Ţi-a ieşit un furuncul? Iată ce trebuie să faci!

1 2 jpg jpeg

Dar nu acesta este singurul motiv care justifică apariţia furunculelor. Sunt mulţi alţi factori din cauza cărora apar aceste punguţe cu puroi. În primul rând, starea generală de sănătate precară poate favoriza apariţia lor. Diabetul se află pe locul II în lista cu inculpaţi.

Anemia, afecţiuni ale pielii, medicamentele imunosupresoare contribuie şi ele la declanşarea furunculelor.

Nu în ultimul rând, obiectele vestimentare care irită pielea sau care sunt strânse pe corp. Prin frecare acestora cu pielea pot dezvolta infecţii.

Furunculele apar adesea la purtătorii de Stafilococ auriu

Furunculul este o infecţie bacteriană care afectează un folicul pilo-sebaceu, adică apare la rădăcina unui fir de păr. Aici se produce şi se acumulează puroi.

Stafilococul auriu este o bacterie care poartă mare parte din vină în cazul apariţiei furunculelor. Ea se găseşte pe suprafaţa pielii, în special în zone cu pilozitate: nări, axile, zona înghinală, zona dintre fese.

Mai poţi citi:

- Leacuri din natură care combat furunculele

- Cataplasmele cu in te scapă de furuncule

- Masca din ou te scapă de coşuri

Chiar şi o simplă zgârietură poate facilita pătrunderea bacteriei în piele, unde începe să îşi facă cuib la rădăcina firului de păr.

Odată pentru că ţi-ai face mai mult rău decât bine, punguţa cu puroi se va extinde şi va infecta şi alte zone. În al doilea rând pentru că durerea este mult prea mare.

De regulă, furunculul se prezintă sub forma unei umflături de culoare roşie, care ajunge să măsoare şi peste 1 cm în diametru.

Evident, începe să crească şi devine dureros atunci când se colectează mai mult puroi. Iar acumularea de puroi durează şi mai mult de o săptămână.

Vestea bună este că, în general, un furuncul trece în aproximativ două săptămâni. După ce se colectează puroiul şi se formează un vârf alb, capul, furunculul poate fi curăţat.

Dacă ai noroc şi nu te confrunţi cu unul de mari dimensiuni, să ştii că este posibil să nu-ţi rămână semn. În caz contrar, în locul infectat va rămâne o cicatrice.

Există cazuri în care este necesară intervenţia chirurgicală, pentru a deschide porţiunea afectată de infecţie şi pentru a o drena (adică a permite puroiului să se scurgă).

Ai grijă să:

-ai o dietă sănătoasă, cu multe fructe şi legume;

-să-ţi speli corpul cel puţin o dată pe zi cu apă şi săpun.

-eviţi să foloseşti prosopul sau lenjeria de corp împreună cu alţi membri ai familiei;

-foloseşti batista pentru a-ţi curăţa nările şi nu degetele;

-să eviţi, dacă medicul spune că eşti purtător de Stafilococ auriu, activităţile care presupun transpiraţia.