Unele boli cronice pot duce la invaliditate

1 2 jpg jpeg

Artrita

Dac─â e┼čti unul dintre cei aproximativ 200.000 de rom├óni diagnostica┼úi cu artrit─â, ┼čtii deja c─â aceast─â boal─â este una dintre cele mai frecvente cauze de invaliditate locomotorie. Artrita poate s─â apar─â sub mai multe forme (gut─â, lupus, artrit─â reumatoid─â, osteoartrit─â), dar toate afecteaz─â articula┼úiile ┼či ┼úesuturile conjunctive din jur.

Pentru mul┼úi pacien┼úi, rigiditatea ┼či durerea devin un nedorit companion cotidian - dar exist─â tratamente ┼či remedii care pot atenua simptomele, f─âr─â s─â fie necesar─â spitalizarea. Masajul ┼či fizioterapia sunt alia┼úi de ├«ncredere ├«mpotriva durerii.

Boala Parkinson

Este o afec┼úiune neurologic─â degenerativ─â care progreseaz─â lent, dar adesea insidios, provoac─â tremur ┼či afecteaz─â ├«n mare m─âsur─â coordonarea membrelor. ├Än timp, apar dificult─â┼úi ├«n ├«ndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, rigiditate a membrelor ┼či dificult─â┼úi de mers. ├Än Rom├ónia, mai mult de 70.000 de persoane sunt diagnosticate cu boala Parkinson.

De┼či boala este incurabil─â, medicina ofer─â tratamente care ├«i ajut─â pe cei afecta┼úi s─â reduc─â efectele ┼či solu┼úii pentru multe dintre simptomele asociate, ca umflarea picioarelor, problemele de somn, hipotensiunea ortostatic─â sau depresia.

Scleroza multipl─â

Cea mai ├«nt├ólnit─â boal─â neurologic─â invalidant─â a tinerilor este scleroza multipl─â, care este diagnosticat─â mai des ├«n intervalul de v├órst─â 20 ÔÇô 40 de ani. Este o boal─â autoimun─â caracterizat─â de inflama┼úie ┼či demielinizare a structurilor cerebrale ┼či a m─âduvei spin─ârii. Se manifest─â prin dificult─â┼úi de vedere, dezechilibru, probleme de concentrare sau de memorie, sl─âbiciune la nivelul membrelor, furnic─âturi.

Persoanele care sufer─â de scleroz─â multipl─â sunt nevoite s─â se adapteze continuu la evolu┼úia bolii. Pe l├óng─â medicamentele ┼či tratamentele inovatoare la care cercetarea lucreaz─â intens, o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â poate s─â aib─â un rol important. Unii speciali┼čti cred c─â ┼či acupunctura poate contribui la ameliorarea simptomelor celor afecta┼úi.

Accidentul vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale ucid anual cel puţin 5 milioane de oameni, iar milioane de alte persoane rămân cu infirmităţi în urma lor. Produs din cauza unui cheag care blochează fluxul de sânge către creier, un AVC poate avea urmări diferite, în funcţie de zonele afectate.

De cele mai multe ori, autonomia ┼či calitatea vie┼úii pacien┼úilor sunt diminuate. Speciali┼čtii recomand─â ca, atunci c├ónd este posibil, persoanele afectate s─â re├«nceap─â s─â munceasc─â - sau s─â g─âseasc─â o activitate potrivit─â cu noua lor condi┼úie.

Diabetul

Diagnosticul de diabet nu este u┼čor de acceptat. Pe l├óng─â monitorizarea permanent─â a glicemiei, pacientul va trebui s─â fie atent la tot ce m─ân├ónc─â. Iar ├«n situa┼úia asta sunt aproape 2 milioane de rom├óni. Potrivit unui studiu recent, ├«ntr-un an aproximativ 10% dintre ace┼čtia ajung la spital, din cauza unor complica┼úii ale bolii.

Principala complica┼úie invalidant─â a diabetului este neuropatia diabetic─â, care resprezint─â afectarea nervilor. C├óteva schimb─âri ├«n diet─â ┼či urmarea unui program de exerci┼úii fizice ajut─â pentru a duce o via┼ú─â normal─â.