Suferi de anemie? Iată câteva lucruri esenţiale pe care trebuie să le ştii!

1 2 jpg jpeg

Oboseala constantă este unul dintre acele simptome vagi specifice unui spectru larg de afecţiuni, de la stres la boli cardiace. Însă, unul dintre principalii vinovaţi este anemia, o afecţiune ,,tăcută'', de altfel.

Iată, aşadar, ce trebuie să ştii mai exact despre anemie!

Este un simptom, nu o boală

În mod obişnuit, gobulele roşii din sânge au un rol important, acela de a transporta oxigenul în întreg organismul. Dacă suferi de anemie, înseamnă că nu ai suficiente globule roşii sau aceste celule nu au suficientă hemoglobină (o proteină bogată în fier care se transformă în globule roşii).

De altfel, medicii susţin că persoanele anemice se simt ca şi cum ar avea febră: nu este o boală, ci mai degrabă un semn că ceva se întâmplă în corpul tău.

În general, febra este provocată de prezenţa unei infecţii în organism, însă anemie este provocată de o serie de probleme diferite. Astfel, cel frecvent ,,vinovat'' al anemiei este deficitul de fier din organism, de care corpul tău are nevoie pentru a produce hemoglobină.

În acest caz, este necesar să consumi mai multe alimente bogate în fier sau suplimente cu fier pentru a compensa lipsa acestui mineral esenţial în organism.

Multe persoane nu ştiu că au anemie

În timp ce unele persoane cu anemie se pot simţi uşor obosiţi, altele nu prezintă niciun simptom. Totuşi, anemia se poate agrava dacă este lăsată netratată, astfel că, în timp, te vei simţi din ce în ce mai slăbit, iar inima va ,,munci'' mai mult pentru a pompa sângele către toate ţesuturile alimentate cu oxigen.

Alte simptome ale anemiei includ ameţeli, dureri de cap, senzaţie de amorţeală în mâini sau picioare, temperatura scăzută a corpului, piele pală, dificultăţi de respiraţie, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri în piept, stări de iritabilitate.

Astfel, dacă anemia nu este tratată la timp, agravarea ei poate provoca colapsul inimii.

Anemia este mai frecventă la femei, dar mai gravă la bărbaţi

Anemia este mai întâlnită la femei deoarece acestea pierd sânge lună de lună în timpul menstruaţiei sau după o naştere, însă afecţiunea se tratează simplu. În schimb, pentru bărbaţii care suferă de o anemie provocată de deficitul de fier, aceasta poate fi un semnal de alarmă şi poate fi chiar un simptom al cancerului de colon.

Băutorii de cafea, mai expuşi riscului de anemie

Băutorii înrăiţi de cafea trebuie să fie mai atenţi şi să reducă din numărul cafelelor consumate, deoarece cofeina interferează în absorbţia fierului din alimente în organism.

Astfel, dacă medicul ţi-a prescris suplimente cu fier, asigură-te că nu bei cafea cu cel puţin o oră înainte de a a lua pastila sau la două ore după.

Nu trata anemie de unul singur

În primul rând, consultă un medic înainte de a te apuca să iei suplimente cu fier, întrucât dacă iei mai mult fier decât este necesar, acest lucru ar putea provoca efecte secundare nedorite, cum ar fi constipaţie sau indigestie.