Urinezi des? Ce poate fi?
În funcţie de volumul de lichide şi de intervalul orar în care le bem, specialiştii urologi spun că este normal să avem până la 7-8 urinări pe zi. Cu toate acestea, vizita la medic este necesară dacă episoadele de urinare sunt tot mai dese (atât pe timpul zilei, cât şi noaptea) ori dacă ajung să ne fie afectate activităţile de peste zi. Pot semnala anumite boli Deseori punem urinările frecvente pe seama schimbărilor pe care le facem în alimentaţie, a unei sarcini, a administrării de medicamente diuretice (favorizează eliminarea apei din organism) sau a cantităţii mai mare de lichide pe care le bem seara, înainte de culcare. De asemenea, episoadele dese de urinare mai pot fi cauzate şi de unele afecţiuni pe care nu ştim că le avem.
„Infecţiile de tract urinar, dar şi diabetul zaharat se numără printre bolile care pot fi semnalate prin nevoia de a merge mai des la baie pentru a urina. Lista poate fi completată şi de unele probleme ale prostatei (de natură benignă sau malignă) sau de o disfuncţie neurologică a vezicii urinare care îi provoacă acesteia contracţii involuntare neaşteptate (persoana nu numai că simte nevoia de a merge la baie mai des, ci poate pierde şi urină)“, explică Radu Maxim, medic specialist urolog în cadrul Spitalului European Polisano, Sibiu.
Pentru a diagnostica posibilele cauze care duc la apariţia episoadelor dese de urinare, medicul va pune mai multe întrebări pacientului: despre obiceiurile alimentare, aspectul urinei, dar şi celelalte simptome care sunt asociate.
De asememea, persoanei i se va recomanda să completeze un jurnal micţional timp de trei zile (tabel în care să noteze ora şi cantitatea de urină măsurată cu un pahar gradat).
Ulterior, se indică şi unele analize medicale, printre care sumarul şi sedimentul urinar (se poate observa prezenţa de bacterii, leucocite sau pierderea de glucoză prin urină), urocultura, dar şi probele de funcţie renală şi glicemia.
Dacă diagnosticul nu se poate pune în urma acestor investigaţii, specialistul mai poate recomanda ecografia de tract urinar (pentru a depista problemele renale şi cele ale prostatei), dar şi testele urodinamice (pot verifica funcţiile de umplere şi de golire ale vezicii).
- vaginita şi gonoreea;
- apariţia tumorilor la nivelul vezicii urinare/ a prostatei;
- boala inflamatorie pelvină;
- vezica hiperactivă;
- starea de anxietate;
- litiaza vezicii urinare;
- prezenţa pietrelor la rinichi;
- unele anomalii congenitale (prezente la naştere) ale tractului urinar.
După identificarea cauzelor urinării frecvente şi încadrarea acestora în tabloul unei anumite patologii se pot începe tratamentele specifice acestor afecţiuni.
Pentru cauzele legate de obiceiuri alimentare se recomandă evitarea produselor iritante (cum sunt sucurile carbogazoase, cafeaua, consumul de alcool, dar şi folosirea frecventă a condimentelor la prepararea mâncărurilor), cât şi adoptarea unor reguli care presupun ca lichidele să fie băute predominant în timpul zilei.
Bine de ştiut este că celelalte cauze necesită terapie ghidată de către medicul specialist, mai ales că se doreşte tratarea cauzei, dar şi rezolvarea efectului.