Tot ce trebuie să ştii despre hepatita A
Se transmite prin contact direct cu persoana infectată
Potrivit statisticilor, până la vârsta de 20 de ani, aproape 90% din populaţie a făcut un episod de hepatita A. Virusul acestei forme de boală se transmite prin mâini murdare, prin consumul de alimente şi apă contaminate şi prin contactul cu persoanele infectate (sărut, toaletă, veselă folosită în comun). Riscul de infecţie este mai mare în vacanţă, când suntem mai neglijenţi cu spălatul pe mâini.
Febra şi durerea de cap, printre simptome
Hepatita A poate debuta ca o gripă, cu febră şi durere de cap, însoţită adesea de icter (îngălbenirea pielii), oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, disconfort în zona abdominală, vărsături şi greaţă. Simptomele apar după 2-6 săptămâni de la expunerea la virus.
În ce constă tratamentul
Nu are un tratament specific, însă se impun odihna şi regimul dietetic. Se vor evita alimentele grase, precum şi substanţele toxice pentru ficat (alcoolul, paracetamolul). Boala se vindecă de la sine în câteva săptămâni, iar imunitatea este asigurată pe viaţă (anticorpii formaţi protejează de viitoarele infecţii).
Cum poate să fie prevenită
Există două modalităţi prin care poate fi prevenită infecţia cu virusul hepatitic A. În primul rând, este nevoie de o igienă riguroasă a mâinilor (spălarea din abundenţă cu apă şi săpun). De asemenea, hepatita A poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea este indicată mai ales în copilărie şi celor care călătoresc în zone cu risc (India, Egipt, America de Sud).
Hepatita A nu produce sechele la nivelul ficatului. În cazuri rare, poate cauza disfuncţii ale căilor căilor biliare.
5 sfaturi pentru a ţine boala la distanţă
1. Evită să bei apă din surse necunoscute. Dacă nu eşti sigur în privinţa ei, o poţi fierbe (virusul devine inactiv la temepraturi de peste 85 grade C).
2. Nu consuma carne crudă sau insuficient preparată.
3. Spală bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.
4. Nu mânca alimente de la vânzătorii ambulanţi.
5. Spală-te bine pe mâini (cel puţin 20 de secunde) după folosirea toaletei, înainte de a mânca şi de a găti.
Hepatita virală A este o boală infecţioasă cu largă răspândire la noi în ţară. Practic, până la vârsta adultă, majoritatea persoanelor trec prin infecţia cu virus hepatitic A (VHA), chiar dacă nu ştiu (multe forme sunt asimptomatice).
Deşi nu se cronicizează, hepatita A poate evolua cu forme severe, necesită spitalizare şi urmărire timp de mai multe luni. De aceea, vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor care nu au intrat în contact cu VHA, cu precădere copiilor din colectivităţi, preşcolari şi şcolari.