Tot ce trebuie sa stii despre mamografie
Mamografia este o investigatie medicala pe care n-ar trebui s-o ignori dupa 40 de ani. Motivul? Incepand cu aceasta varsta, esti mai predispusa riscurilor bolilor de san.
Nu te impacienta! Orice afectiune descoperita la timp este mai usor de tratat. Iata cateva mituri despre mamografie si afla cat de important este sa nu sari peste acest tip de control! Mamografia nu necesita o pregatire specifica
Fals. Este foarte important ca inainte de a face acest examen radiologic sa spui specialistului daca ai un implant mamar sau daca esti in perioada menstruatiei. Aceste doua aspecte pot influenta rezultatul mamografiei. Mai mult, nu este indicat sa te dai cu antiperspirant, sa consumi cafea, ceai verde sau negru, bauturi de tip cola sau energizante sau sa iei suplimente alimentare inainte de investigatie, deoarece iti fac sanii mai sensibili.
Este o investigatie care nu doare si nu dureaza mult
Adevarat. Mamografia este o investigatie medicala care nu doare si care dureaza in jur de 10-15 minute. Medicul aseaza pacienta in fata mamografului si ii face cate o scanare a fiecarui san, pentru o vedere cat mai completa a lor. Acest lucru nu produce durere, ci doar o senzatie de rece data de placile echipamentului radiologic, care iti vor strange usor sanii. Mamografia de diagnostic, cum o numesc doctorii, este o investigatie care poate dura circa o jumatate de ora.
Pot face mamografie la 20 de ani
Daca ai mai putin de 40 de ani, atunci nu ti se va recomanda mamografia, deoarece structura sanilor este prea densa fapt ce ingreuneaza aceasta investigatie (in putine dintre cazuri insa, medicul recomanda mamografia femeilor de 35 de ani). Mamograful reda imagistic densitatea lor sub forma unor zone albe, asemanatoare celor care evidentiaza prezenta cancerului. Si atunci, e usor de inteles de ce doctorilor le este greu sa detecteze cancerul de san, la pacientele sub 40 de ani (dupa menopauza, sanii isi pierd din densitate, fapt ce faciliteaza monitorizarea imagistica medicala). In schimb, pacientele mai tinere pot investiga starea de sanatate a sanilor prin alte metode precum: ecografie, termografie si RMN.
Nu poate oferi diagnosticul final
In functie de pacienta si de starea de sanatate a acesteia, mamografia poate fi doar o etapa din paleta de investigatii necesare pentru diagnosticare. Iata de ce, specialistul mai poate recomanda, in afara mamografiei, RMN-ul si ecografia. La finalul celor trei investigatii se poate vorbi si despre o alta metoda de diagnosticare (daca este necesara) in ceea ce priveste toate anomaliile sanului (de pilda punctia, in cazul nodulilor sanilor).