Te-a ars soarele? Iat─â ce ri┼čti!

1 2 jpg jpeg

Soarele poate deveni un adev─ârat inamic pentru s─ân─âtate dac─â nu se respect─â recomand─ârile medicilor. Astfel, expunerea trebuie s─â se fac─â gradat, ├«ncep├óndu-se cu jum─âtate de or─â, f─âr─â a se dep─â┼či trei ore ├«n cursul unei zile, evit├óndu-se intervalul orar 11.00 ÔÇô 16.00. ├Än plus, sunt foarte importante protejarea pielii cu creme cu factor de protec┼úie solar─â ┼či se vor consuma p├ón─â la trei litri de ap─â plat─â pe zi (vara se pierd mai multe lichide prin transpira┼úie).

Copiii cu vârsta până la doi ani nu trebuie ţinuţi la plajă, avertizează medicii. În cazul lor, un sfert de oră zilnic de baie de soare este suficient pentru a obţine cantitatea necesară de vitamina D.

Arsurile solare se produc mai u┼čor la persoanele cu pielea foarte alb─â, cu p─âr blond sau ro┼čcat. Cele mai frecvente sunt arsurile de gradul I, care se manifest─â prin piele ├«nro┼čit─â. Arsurile solare de gradul II sunt ├«nso┼úite ┼či de b─â┼čicu┼úe cu lichid incolor, cele mai grave fiind cele de gradul III, deoarece este atins ┼či ┼úesutul subcutanat (mu┼čchi).

Insolaţia poate afecta creierul

Temperaturile ridicate produc vasodilata┼úie periferic─â, ceea ce favorizeaz─â apari┼úia edemelor mai ales la nivelul picioarelor. De asemenea, ca urmare a pierderii de s─âruri minerale prin transpira┼úie pot surveni crampele musculare ┼či deshidratarea. Mai ales ├«n cazul persoanelor cu pielea alb─â ┼či cu p─ârul blond, arsurile apar dup─â dou─â-trei ore de la expunerea la soare.

Pe l├óng─â ro┼čea┼úa pielii, se pot forma b─â┼čici. Expunerea ├«ndelungat─â la soare poate duce la instalarea insola┼úiei, efectele acesteia fiind febra, ame┼úeala, frisoanele, durerile puternice de cap, v─ârs─âturile, pulsul cardiac accelerat, sc─âderea tensiunii arteriale, oboseal─â accentuat─â, grea┼ú─â ┼či chiar le┼čin. ├Än cazuri grave, insola┼úia poate duce la acumularea de lichide la nivelul scoar┼úei cerebrale, produc├ónd edem cerebral sau accident vascular cerebral.

Cancerul de piele, risc pe termen lung

Unul dintre efectele t├órzii ale arsurilor solare este apari┼úia cancerului cutanat, acesta fiind localizat ├«n propor┼úie de aproximativ 90 la sut─â pe zonele corpului care sunt expuse mai des la soare (m├óini, fa┼ú─â, picioare). ÔÇ×MemoriaÔÇŁ pielii ├«nregistrez─â agresiunile solare suferite mai ales ├«n copil─ârile, lucru ce produce anumite modific─âri cutanate ce pot duce la cre┼čterea riscului de cancer, inclusiv a melanomului malign, forma cea mai agresiv─â a acestei afec┼úiuni.

Agraveaz─â unele boli

Arsurile solare pot agrava unele afec┼úiuni preexistente, precum cele de inim─â, poliartrita reumatoid─â sau lupusul eritematos. Expunerea prelungit─â ┼či repetat─â la soare gr─âbe┼čte ├«mb─âtr├ónirea prematur─â a pielii, deoarece afecteaz─â colagenul, substan┼ú─â care asigur─â elasticitatea. De asemenea, excesul de soare d─âuneaz─â ┼či ochilor, duc├ónd la sc─âderea acuit─â┼úii vizuale, pe termen lung put├ónd ap─ârea cataracta.

Ce m─âsuri se impun

├Än cazul arsurilor solare, se recomand─â aplicarea de comprese cu ap─â, umede ┼či reci. Pielea nu trebuie cojit─â, iar b─â┼čicu┼úele nu se sparg, deoarece exist─â riscul producerii unor infec┼úii. Se pot aplica ┼či creme cu corticoseroizi sau lo┼úiuni calmante speciale (dup─â plaj─â). Pentru reducerea durerilor se pot lua medicamente precum aspirin─â. Este obligatorie prezentarea la medic dac─â apar ┼či frisoane, febr─â, hipotensiune arterial─â, edem al fe┼úei ┼či st─âri de delir.