nchis─â la culoare. La copii, boala poate fi lipsit─â de simptome. Hepatita de tip A nu se cronicizeaz─â.

În cazuri rare, hepatita A poate avea forme grave, fulminante, chiar fatale.

Hepatita A poate fi prevenit─â printr-o igien─â riguroas─â (sp─âlat pe m├óini), dar ┼či prin vaccinare. Exist─â vaccinuri pentru copii ┼či pentru adul┼úi. Se administreaz─â intramuscular de la v├órsta de 1an (2 doze la 6 luni interval).

Imunizarea este recomandată mai ales celor care călătoresc în zone cu risc (India, Egipt, America de Sud).

Infec┼úie produs─â de virusul hepatitic B, care este de o sut─â de ori mai contagios dec├ót HIV. Febra, oboseala, durerile musculare ┼či articulare, icterul ┼či lipsa poftei de m├óncare sunt c├óteva dintre simptomele infec┼úiei acute.

Sunt situaţii când hepatita B acută se vindecă, însă alteori, boala se cronicizează (după 6 luni din momentul infectării), fără simptome evidente. În lipsa tratamentului,pot apărea insuficienţa hepatică, ciroza sau cancerul de ficat.

├Än ┼úara noastr─â, vaccinarea contra hepatitei B este gratuit─â la copii. Schema de imunizare include 3 doze, prima fiind administrat─â chiar ├«n maternitate. Adul┼úii se pot vaccina contra cost. Vaccinul, care poate oferi p├ón─â la 10 ani de protec┼úie, este creat prin inginerie genetic─â ┼či nu con┼úine dec├ót o gen─â din virus, cultivat─â pe drojdie de bere.

Adev─ârat─â problem─â de s─ân─âtate public─â, tuberculoza afecteaz─â o treime din popula┼úia lumii. Cel mai adesea, afecteaz─â pl─âm├ónii, ├«ns─â poate exista ┼či la nivelul oaselor, ganglionilor limfatici sau rinichilor. Este produs─â de micobacteria tuberculozei, cunoscut─â ┼či ca bacilul Koch, care se transmite prin tuse sau str─ânut. Principalele semne ale tuberculozei sunt: tusea cu sput─â, febra, transpira┼úia excesiv─â (mai ales noaptea), astenia.

În lipsa tratamentului, tuberculoza poate duce la complicaţii grave. Una dintre ele este meningita tuberculoasă, în cadrul căreia apar: febră, dureri de cap puternice, vărsături, scădere în greutate. Frecventă mai ales la copiii sub 5 ani, meningita tuberculoasă poate cauza decesul.

Vaccinarea anti-TBC (BCG) scade cu 50% riscul ├«mboln─âvirii, precum ┼či apari┼úia formelor grave ale tuberculozei. Copiii din ┼úara noastr─â primesc acest vaccin ├«nc─â din primele zile de via┼ú─â, ├«n maternitate.

Boala cunoscut─â ┼či ca v─ârstat de v├ónt este produs─â de virusul varicelo-zosterian, acela┼či care cauzeaz─â ┼či zona zoster. Simptomele specifice infec┼úiei sunt: febra, lipsa poftei de m├óncare ┼či erup┼úia, care se prezint─â sub forma unor mici puncte, ce se transform─â ├«n b─â┼čici pline cu lichid. Veziculele vor l─âsa ├«n urm─â cruste, care nu trebuie rupte, pentru c─â pot r─âm├óne cicatrici.

Mai ales la cei cu boli cronice sau cu sistemul imunitar slăbit pot apărea complicaţii precum: encefalita, meningita sau pneumonia.

Vaccinul contra varicelei, care nu este inclus pe lista celor obligatorii ├«n ┼úara noastr─â, are o eficien┼ú─â ridicat─â (99%). Se administreaz─â ├«ntre 1 ┼či 12 ani, ├«n dou─â doze. Vaccinarea este indicat─â ┼či celor cu risc crescut (boli cronice). Se poate recurge ┼či la vaccinare post-expunere, ├«n primele 72 de ore.

Infecţia este produsă de bacteria Neisseria meningitidis (meningococ), transmisă prin strănut sau secreţii nazo-faringiene. Cea mai comună formă de manifestare a bolii este meningita, care debutează cu febră, cefalee, greaţă, vărsături.

Boala meningococică are o rată de deces de până la 12%. O complicaţie gravă este septicemia, care are un risc de mortalitate de 40%. La 20% dintre bolnavi apar diverse sechele (probleme neurologice, surditate).

Infec┼úia meningococic─â se poate preveni prin vaccinare, care nu este ├«ns─â inclus─â ├«n Programul Na┼úionNa┼úional de Imunizare. Schema de vaccinare este stabilit─â de medic, ├«n func┼úie de tipul de vaccin folosit ┼či ├«n func┼úie de v├órst─â. Se administreaz─â intramuscular, concomitant sau nu cu alte vaccinuri.

Haemophilus Influenzae tip B (Hib) este o bacterie responsabilă de apariţia unor complicaţii severe, mai ales la copii: meningită, epiglotită (formă de laringită), septicemie, pneumonie, artrită, otită.

