Testul banal de 20 de secunde care arată ce risc de boli ai. Îl poţi face uşor acasă

image

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată aproximativ 1 din 3 femei și 1 din 4 bărbați din întreaga lume nu face mişcare suficientă pentru a-și menține sănătatea. Rezultatul: tot mai multe boli cardiovasculare, diabet, cancere, obezitate, tulburări musculo-scheletice și chiar tulburări psihice. Tu te miști suficient pentru a-ți păstra sănătatea? Pentru a afla, poţi face testul Sit to Stand (sau „testul de ridicare de pe scaun”), o metodă foarte simplă dezvoltată în 1985 de cercetătorii Csuka și McCarty pentru a afla rapid ce condiţie fizică ai, indicator al riscului de a face boli cronice, informează Journal des Femmes.

Indicat inițial persoanelor care suferă de artroză pentru a preveni riscul de cădere, testul scaunului este acum recomandat populației generale, de la 20 la 85 de ani, chiar și în stare bună de sănătate, potrivit Jurnalul Internațional de Cercetare în Sport și Sănătate.

Iată cum se face testul scaunului!

Mai exact, testul constă în măsurarea timpului necesar unei persoane să se aşeze şi să se ridice de pe scaun, de 5 ori la rând, cu cea mai mare viteză posibilă.

image

Iată cum procedezi:

- alege un scaun stabil, fără roţi, pe care îl plasezi lângă un perete, pentru a avea stabilitate;

- poziţia de pornire este următoarea: stai drept, cu picioarele uşor depărtate, cu braţele încrucişate sau pe umerii opuşi;

- asigură-te că ai lângă tine un cronometru (multe telefoane mobile îl au);

- când eşti gata, porneşte cronometrul şi începe să faci exerciţiile;

- mai exact, te aşezi pe scaun şi te ridici cât de repede poţi;

- după ce ai făcut 5 aşezări şi ridicări, opreşte cronometrul.

Cât timp ţi-a luat? Ce arată rezultatele!

► Dacă ai finalizat 5 repetări în mai puțin de 10 secunde, ai formă fizică generală excelentă, mobilitate și forță bune. Nivelul tău de activitate fizică este bun. Menţine-ţi stilul de viaţă activ şi sănătatea ta va avea de câştigat.

► Dacă ţi-a luat 10 până la 20 de secunde să termini seria de 5 aşezări/ridicări, ai o capacitate fizică generală bună, dar se poate îmbunătăți. Mobilitatea ta este rezonabilă, iar forţa moderată. Nivelul tău de activitate fizică poate fi crescut.

► Dacă ai terminat în mai mult de 20 de secunde, ai mobilitatea şi forţa scăzute. Trebuie să iei în serios activitatea fizică și să renunţi la stilul de viață sedentar. Nivelul tău de activitate fizică este scăzut și trebuie crescut, dacă vrei să îţi reduci riscul de a face patologii precum boli cardiovasculare şi diabet.

Vezi şi: Ce viciu provoacă diabet?