Urina cu sânge, semnal de alarmă
Prin urină se elimină substanţele toxice pe care organismul le produce în urma metabolizării alimentelor (ureea, acidul uric, oxalaţii şi creatinina), substanţe chimice provenite din mediul exterior, dar şi apa şi sărurile minerale de care organismul nu mai are nevoie.
În mod normal culoarea urinei este galben pai. Firicelele roşii de sânge colorează urina în roz, roşu sau maro. Acest simptom poartă denumirea de hematurie. Sângele poate fi prezent în cantităţi foarte mari sau să nu fie vizibil cu ochiul liber, ci numai la microscop.
Info: Cantitatea de sânge din urină nu are legătură cu gravitatea bolii care o produce.
De cele mai multe ori, cauzele hematuriei nu sunt grave. Urina cu sânge poate să apară după ce ai făcut exerciţii fizice care au necesitat un efort foarte mare. În acest caz, hematuria dispare într-o zi. Totodată, anumite laxative şi alimente pot schimba culoarea urinei. Dar sunt situaţii când prezenţa sângelui în urină poate ascunde afecţiuni precum cancerul.
Aceasta poate apărea la orice vârstă şi poate fi însoţită şi de alte simptome, precum:
- Urinări frecvente în timpul nopţii;
- Durere în timpul micţiunii;
- Pierderea în greutate.
Citeşte şi:
- Fără infecţii urinare iarna asta!
- De ce apar infecţiile urinare şi cum le combatem
- De ce sunt importante analizele de urină
Cauzele frecvente ale prezenţei sângelui în urină
• cistita (infecţie a vezicii urinare) - este produsă de microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar şi care provoacă de obicei arsuri în timpul urinării.
• pietre la rinichi - cauzează dureri foarte mari de spate. Acest disconfort poate fi însoţit şi de sânge în urină, deoarece pietrele rănesc mucoasa căilor urinare.
• inflamaţie a uretrei, tubul care transportă urina afară din organism – infecţia poartă numele de uretrită şi este adesea cauzată de infecţia cu bacteria Chlamydia, care se transmite prin contact sexual.
• prostata mărită - aceasta este frecventă la bărbaţii de peste 50 de ani. Prostata mărită apasă pe vezica urinară, cauzând probleme, cum sunt dificultăţi la urinare şi nevoia frecventă de a urina. Dacă nu este tratat, adenomul de prostată poate duce la complicaţii (retenţie de urină, infecţii urinare, litiază renală, insuficienţă renală).
• cancerul de prostată – această afecţiune apare de obicei la bărbaţii care au peste 50 de ani şi evoluează lent. Depistată la timp şi cu tratamentul adevcat, boala poate fi vindecată.
• boli renale – prezenţa sângelui în urină poate semnala instalarea unor boli inflamatorii renale, cum este glomerulonefrita. Boala afectează capacitatea rinichilor de filtrare şi eliminarea toxinelor din organism şi este însoţită de edeme (umflături) în jurul ochilor şi ale picioarelor.
• cancerul renal sau de vezică.
Nu amâna vizita la medic!
Dacă observi sânge în urină mergi la doctor. În urma mai multor analize, cum sunt examenul de urină, urocultura, urografia, ecografia, tomografia, angiografie, cistoscopie şi, după caz, de biopsie renală, se poate afla cauza acestui simptom.
Hematuria reprezintă un semnal de alarmă care impune prezentarea la medic şi trebuie să declanşeze un algoritm de diagnostic (consultaţie – anamneza, examen clinic/ examene de laborator/ investigaţii imagistice), care trebuie să conducă la diagnostic. Hematuria este întotdeauna semnul unei boli, un semn de început sau al unui stadiu avansat.
Precizarea diagnosticului, pornind de la acest prim semn, oferă şansa iniţierii tratamentului. Bolile care determină hematurie pot fi ale aparatului urinar, afecţiuni extrarenale, sistemice sau ale organelor învecinate.