Tuse seacă. Poate fi laringită?

1 2 jpg jpeg

Aşa cum îi spune şi numele, laringita este o inflamaţie a mucoasei laringelui, organ tubular care joacă un rol important în respiraţie şi vorbire. Există 2 forme ale bolii, cea acută şi cea cronică.

Cel mai frecvent diagnosticată este forma acută, care apare din cauza folosirii excesive a coardelor vocale, în cadrul infecţiilor virale (răceală, gripă), a bronşitei sau rujeolei.

Laringita cronică este diagnosticată, în cele mai multe cazuri, la cei care se expun constant la substanţe toxice, iritante pentru mucoasa laringelui. De asemenea, poate apărea la cei care fumează, care au reflux gastrosofagian sau sinuzită. Şi cei care îşi suprasolicită vocea (cântăreţi, profesori) au un risc mai mare de a face laringită cronică.

Cum se manifestă

Durerea de gât, răguşeala, tusea seacă, iritativă, şi febra uşoară sunt simptomele care însoţesc laringita. În cazuri mai grave, este însoţită de dificultăţi respiratorii şi de înghiţire dificilă. Un pericol prezent mai ales la copii este epiglotita, o complicaţie gravă, care impune control medical de urgenţă. Este vorba despre o inflamaţie produsă deasupra coardelor vocale, care prezintă risc de sufocare.

Se recomandă repaus vocal

Laringita de origine virală se vindecă, de obicei, în mai puţin de o săptămână. Pentru a grăbi vindecarea, se recomandă: hidratarea (apă, ceaiuri şi supe calde), evitarea suprasolicitării vocii (repaus vocal), a fumatului (inclusiv a celui pasiv).

Stai departe şi de alcool, condimente, băuturi carbogazoase, alimente acide, prea calde sau prea reci, pentru că accentuează inflamaţia locală. Ajută gargarele cu ceaiuri calde de cimbru, de muşeţel sau de pătlagină.

Dacă simptomatologia bolii nu cedează, este posibil să fie vorba de laringită bacteriană, caz în care este nevoie de tratament cu antibiotice.

Sfat

Mergi la medic dacă răguşeala nu trece după 2 săptămâni şi dacă respiraţia este însoţită de şuierat.

Faringita, cauză a durerii de gât

Cunoscută popular şi ca roşu în gât, faringita este o infecţie sau inflamaţie localizată la nivelul faringelui, cauzată, cel mai adesea, de un virus (60% din cazuri) sau o bacterie (40%). Adesea, faringita şi laringita se confundă. În cazul în care există greutate de înghiţire, cel mai probabil este vorba de faringită.

Dacă apare o modificare a vocii, adesea în cauză este laringita. Uneori, aceste afecţiuni pot apărea împreună. Faringita, care are o durată medie de 7 zile, este însoţită de durere de gât, febră şi tuse. În cazul faringitei provocate de bacterii se vor administra antibiotice, iar în forma virală ajută gargara cu apă caldă cu sare şi tabletele cu acţiune antalgică şi antiseptică.

Netratată, faringita poate avea complicaţii renale, cardiace sau articulare.