Tot ce trebuie să ştii despre polipii colonici
Persoane predispuse la polipi
Predispoziţie pentru apariţia polipilor au cei care au o dietă bogată în lipide şi proteine şi săracă în fibre alimentare. persoanele care au rude de gradul I cu cancer de colon au o incidenţă crescută la apariţia polipilor. Şi cei trecuţi de vârsta de 50 de ani au predispoziţie mai mare.
Sunt lipsiţi de simptome Polipii colonici sunt, de cele mai multe ori, lipsiţi de simptome. La unele persoane poate apărea însă semne precum sânge în scaun . Dacă sunt voluminoşi şi sunt situaţi în colonul sigmoid pot apărea diareea sau constipaţia. Cum cei mai mulţi polipi colonici nu dau simptome, aceştia sunt descoperiţi în urma unor investigaţii medicale ale mucoasei colonului.
Pot fi idetificaţi prin rectosigmoidoscopie, adică examinare endoscopică a părţii inferioare a colonului, irigografie şi colonoscopie.
Polipii de pe colon trebuie extirpaţi, pentru că pot deveni maligni în timp, chiar dacă medicul nu descoperă celule canceroase în urma biopsiei. Cei mai mulţi polipi sunt îndepărtaţi în timpul colonoscopiei, însă în cazul celor de dimensiuni foarte mari este nevoie de intervenţie chirurgicală.
Cel mai des întâlniţi sunt polipii adenomatoşi. Aceştia pot să evolueze către cancer colorectal într-un interval variabil de timp, de la 5 la 10 ani.
Este important ca persoanele care au avut în familie rude de gradul I cu cancer la colon să meargă la un control anual, începând cu vârsta de 40 de ani.