Tot ce trebuie să ştii despre arsurile gastrice
De ce apar?
Arsurile gastrice apar pe fondul iritaţiei stomacului, din cauza inflamaţiilor, ulceraţiilor sau acidităţii crescute la acest nivel. Adesea, se resimt în partea superioară a abdomenului. Sunt situaţii când aceste arsuri nu se limitează doar la regiunea gastrică, fiind însoţite de senzaţia de arsură acidă care vine spre gât.
Ce boli pot semnala?
Atât gastrita, cât şi ulcerul au ca simptom comun arsurile gastrice. În vreme ce gastrita este o inflamaţie a stomacului, ulcerul produce leziuni la nivelul mucoasei stomacului sau al duodenului. Diagnosticul cert este pus după efectuarea unei endoscopii digestive superioare. Ambele afecţiuni au cauze comune, printre care infecţia cu bacteria Helicobacter pylori sau administrarea unor medicamente (antiinflamatoare). Atât gastrita, cât şi ulcerul se agravează sub acţiunea unor factori precum fumatul, alcoolul şi stresul.
Arsurile la stomac pot fi prezente şi în boala de reflux gastroesofagian, în cadrul căreia este prezentă refularea conţinutului gastric (acid sau alimentar) înspre esofag sau chiar în gură.
Ce alimente sunt permise şi interzise?
Unele alimente cresc aciditatea gastrică, în vreme ce altele o scad. Dacă te confrunţi frecvent cu această neplăcere, consumă supe de legume, cartofi (fierţi, natur), legume sote, compoturi, lactate, brânzeturi şi pâine veche de o zi. Trebuie evitate rântaşurile, prăjelile, maioneza, dulciurile concentrate, supele sau ciorbele cu carne, afumăturile, smântâna, untura. Mâncarea nu trebuie să fie prea caldă sau prea rece.
Pont
Dacă arsurile gastrice apar de mai mult de 2 ori pe săptămână, consultă medicul!