Ce viciu provoacă diabet?

Țigările cresc riscul de a dezvolta afecțiunea și de a agrava efectele acesteia.

Fumatul este în legătură cu de apariția diabetului de tip 2, o afecțiune care schimbă viața, cu implicații pe termen lung asupra sănătății.

Dr.Shannon Knapp, medic diabetology la Cleveland Clinic explică cum este legat fumatul de diabet.

femeie tigara rupe lasa fumat shutterstock 198541952 copy 3 jpeg

Renunțarea la fumat este o decizie care protejează sănătatea. 

Persoanele care fumează au cu 30% până la 40% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cei care nu fumează țigări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). „Dacă fumați mai mult și nivelul de risc pentru diabet crește, deoarece este o conexiune destul de puternică între ele.”, afirmă Knapp.

Efectele nicotinei

Pancreasul este o glandă endocrină care eliberează insulină, care ajută celulele corpului să absoarbă zahărul din sânge. Menținerea nivelului echilibrat al zahărului din sânge este esențială pentru funcționarea corpului.

Nicotina perturbă acest proces modificând modul în care celulele reacţionează la insulină, ceea ce ridică glicemia la niveluri nesănătoase.

Diabetul, după cum probabil știți, este o boală a pancreasului. Când o persoană are diabet, pancreasul fie nu produce insulină, fie nu produce suficientă, fie iaceasta nu funcționează corect.

Produse chimice din țigări

Fumatul unei țigări eliberează peste 7.000 de substanțe chimice, inclusiv unele care se califică drept toxice. O listă de componente nocive și potențial dăunătoare din țigări, realizată de Administrața pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA conține 93 de intrări.

Corpul nu răspunde bine la aceste substanțe chimice, iar aceste toxine distrug celulele din corp până la punctul în care acestea pot înceta să mai răspundă la insulină.

Risc de agravare

Fumatul nu este singurul lucru care poate crește șansele de a dezvolta diabet de tip 2. Există o listă lungă de factori de risc legați de genetică, istoric medical și stil de viață.

Dar dacă oricare dintre acești factori de risc suplimentari cresc riscul dacă se combină cu fumatul, având în vedere stresul pe care fumatul în produce ăn crop, spune dr. Knapp.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ:

·     Istoric familial de diabet.

·     Obezitatea

·     Stresul fizic (inclusiv intervenții chirurgicale sau boală).

·     Utilizarea anumitor medicamente.

·     Leziuni ale pancreasului (inclusiv infecție, tumoră, intervenție chirurgicală sau accident).

·     Hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută).

·     Niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride din sânge.

·     Vârsta (pe măsură ce riscul crește odată cu vârsta).

·     Consumul intens de alcool.

·     Diabet gestațional în timpul sarcinii sau nașterea unui copil care cântărește 9 kilograme sau mai mult.

Poate fumatul să agraveze diabetul?

Fumatul poate face gestionarea diabetului mult mai dificilă. Nicotina crește în mod natural nivelul zahărului din sânge, deci dacă fumezi și ai diabet, probabil că vei avea nevoie de doze mai mari de insulină pentru a vă gestiona glicemia, explică dr. Knapp.

În plus, fumatul poate agrava potențialele complicații ale diabetului zaharat, cum ar fi:

·     Boala oculară (retinopatie).

·     Boala de rinichi (nefropatie).

·     Boala de inima.

·     Boală nervoasă (neuropatie).

Renunțarea la fumat va face diferența?

„Absolut! Insulina poate deveni mai eficientă în reducerea zahărului din sânge în decurs de opt săptămâni după ce ai stins ultima țigară. Adaugă asta la lista de lucruri uimitoare care se întâmplă cu corpul tău după ce te lași de fumat.

Acum unele cercetări arată un risc crescut de diabet de tip 2 pe termen scurt după renunțarea la fumat. Acest lucru este cel mai probabil legat de creșterea în greutate în acest timp, ceea ce crește riscul de diabet. Dar această creștere în greutate nu este suficientă pentru a anula beneficiile cardiovasculare ale nefumatului”, explică dr. e Knapp.

Sursa: Cleveland Clinic