┼ói-a ie┼čit un furuncul? Iat─â ce trebuie s─â faci!

1 2 jpg jpeg

Dar nu acesta este singurul motiv care justifică apariţia furunculelor. Sunt mulţi alţi factori din cauza cărora apar aceste punguţe cu puroi. În primul rând, starea generală de sănătate precară poate favoriza apariţia lor. Diabetul se află pe locul II în lista cu inculpaţi.

Anemia, afec┼úiuni ale pielii, medicamentele imunosupresoare contribuie ┼či ele la declan┼čarea furunculelor.

Nu în ultimul rând, obiectele vestimentare care irită pielea sau care sunt strânse pe corp. Prin frecare acestora cu pielea pot dezvolta infecţii.

Furunculele apar adesea la purt─âtorii de Stafilococ auriu

Furunculul este o infec┼úie bacterian─â care afecteaz─â un folicul pilo-sebaceu, adic─â apare la r─âd─âcina unui fir de p─âr. Aici se produce ┼či se acumuleaz─â puroi.

Stafilococul auriu este o bacterie care poart─â mare parte din vin─â ├«n cazul apari┼úiei furunculelor. Ea se g─âse┼čte pe suprafa┼úa pielii, ├«n special ├«n zone cu pilozitate: n─âri, axile, zona ├«nghinal─â, zona dintre fese.

Mai poţi citi:

- Leacuri din natur─â care combat furunculele

- Cataplasmele cu in te scap─â de furuncule

- Masca din ou te scap─â de co┼čuri

Chiar ┼či o simpl─â zg├órietur─â poate facilita p─âtrunderea bacteriei ├«n piele, unde ├«ncepe s─â ├«┼či fac─â cuib la r─âd─âcina firului de p─âr.

Odat─â pentru c─â ┼úi-ai face mai mult r─âu dec├ót bine, pungu┼úa cu puroi se va extinde ┼či va infecta ┼či alte zone. ├Än al doilea r├ónd pentru c─â durerea este mult prea mare.

De regul─â, furunculul se prezint─â sub forma unei umfl─âturi de culoare ro┼čie, care ajunge s─â m─âsoare ┼či peste 1 cm ├«n diametru.

Evident, ├«ncepe s─â creasc─â ┼či devine dureros atunci c├ónd se colecteaz─â mai mult puroi. Iar acumularea de puroi dureaz─â ┼či mai mult de o s─âpt─âm├ón─â.

Vestea bun─â este c─â, ├«n general, un furuncul trece ├«n aproximativ dou─â s─âpt─âm├óni. Dup─â ce se colecteaz─â puroiul ┼či se formeaz─â un v├órf alb, capul, furunculul poate fi cur─â┼úat.

Dac─â ai noroc ┼či nu te confrun┼úi cu unul de mari dimensiuni, s─â ┼čtii c─â este posibil s─â nu-┼úi r─âm├ón─â semn. ├Än caz contrar, ├«n locul infectat va r─âm├óne o cicatrice.

Exist─â cazuri ├«n care este necesar─â interven┼úia chirurgical─â, pentru a deschide por┼úiunea afectat─â de infec┼úie ┼či pentru a o drena (adic─â a permite puroiului s─â se scurg─â).

Ai grij─â s─â:

-ai o diet─â s─ân─âtoas─â, cu multe fructe ┼či legume;

-s─â-┼úi speli corpul cel pu┼úin o dat─â pe zi cu ap─â ┼či s─âpun.

-evi┼úi s─â folose┼čti prosopul sau lenjeria de corp ├«mpreun─â cu al┼úi membri ai familiei;

-folose┼čti batista pentru a-┼úi cur─â┼úa n─ârile ┼či nu degetele;

-s─â evi┼úi, dac─â medicul spune c─â e┼čti purt─âtor de Stafilococ auriu, activit─â┼úile care presupun transpira┼úia.