Tumorile benigne, motiv de îngrijorare?

1 2 jpg jpeg

Tumorile benigne au o evoluţie locală, putând creşte treptat în dimensiuni, dar fără a invada organele vecine. „Caracteristica lor definitorie este reprezentată de lipsa metastazelor, ceea ce înseamnă că aceste tumori nu diseminează dincolo de organul de origine“, explică medicul chirurg Şerban Marinescu, de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu din Bucureşti.

Tumorile benigne trebuie urmărite de medic, dar şi de persoana afectată, căci pot creşte semnificativ în dimensiuni şi pot apărea complicaţii generate de comprimarea efectul de organelor vecine. În acest caz, tumora trebuie să fie extirpată. În alte cazuri, se pot trata prin tratament medicamentos. De ce apar

De cele mai multe ori, nu este cunoscută cauza care duce la formarea tumorilor benigne. Este bine de ştiut că apariţia lor poate fi influenţată de factori genetici, dar şi de stres, expunerea la radiaţii, dieta, lovituri, inflamaţii şi infecţii. Tumorile benigne de dimensiuni reduse se pot retrage singura, fără să fie nevoie de tratament.

Rar, tumorile benigne neglijate ani întregi pot suferi modificări la nivel celular, devenind tumori de graniţă benign-malign. „Un exemplu în acest sens este reprezentat de transformarea fibroadenomului mamar în tumoră phyllodes şi, apoi, în sarcom (tumoră malignă)“, spune medicul Şerban Marinescu.

• Tumorile de piele : papiloame, hemangioame etc.

• Tumorile ţesutului gras subcutanat (lipoame)

• Leiomioame uterine (fibrom uterin)

• Chisturi (tumori cu conţinut lichid) ovariene sau mamare

• Fibroadenoame mamare

Diferenţa între tumorile maligne şi cele benigne se pot face doar prin recoltarea unui fragment (biopsie) şi studierea lui la microscop. În general, tumorile benigne au o evoluţie predictibilă şi autolimitată.

Totuşi, ele pot provoca o serie de neplăceri legate de creşterea în dimensiune şi efectul de compresie asupra organelor vecine. De exemplu, o tumoră cerebrală, fie ea şi benignă, poate fi însoţită de manifestări grave, care pot merge până la paralizie sau chiar deces. Un fibrom uterin sau un chist ovarian care a crescut mult în dimensiuni poate determina constipaţie.