Bolile cauzate de Hib necesită spitalizare. Tratamentul cu antibiotice trebuie iniţiat cât mai repede. În 5% din cazuri, meningita poate fi fatală, iar în proporţie de 20-50% produce sechele (surditate, probleme de limbaj, retard mintal).

Infecţiile cauzate de Haemophilus Influenzae tip B pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin care este inclus în Programul Naţional de Imunizare.

Sunt cauzate de bacteria Streptococcus pneumoniae sau pneumococ, prezent la unele persoane la nivelul gurii, nasului ┼či faringelui. ├Än cazul ÔÇ×gazdeiÔÇŁ sensibile (copii, v├órstnici, bolnavi), pneumococul poate provoca infec┼úii la nivelul tractului respirator (pneumonie), urechilor (otit─â), iar ├«n cazul ├«n care trece ├«n circula┼úia sangvin─â, duce la apari┼úia meningitei pneumococice sau a septicemiei.

Bolile pneumococice se manifestă prin febră, frisoane (pneumonie), durere la nivelul urechilor (otită), dureri de cap, stare de vomă, somnolenţă (meningită).

Netratate, infec┼úiile pneumococice se pot complica prin: abces pulmonar sau cerebral, retard mintal, pierderea auzului. Meningita ┼či pneumonia pneumococic─â pot fi fatale, mai ales la copiii foarte mici ┼či la b─âtr├óni. La nivel mondial, pneumococul este cauza principal─â de mortalitate la copiii mai mici de 5 ani dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Bolile produse de Streptococcus pneumoniae pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului pneumococic, care a fost inclus ├«n schema na┼úional─â de imunizare. Este recomandat copiilor cu v├órsta ├«ntre 2 luni ┼či 5 ani. ├Än func┼úie de v├órsta copilului ├«n momentul ├«nceperii vaccin─ârii, pot fi necesare 4 doze, 3, 2 sau una singur─â pentru copiii mai mari.

Ca reac┼úii ale vaccinului, se pot enumera febra, ro┼čea┼ú─â local─â ┼či somnolen┼ú─â.

Rotavirusul este un virus foarte contagios, care p─âtrunde ├«n corp prin gur─â, fiind transmis prin intermediul obiectelor contaminate. Infec┼úia cu acest virus (gastroenterocolita) afecteaz─â majoritatea copiilor sub 5 ani ┼či se manifest─â prin diaree, febr─â ┼či v─ârs─âturi.

Principalul risc al infecţiei cu rotavirus este deshidratarea severă, mai ales în cazul copiilor. Nu există un tratament specific, obiectivul principal fiind combaterea deshidratării.

Vaccinarea poate preveni infecţia cu rotavirus. În funcţie de vaccin, sunt necesare 2-3 doze. Vaccinul se administrează oral.

Boal─â infec┼úioas─â contagioas─â, gripa poate avea forme u┼čoare sau grave. Este produs─â de virusul gripal, care are 3 tipuri, A, B ┼či C, primele dou─â fiind cele care cauzeaz─â epidemii anuale. Gripa se manifest─â prin febr─â, dureri musculare, de cap sau de g├ót, tuse ┼či stare general─â de r─âu.

Copiii, v├órstnicii ┼či bolnavii cronic sunt expu┼či mai mult unor complica┼úii precum pneumonia.

Vaccinarea contra gripei sezoniere este recomandat─â mai ales categoriilor aflate la risc. ┼×i gravidele se pot imuniza contra gripei, ├«n ultimele dou─â trimestre de sarcin─â, anticorpii produ┼či oferind protec┼úie ┼či copilului. Vaccinul gripal con┼úine tulpini de virusuri gripale inactivate, care stimuleaz─â sistemul imunitar s─â produc─â anticorpanticorpi. Compozi┼úia vaccinului este diferit─â de la an la an, ea fiind stabilit─â de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii. Reac┼úiile adverse ale vaccin─ârii sunt ro┼čea┼úa, durerea, ├«nvine┼úirea ┼či ├«nt─ârirea zonei injectate, care dispar ├«n cel mult 2 zile.

Infec┼úia cu virusurile papiloma umane (HPV) este ├«n prezent cea mai r─âsp├óndit─â afec┼úiune cu transmitere sexual─â la nivel mondial. Unele virusuri dau leziuni benigne (precum verucile), altele evolueaz─â spre cancer. Exist─â peste 30 de virusuri papiloma umane transmisibile sexual clasificate ├«n tipuri cu risc crescut (oncogene) sau sc─âzut. ├Än multe dintre cazurile de cancer de col sunt implicate tulpinile 16 ┼či 18.

Cea mai gravă complicaţie a infecţiei cu HPV este cancerul de col uterin.

Vaccinul anti HPV creeaz─â protec┼úie temporar─â fa┼ú─â de virus, imunizarea put├ónd preveni apari┼úia a cel pu┼úin 70% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinarea previne leziunile cervicale de grad ├«nalt, carcinomul cervical, leziunile vulvare de grad ├«nalt ┼či verucile genitale externe (condyloma acuminata). Imunizarea se poate face ├«ncep├ónd de la 9 ani. Se administreaz─â intramuscular, ├«n 3 doze separate