Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre arsurile gastrice

1 2 jpg jpeg

De ce apar?

Arsurile gastrice apar pe fondul iritaţiei stomacului, din cauza inflamaţiilor, ulceraţiilor sau acidităţii crescute la acest nivel. Adesea, se resimt în partea superioară a abdomenului. Sunt situaţii când aceste arsuri nu se limitează doar la regiunea gastrică, fiind însoţite de senzaţia de arsură acidă care vine spre gât.

Ce boli pot semnala?

At├ót gastrita, c├ót ┼či ulcerul au ca simptom comun arsurile gastrice. ├Än vreme ce gastrita este o inflama┼úie a stomacului, ulcerul produce leziuni la nivelul mucoasei stomacului sau al duodenului. Diagnosticul cert este pus dup─â efectuarea unei endoscopii digestive superioare. Ambele afec┼úiuni au cauze comune, printre care infec┼úia cu bacteria Helicobacter pylori sau administrarea unor medicamente (antiinflamatoare). At├ót gastrita, c├ót ┼či ulcerul se agraveaz─â sub ac┼úiunea unor factori precum fumatul, alcoolul ┼či stresul.

Arsurile la stomac pot fi prezente ┼či ├«n boala de reflux gastroesofagian, ├«n cadrul c─âreia este prezent─â refularea con┼úinutului gastric (acid sau alimentar) ├«nspre esofag sau chiar ├«n gur─â.

Ce alimente sunt permise ┼či interzise?

Unele alimente cresc aciditatea gastric─â, ├«n vreme ce altele o scad. Dac─â te confrun┼úi frecvent cu aceast─â nepl─âcere, consum─â supe de legume, cartofi (fier┼úi, natur), legume sote, compoturi, lactate, br├ónzeturi ┼či p├óine veche de o zi. Trebuie evitate r├ónta┼čurile, pr─âjelile, maioneza, dulciurile concentrate, supele sau ciorbele cu carne, afum─âturile, sm├ónt├óna, untura. M├óncarea nu trebuie s─â fie prea cald─â sau prea rece.

Pont

Dacă arsurile gastrice apar de mai mult de 2 ori pe săptămână, consultă medicul!